Subota, 15. lipnja 2024.

Folklorna skupina Osnovne škole Gola: učenici uživaju u tradiciji i žele ju očuvati

Pravi je užitak plesati i pjevati, a kada obučeš nošnju, uploviš u jedan novi svijet", rekao je jedan od plesača u folklornoj skupini Osnovne škole Gola

- Oglas -

Učenicima Osnovne škole Gola od početka ove školske godine ponuđena je izvannastavna aktivnost sudjelovanja u folklornoj skupini.

Voditeljice su učiteljica engleskog jezika Antonia Aurer i tajnica Karmen Hemetek.

Ideja o pokretanju folklorne skupine javila se jer njih dvije svoju ljubav prema folkloru njeguju još od djetinjstva.

- Oglas -

Naime, Karmen Hemetek plesala je u KUD-u Koprivnica, sadašnjem FA Koprivnica, dok je učiteljica Antonia Aurer plesala u HKUD-u Petar Zrinski iz Vrbovca.

Iako su prilikom razgovora o pokretanju folklorne skupine u Osnovnoj školi Gola bili pomalo skeptični, na njihovo veliko zadovoljstvo ipak se pokazalo da ima zainteresiranih učenika.

“Činjenica je da je današnje vrijeme donijelo mnoge promjene, kako u profesionalnom, tako i u privatnom životu većine ljudi, međutim još ima onih koji nastavljaju tradiciju i čuvaju je od izumiranja. Običaji i nekadašnji način života odličan su način promoviranja našega naslijeđa. Pravi je užitak plesati i pjevati, a kada obučeš nošnju, uploviš u jedan novi svijet”, rekao je jedan od plesača u folklornoj skupini Osnovne škole Gola.

Nošnje su također vrlo važan dio kulturnog naslijeđa. One nam pokazuju društvene i kulturne različitosti naših krajeva i povezane su s načinom života. Narodne su nošnje u Hrvatskoj nošene uglavnom do polovine 19. stoljeća u ruralnim sredinama. Nekada se po nošnji koju netko nosi moglo doznati mnogo i o samoj osobi: iz kojeg je sela, kakva je financijska situacija obitelji iz koje dolazi, ima li kakvu važniju ulogu u zajednici ili je odjeven za neku posebnu prigodu.

“S obzirom na to da smo od ove školske godine pokrenuli folklornu skupinu, dobro smo proučili kako su nekada izgledale dječje golske nošnje te smo ih dali šivati. Prvi put nove nošnje naši folkloraši odjenuli su za svoj prvi javni nastup, na školskoj božićnoj priredbi. Bilo je pravo zadovoljstvo gledati ih”, istaknuli su iz Osnovne škole Gola.

- Oglas -

Učenici-plesači sada već naveliko vježbaju i usavršavaju nove plesove.

“Folklor, dakle, nije toliko popularan kod mladih i na bavljenje njime odlučuju se većinom oni koji u obitelji imaju nekoga tko se time bavio. Mi u Osnovnoj školi Gola vjerujemo kako će uvijek biti onih koji će u ovome prepoznati odličnu priliku te obogatiti svoj život svime što mu bavljenje folklorom može ponuditi. Kada govorimo o dječjem folklornom stvaralaštvu onda treba naglasiti kako je ono važan dio duhovne, materijalne, hrvatske predajne baštine. U školi vjerujemo kako folklor ima budućnost jer će uvijek biti onih koje ovo zanima i koji žele biti čuvari tradicije“, naglasila je ravnateljica Violeta Pranjić.

Dodajmo i kako trenutačno folklornu skupinu Osnovne škole Gola čine Rea Bečeheli (5.a), Adela Horvat (5.a), Gabrijela Široki (6.a), Nika Vedriš (6.a), Matija Aščić Matija (6.b), Josip Filip (7.a), Kristijan Mehkek (7.a), Leonardo Peroš (7.a), Florijan Tot (7.a), Katja Bečeheli (8.a), Hana Subotičanec (8.a) i Emina Volarić Emina (8.a).

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti