Petak, 19. srpnja 2024.

Festival cekara u Nedelišću pokazao raskoš umijeća čuvanja tradicije

Međimurski je kraj od davnina bio poznat po izradi cekera, osobito se u tome isticalo Nedelišće gdje su se cekeri pleli od lista kukuruza ili „luščinja“

- Oglas -

Turistička zajednica općine Nedelišće organizirala je u subotu novo izdanje popularne manifestacije koja slavi međimursku baštinu – Festival cekara 2024. – u sportskoj dvorani Osnovne škole Nedelišće.

Zahvaljujući angažmanu žena iz niza udruga s područja općine Nedelišće te nedelišćanskim slogašima i članovima LAG-a Međimurski doli i bregi, umijeće izrade predmeta od komušine uvršteno je na reprezentativni popis nematerijalne baštine naše zemlje.

Kako bi se ovo umijeće očuvalo i za buduće generacije, organizacijom ovakvih manifestacija želi se mlađe generacije upoznati s uporabnim predmetima od luščija, ali ih i potaknuti da usvoje tehniku izrade cekara.

- Oglas -

– Cekari su neizostavni dio naše kulture, tradicije i nasljeđa. Simbol povezanosti s našim korijenima i prošlošću i oni održavaju duh našeg kraja. Kroz ovaj Festival čuvamo našu tradiciju i nasljeđe te ga ostavljamo generacijama koje dolaze – istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec, te dodao da je Međimurje kraj poznat po bogatoj tradiciji, kulturi i povijesti te da svako mjesto može ispričati svoju zanimljivu priču.

Cekari
Foto: Međimurska županija

Međimurski je kraj od davnina bio poznat po izradi cekera, osobito se u tome isticalo Nedelišće gdje su se cekeri pleli od lista kukuruza ili „luščinja“, upravo je iz tog razloga je želja se u Nedelišću izgradi Centar cekeraštva u kojem bi se od zaborava sačuvalo sve vezano za izradu predmeta od „luščinja“.

Otvorenju Festivala nazočio je i načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak koji je kazao da mu je drago što su se brojne udruge s područja Općine uključile u organizaciju još jednom Festivala Cekara.

– Lijepo je vidjeti koliko je tada i truda uloženo u izradu ovih predmeta, pohvaljujem naše vrijedne žene koje su ovo umijeće učile od svojih predaka te su čuvarice izrade predmeta od komušine.

Događaj je obogaćen i zabavnim programom uz nastup članova KUD-a Seljačka sloga Nedelišće i drugih izvođača te uz prikaze izrade upotrebnih i ukrasnih predmeta od komušine, kao i prodajnu izložbu rukotvorina.

- Oglas -

Više fotografija možete pogledati OVDJE.

*Ovaj sadržaj donosimo u suradnji s Međimurskom županijom

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti