Srijeda, 22. ožujka 2023.

Dokumentarni film ‘Stepinac: Kardinal i njegova savjest’ u kurikulumu povijesti za srednje škole

Analizom života i djela nadbiskupa Alojzija Stepinca, učenici će prosuditi i vrednovati stvarna obilježja totalitarnih sustava tijekom i nakon Drugog svjetskog rata i njihovo djelovanje na pojedinca i društvo te njegovu svakodnevicu

Preporučujemo

Uoči 61. obljetnice smrti blaženog kardinala Alojzija Stepinca u ponedjeljak, 8. veljače, Hrvatsko katoličko sveučilište zaprimilo je od Ministarstva znanosti i obrazovanja suglasnost za korištenje dokumentarnoga filma “Stepinac: Kardinal i njegova savjest”, scenaristice i redateljice Višnje Starešina, a nastalog u koprodukciji Interfilma i Hrvatskog katoličkog sveučilišta, u odgojno-obrazovne svrhe i odobrenje tematskog planiranja u svrhu izvođenja nastave u srednjim školama, donosi Informativna katolička agencija.

U svom dopisu Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske ističe kako je, shodno proceduri, suglasnost izdalo na temelju stručnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje te preporučuje srednjim školama u Republici Hrvatskoj uporabu i korištenje “dokumentarnog filma ‘Stepinac – Kardinal i njegova savjest’, kao i tematsko planiranje u svrhu izvođenja nastave, jer je život i djelo kardinala Alojzija Stepinca svijetli primjer današnjoj mladeži, tražiteljima istine i moralnih uzora”.

“Za 61. obljetnicu smrti blaženog kardinala Alojzija Stepinca nismo mogli ni zamisliti ljepši dar Providnosti. Plod je to višemjesečnog rada na nastavnim materijalima i usuglašavanju s Ministarstvom znanosti i obrazovanja. Unatoč preprekama, došli smo do krajnjeg cilja: zagrebački nadbiskup blaženi Alojzije kardinal Stepinac, njegov život i djelovanje, njegova borba za ljudski život bez obzira na vjeru, rasu i naciju, ušao je u kurikulum nastave povijesti za srednje škole. Zahvaljujemo Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske na izdanoj suglasnosti. Do sada se u udžbenicima povijesti nadbiskupa Stepinca spominjalo u razdoblju poraća samo usputno, bez ulaženja u važnost njegova lika i djela. Ovom inicijativom mijenja se pristup poučavanju i postiže se nova paradigma: ističe se da je zagrebački nadbiskup kardinal Stepinac važan čimbenik u hrvatskom društvu od početaka njegovog djelovanja pa sve do smrti. Vjerujemo da će učenici prepoznati vrijednost kulturnog nasljeđa, etičnost različitosti, promicanje tolerancije i identiteta koje je zastupao blaženi Alojzije. Nadamo se također da će i profesori povijesti, kao i drugih predmeta za koje je razrađen način uporabe dokumentarnog filma, prepoznati važnost ove teme i uključiti je u svoj izvedbeni plan”, istaknuo je rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić.

Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić
Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić // Foto: IKA

Nastavni materijal izradile su predavačica na odjelu za povijest Vjera Brković i magistra povijesti Marta Petrić.

Tematsko se planiranje nastavnicima u izvedbi preporučuje u trajanju od dva školska sata (blok sat) za prirodoslovno-matematičke, jezične, prirodoslovne i klasične te opće gimnazije. Učenici će na temelju rada u obradi teme u dokumentarnom filmu moći prosuđivati međusobne odnose različitih društvenih skupina te dinamiku društvenih promjena u Hrvatskoj, Europi i svijetu u prvoj polovici 20. stoljeća. Tijekom nastave analizirat će se utjecaj totalitarnih režima na ljudska prava u prošlosti na primjerima iz Hrvatske i svijeta kao i multikulturalnost na hrvatskom prostoru za vrijeme Drugog svjetskog rata te u poslijeratno doba. Nakon prosudbe moralnih pitanja zločina, stradanja, progona, holokausta i drugih zločina protiv čovječnosti, od učenika se očekuje da aktivno sudjeluju u promicanju i obrani ljudskih prava. Analizom života i djela nadbiskupa Alojzija Stepinca, učenici će prosuditi i vrednovati stvarna obilježja totalitarnih sustava tijekom i nakon Drugog svjetskog rata i njihovo djelovanje na pojedinca i društvo te njegovu svakodnevicu.

U nastavnim materijalima razrađena je i povezanost s predmetima geografija, hrvatski jezik, etika, likovna umjetnost i informatika.

Nastavni materijal bit će uskoro dostupan na mrežnim stranicama Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti