Utorak, 21. ožujka 2023.

Đurđevačka utvrda Stari grad dobit će povijesni izgled, nove sadržaje i jezera

Cilj projekta je vratiti utvrdi nekadašnji povijesni izgled, oplemeniti cjelokupni okoliš Starog grada, uvažavajući potrebe scenskog uprizorenja Legende o Picokima

Preporučujemo

Grad Đurđevac ovaj je tjedan uspješno prijavio projekt Zelene tranzicije utvrde Stari grad u Đurđevcu vrijedan oko 6,6 milijuna eura na poziv koji je raspisalo Ministarstvo turizma i sporta.

– U vrijeme raspisa poziva Grad Đurđevac je već imao spreman projekt koji smo samo prilagodili uvjetima natječaja. Već smo ishodili građevinsku dozvolu za uređenje utvrde Stari grad s kulama, bedemima i opkopima te smo imali spremno krajobraznog uređenja okoliša. Projekt Zelene tranzicije zaštićenog prostora utvrde Stari grad sad obuhvaća uređenje okoliša oko cijele utvrde, uređenje sportske infrastrukture te povezivanje tih sadržaja sa centrom grada i ŠRC-om Đurđevac. Zelena i digitalna tranzicija ove javne turističke infrastrukture rezultirat će brojnim pozitivnim učincima na okoliš i uštedom energije – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Partneri na ovom projektu su Turistička zajednica grada Đurđevca i Stari grad d.o.o, a cilj projekta je vratiti utvrdi nekadašnji povijesni izgled, oplemeniti cjelokupni okoliš Starog grada, uvažavajući potrebe scenskog uprizorenja Legende o Picokima, prezentirajući biološku raznolikost i specifičnost tzv. vlažnih livada, ali staviti u rekreativnu i uporabnu funkciju one dijelove okoliša Starog grada koji su do sada bili potpuno nepristupačni.

Utvrda Stari grad Đurđevac nalazi se na istočnom rubu grada i predstavlja jedan od bitnih elemenata slike grada te je važan segment kulturne baštine. Nekad je bio okružen močvarom koja mu je bila i prirodni oblik zaštite te pripada utvrdi tipa wasserburg.

Gradnja započinje u 14. stoljeću, a kasnije se kroz stoljeća prema potrebi nadograđivala. S obzirom da je izgrađen u močvari unutar projekta je planirana i izgradnja dva jezera oko utvrde kako bi mu se vratio barem dio izvornog izgleda.

Planirani zahvati na povijesnom prostoru predutvrde planirani su radi bolje prezentacije cjelovitosti kulturnog dobra Starog grada Đurđevca, ali i kako bi se omogućilo oblikovanje scene za održavanje Legende o Picokima kao nematerijalne zaštićene kulturne baštine. U sklopu projekta oblikovat će se i nova pozornice s logistikom i gledalištem. Površina svih tih dijelova bit će prekrivena travom.

– U rubnom dijelu novoizgrađenih bedema otvorit će se i dućan s domaćim proizvodima Podravinoteka koja će posjetiteljima ponuditi mogućnost kušanja i kupnje proizvoda koje nije moguće pronaći na policama klasične maloprodaje. Novim turističkim sadržajima i gastro ponudom cilj nam je produljenje turističke sezone i povećanje kvalitete turističke ponude – naglasio je gradonačelnik.

U sklopu projekta nabavit će se električni bicikli, punionica za bicikle, nabavit će se i senzor za mjerenje kvalitete zraka, a veliki se naglasak stavlja i na osiguravanje pristupačnosti osobama s invaliditetom, stoga će se nabaviti električni skuteri za razgledavanje utvrde, skalamobil te će informativne i edukativne table biti i na Brailleovom pismu.

Projekt ima i aspekt digitalizacije te će se nabaviti veliki projektor za 3D mapiranje s audiovizualnim/multimedijalnim mapiranjem Legende o Picokima, kao digitalni dodatak kod scenskog uprizorenja Legende o Picokima, kojim se dodatno interpretira baština na zidovima utvrde.

– Zahvaljujem se cijelom projektnom timu i izrađivačima koji su sudjelovali na ovom velikom i značajnom projektu. Uspješno smo prijavili projekt te se nadamo brzoj obradi rezultata i odobrenju sredstava kako bi čim prije krenuli s realizacijom ovog projekta tako da možda već iduće godine Legenda o Picokima bude uprizorena u autentičnijem okruženju i na novoj pozornici s velikim gledalištem koje će moći primiti još veći broj posjetitelja – zaključio je gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti