Utorak, 30. svibnja 2023.

Koprivnici brončani status grada prema kvaliteti života, i to na svjetskoj razini

U završni izbor ušlo je ukupno 200 svjetskih gradova

Prema Institutu za kvalitetu života koji je projekt Happy City Huba iz Londona, Koprivnica i Zagreb jedini su ovogodišnji hrvatski gradovi dobitnici priznanja za kvalitetu života, a koji ocjenjuje nekoliko tisuća gradova iz cijelog svijeta.

Koprivnica se smjestila na 164. mjestu, dok je Zagreb na 139. mjestu. U završni izbor ušlo je ukupno 200 svjetskih gradova što je Koprivnici donijelo status brončanog grada, istaknuli su iz koprivničke gradske uprave.

Institut prati, analizira i provodi istraživanja u područjima koja se odnose na donošenje odluka u zajednicama, kreiranje socijalnih politika, provedbu javnih usluga i učinkovitost u odgovoru na nove izazove i krize koje prate zajednice u razvoju. Institut u svojoj stručnosti pokriva i područje poduzetničkog djelovanja, uključivanje zaposlenika u procese kreiranja strategija, tirkizno upravljanje i brigu o dobrobiti zaposlenih u poduzećima.

Poredak je nastao na temelju tisuća pokazatelja koje su temeljito razvili istraživači s Instituta, a koji se izravno odnose na kvalitetu života i osjećaj sreće njegovih stanovnika. Važno je napomenuti da nije analizirana sreća imaginarnog pojedinca na svakom mjestu u svijetu, već ljudi koji stvarno žive u tim gradovima.

Položaj grada na ljestvici je, dakle, rezultat stvarnog blagostanja stanovnika. Ne postoji statistička žena ili muškarac čiji se osjećaj sreće može proučavati lociranjem u različitim gradovima svijeta, pojasnili su iz koprivničke gradske uprave.

Ovaj postupak omogućio je Institutu da razlikuje i stoga evaluira gradove prema 24 različita područja djelovanja, podijeljena u pet ključnih kategorija.

Happy City Index ljestvica uključuje sve one gradove čija se aktivnost može mjeriti na temelju objektivnih, transparentnih i provjerljivih podataka. Oni su također pojedinci koji pokazuju posebna postignuća u pogledu kvalitete života.

Ono što je bitno, rang lista ne ocjenjuje aktivnosti vlasti tih gradova, već sva ona područja koja izravno utječu na osjećaj sreće stanovnika, zaključuju iz koprivničke gradske uprave, koja ne skriva oduševljenje još jednim dobivenim svjetskim priznanjem.

Najvažnija područja koja definiraju urbane aktivnosti koje imaju izravan utjecaj na sreću mogu se podijeliti u pet područja. To su građani, upravljanje, okoliš, gospodarstvo i mobilnost.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti