Četvrtak, 8. prosinca 2022.

Euro: Nizozemska za kraj i popravak dojma

Nizozemska je uz Island, svi se slažu, najugodnije iznenađenje prvenstva. Kako smo to prvo iznenađenje već pobijedili, bilo bi lijepo da to napravimo i s drugim i relativno zadovoljni odemo doma

Preporučujemo

U posljednjem kolu drugog kruga Europskog prvenstva kojemu su domaćini Mađarska i Slovačka hrvatsku mušku seniorsku reprezentaciju čeka Nizozemska, piše Hrvatski rukometni savez.

Samo na prvi pogled to je nevažan susret jer su obje reprezentacije ispale iz borbe za odličje. Ali Hrvatska se pobjedom želi oprostiti od Europskog prvenstva i popraviti dojam. A to bi, s obzirom na koronu koja nas nije štedjela, bio vrlo dobar doseg.

Detaljna analiza hrvatskog učinka ionako će uslijediti kasnije. Sada je važno ostvariti pobjedu čime bi naš učinak na Europskom prvenstvu dobio pozitivan predznak jer bi imali četiri pobjede i tri poraza. Nizozemska je uz Island, svi se slažu, najugodnije iznenađenje prvenstva. Kako smo to prvo iznenađenje već pobijedili, bilo bi lijepo da to napravimo i s drugim i relativno zadovoljni odemo doma.

Puno prostora bi nam trebalo da vam pojasnimo što se sve dogodilo Nizozemcima u posljednjih pet, šest dana. Ukratko, od sedam igrača prve postave, ostali su bez pet. Među njima i najboljeg strijelaca EURA 2022, Kay Smitsa koji je u pet susreta zabio, ni manje ni više nego 46 pogodaka. Kada tome dodate oba vratara, Barta Ravensberga (HSG Nordhorn), 39/149, 26% i Dennisa Schellekensa (KRAS/Volendam), 1/8, 8%, koji su do sada u 4 susreta imali 40 obrana, pa prvog kružnog napadača Samira Benghanema (Green Park/Aalsmeer), 16/22, 73%, desno krilo, Rutger ten Veldea (TuS Ferndorf), 9/15, 60%, lijevo krilo, Tommia Falkea (Sporting Pelt (Bel)), 7/11, 64%, jasno vam je da je neprocjenjiv gubitak.

Uz sve to ostali su i bez izbornika Islanđanina Erlingura Richardsona i njegovog prvog pomoćnika Gerria Eijlersa (trenera vratara) pa je jasno u kakvim su se poteškoćama našli.

U posljednja tri dana bilo je jako prometno na liniji Amsterdam – Budimpešta, kao uostalom i između Zagreba i Budimpešte. Svaki dan dolazila su im po dva do tri nova igrača i popunjavala roster. Tako se u MVM Domu na vratima Nizozemske našao Thijs van Leeuven koji je realno šesti izbor i imao je samo jedan nastup za reprezentaciju 2009. godine. Stigli su još Niko Blaauw, Lars Kooij, Rene de Kngeht itd.

Ali čak i tako oslabljenu Nizozemsku treba uzeti vrlo ozbiljno. Posebno zbog toga što je protiv Danaca minimalno igrao Luc Steins, duša i mozak nizozemske vrste, njezin najbolji igrač, inače član PSG-a, čovjek koji ima računalo u glavi i neprocjenjivo dobro i točno ulazi u slobodan prostor ili asistira svojim suigračima. Od osnovne startne postave tu je još jedan igrač na kojega svakako treba obratiti pozornost. To je lijevi vanjski Dani Baijens. Iza njega je skoro pet sati igre na ovom prvenstvu. Učinak mu je 34/46 ili 74 posto, što je za vanjskog igrača sjajna statistika.

Nizozemska je do sada pobijedila Mađarsku 31:28 pa tijesno izgubila od Islanda 28:29, i na kraju prvog kruga minimalno slavila protiv Portugala 32:31. U drugom krugu izgubili su od Francuske 34:24, da bi zatim relativno lako dobili Crnu Goru, 34:30. U 3. kolu su pak poraženi od Danske 35:23 i trenutačno su na posljednjem mjestu skupine s dva boda kao i Hrvatska i Crna Gora.

Inače, ta je reprezentacija do sada nastupila samo na jednom europskom prvenstvu. Bilo je to prije dvije godine u Austriji, Norveškoj i Švedskoj. Tada su ostvarili jednu pobjedu i to protiv Latvije 32:24. S tri pobjede i tri poraza do sada, ostvarili su više nego što je bilo tko mogao predvidjeti i definitivno ušli na rukometnu kartu svijeta kao netko tko grabi velikim koracima ka društvu najboljih.

Za razliku od ženske ekipe, koja ima komplet medalja sa svjetskih smotri te broncu i srebro s europskih, a bile su i na dva posljednja olimpijska natjecanja, nizozemski rukometaši nisu nikada bili na Olimpijskim igrama. Od svjetskih prvenstava pamte samo ono iz daleke 1961. godine.

Hrvatska i Nizozemska igraju danas u 18 sati u Budimpešti, a prijenos je na RTL-u.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti