Utorak, 16. srpnja 2024.

Kako nam loše osvjetljenje smanjuje kvalitetu života?

Loše osvjetljenje ne znači nužno da je prostorija mračna. Prečesto je svjetlo u prostoriji prejako , ili je svjetlo pod kojim radimo krivog spektra – navodi dr. Alan Hedge, profesor ergonomije na Sveučilištu Cornell.

- Oglas -

Mnogi od nas ne da ne shvaćaju, već niti ne pomišljaju o tome kako osvjetljenje prostorije u kojoj boravimo utječe na nas. U današnje vrijeme većina provodi najveći dio svog dana radeći, a učinci loše rasvjete u uredskim prostorima imaju dalekosežne negativne efekte.

– Loše osvjetljenje ne znači nužno da je prostorija mračna. Prečesto je svjetlo u prostoriji prejako, ili je svjetlo pod kojim radimo krivog spektra – navodi dr. Alan Hedge, profesor ergonomije na Sveučilištu Cornell. Dodaje kako loše osvjetljenje negativno utječe na zdravlje, kvalitetu sna, raspoloženje te bespovratno oštećuje vid.

– Zbog rada u loše osvjetljenom prostoru oči se previše naprežu i to utječe na našu produktivnost i kvalitetu obavljanja radnih zadataka. Više smo skloni greškama pri radu i kvaliteta života nam je općenito pogoršana – pojašnjava Hedge. Dodaje kako su danas fluorescentna svjetla opće prisutna i koristi ih se u gotovo svim prostorima jer su energetski učinkovitija i dalekosežno isplativija.

- Oglas -

– Ipak, i štedne žarulje i fluorescentna svjetla imaju svojih nedostataka pa se stoga danas sve više koriste LED žarulje. Različite LED žarulje emitiraju različit svjetlosni spektar i dobro je što se kombinacijom više žarulja različitih spektara može postići idealna rasvjeta – objašnjava Hodge. Dodaje kako uz modernu tehnologiju korištenje LED žarulja nudi jako puno mogućnosti. Primjerice, pomoću pametnog telefona ili drugog sličnog uređaja, jačina i spektar osvjetljenja mogu se prilagoditi onome što u tom trenutku radimo.

– Uz regulaciju jačine osvjetljenja, kad koristimo LED žarulje može se mijenjati i spektar boja svjetla tako da možemo stvoriti svjetlo prikladno za rad, svjetlo prikladno za večer ili dnevno svjetlo. S fluorescentnim se žaruljama to ne može napraviti – kaže Hodge.

Ističe kako su LED žarulje dugotrajnije te se investiranje u dobro osvjetljenje itekako isplati ako je cilj kvalitetno obavljanje posla i, općenito, boravak u prigodno osvjetljenoj prostoriji.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti