Srijeda, 29. studenoga 2023.

Epidemiolozi tvrde: Stožer Koprivničko-križevačke županije radi odličan posao

Načelnik Stožera Ljubić uvodno je predstavio sve aktivnosti koje je Stožer provodio od početka epidemije bolesti Covid-19

- Advertisement -

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije danas je održao redovnu koordinaciju na kojoj su prisustvovali i koordinator za civilnu zaštitu Ravnateljstva civilne zaštite Darko Majstorović, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo primarijus Bernard Kaić, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Varaždin Ivica Matošić i voditelj Službe inspekcijskih poslova Područnog ureda civilne zaštite Varaždin Ivan Kutnjak.

Načelnik Stožera Ljubić uvodno je predstavio sve aktivnosti koje je Stožer provodio od početka epidemije bolesti Covid-19 istaknuvši zadovoljstvo radom svih sastavnica Stožera koje cijelo vrijeme u ovim izvanrednim okolnostima rade bez poteškoća.

“Sve aktivnosti provodimo u skladu s odlukama i uputama nadležnih tijela s nacionalne razine, a u cilju osiguranja sigurnosti i maksimalne zaštite zdravlja naših stanovnika. Sustav zdravstvene i socijalne skrbi na području naše županije radi u skladu s protokolima i ne postoje nikakve poteškoće u funkcioniranju”, izvijestio je uvodno načelnik Ljubić.

- Advertisement -

Ravnatelji županijskih zdravstvenih ustanova su potom izvijestili o situaciji u svojim ustanovama u kojima se radi sukladno propisanim protokolima uz napomenu kako su ustanove dobro opremljene zaštitnom opremom svih razina te kako je stručni medicinski kadar u potpunosti na raspolaganju za sve potrebe i situacije.

Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla je dodatno izvijestila o trenutnom epidemiološkom stanju u županiji i Domu za starije i nemoćne osobe Koprivnica kazavši kako je provedena opsežna epidemiološka obrada unutar Doma te je situacija stavljena pod kontrolu.

“Stanje u našoj županiji je dobro, kao i u Domu za starije gdje smo učinili sve potrebno kako bi spriječili širenje Covid-19 infekcije. Sve mjere koje smo ondje poduzeli su u skladu s preporukama HZJZ, od načina ulaska u Dom, organizacije i razmještaja štićenika, hospitalizacije pozitivnih u bolnicu, izolaciju kontakata, dezinfekcije prostora te kontrole i praćenja zdravstvenog stanja štićenika i zaposlenika. Na inicijativu Županije je formiran i Stručni tim za pomoć i organizaciju rada Doma koji je u stručnom segmentu izuzetno mnogo pomogao kako bi se stanje stabiliziralo. Tim ima veliko iskustvo, sastavljen je od stručnih ljudi koji upravljaju ovom infekcijom. Izvrsno surađujemo s bolnicom i infektolozima, vjerujemo kako ćemo uspješno zaključiti ovu priču”, izvijestila je ravnateljica Vadla.

Na koordinaciji su predstavljeni i rezultati nadzora domova socijalne skrbi s područja županije te izvještaji općinskih i gradskih stožera te je raspravljeno o provedbi aktualnih mjerama koje su krenule u primjenu s današnjim danom.

Primarijus Kaić iskazao je zadovoljstvo nakon revizije rada županijskog Stožera kazavši kako je stanje u Koprivničko-križevačkoj županiji jako dobro.

- Advertisement -

“Vidljivo je da je situacija kod vas pod kontrolom i da je epidemiološka slika županije jako dobra. Imali ste peh da se virus pojavio u Domu, no očito je da u potpunosti upravljate situacijom i da će se sve riješiti u skladu s našim očekivanjima. Ne vidim nikakav problem već dapače, učinili ste sve što ste mogli, kako preventivno tako i za vrijeme pojave virusa. Iz razgovora s ravnateljicom Vadla s kojom sam često u kontaktu, upoznat sam sa svim vašim aktivnostima i mogu samo ponoviti da ste učinili sve u skladu s protokolima, mjerama i uputama koje smo odredili. Uistinu ste sve učinili, od hospitalizacije pozitivnih, odvajanja suspektnih kontakata, testiranja osoblja i štićenika, dezinfekcije prostora, kontrole ulaska. Više od ovog se ne može. Odlično je što ste formirali i stručni Tim koji ste uveli u sustav upravljanja infekcijom u Domu, činjenica je da su članovi stručnjaci koji znaju upravljati situacijom. Vjerujem kako će se za dva do tri tjedna ova situacija riješiti”, istaknuo je primarijus Kaić.

Uvidom u dokumentaciju aktivnosti Stožera, zadovoljstvo viđenim je izrazio koordinator za civilnu zaštitu Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a Darko Majstorović

“Izuzetno sam zadovoljan svime što smo vidjeli, odlično radite i očito je da nema nikakvog problema u funkcioniranju Stožera. Uistinu možemo reći kako ste primjer dobrog rada i sa zadovoljstvom ću prenijeti sve informacije Nacionalnom Stožeru”, istaknuo je Majstorović.

Nakon koordinacije, ravnateljica Vadla i primarijus Kaić su obišli Dom za starije i nemoćne osobe Koprivnica kako bi dodatno provjerili funkcioniranje Doma i provođenje protuepidemioloških mjera za sprječavanje koronavirusa.

Nakon obilaska, primarijus Kaić je potvrdio da sve što je ranije rečeno na koordinaciji Stožera odgovara stvarnom stanju te kako se sve mjere provode u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti