Nedjelja, 23. siječnja 2022.

[FOTO] DAN OPĆINE MALI BUKOVEC Načelnik Marković: ‘Naš najznačajniji razvojni projekt eksploatacija je geotermalne vode’

Zajedničkim snagama s Varaždinskom županijom i ulaganjem u kvalitetne investicijske projekte povezane s geotermalnom energijom stvorit ćemo mogućnost otvaranja novih radnih mjesta što je osobito značajno za manje sredine poput naše, poručio je načelnik Darko Marković

Preporučujemo

Uz pridržavanje aktualnih epidemioloških mjera i u manjem broju u novoobnovljenom društvenom domu u Svetom Petru u utorak je održana svečanost povodom Dana Općine Mali Bukovec.

U nazočnosti saborske zastupnice Natalije Martinčević, varaždinskog župana Radimira Čačića, gradonačelnika Ludbrega Dubravka Bilića i načelnika Općine Veliki Bukovec Franje Vrbanića, predsjednik Općinskog vijeća Malog Bukovca Zlatko Golec naglasio je da je općinski proračun višestruko rastao od 1993. kada je Mali Bukovec postao općina.

“S početnih 400.000 kuna proračuna došli smo na preko 10 milijuna kuna. Novi zakon o regionalnom razvoju i korištenje EU fondova omogućava nam investiranje u velike projekte što zadnjih godina obilato koristimo i podižemo standard naše općine”, rekao je Golec.

Zdravko Golec
Zdravko Golec, predsjednik Općinskog vijeća Mali Bukovec // Foto: Zvonimir Markač

“Što reći o godini koja je iza nas? Pandemija je negativno utjecala na sve aspekte naših života, više neće biti povratka na staro, no projekte koje smo planirali uspjeli smo u najvećoj mjeri i realizirati u proteklom razdoblju. Ovom prilikom želim spomenuti neke od najznačajnijih koji će nam dati nove perspektive razvoja, ulaganja u uređenje te utiranja puta budućim investicijskim projektima za koje se nadamo da će život i rad naših mještana učiniti lakšim i boljim.

No, prije svega, doista je bitno napomenuti da vodstvo ove općine motivaciju za svoj rad pronalazi u komunikaciji s našim žiteljima koji svojim savjetima, prijedlozima te na kraju i problemima, žele ovaj naš krajnje istočni dio Varaždinske županije učiniti ugodnijim mjestom za život i rad. I u tome zajednički uspijevamo”, istaknuo je uvodno načelnik Općine Mali Bukovec Darko Marković.

Općina Mali Bukovec, dodao je, iza sebe ima veliki broj projekata zahvaljujući projektnom opredjeljenju i dobroj strategiji, ali i zajedništvu Općinskog vijeća i načelnika te podršci prije svega Varaždinske županije.

“Upravo se sada nalazimo u društvenom domu u Svetom Petru kojeg smo rekonstruirali EU sredstvima te manjim dijelom i vlastitim. Bio je to jedan od tehnički najzahtjevnijih projekata u posljednje vrijeme u ukupnoj vrijednosti od oko 3,5 milijuna kuna. U potpunosti je uređen izvana i iznutra, zamijenjene su sve instalacije, povećana je energetska učinkovitost istog te je uređen okoliš doma. Dovršena je i rekonstrukcija nerazvrstane ceste u Novom Selu Podravskom kojom smo spojili naselja Novo Selo Podravsko i Sveti Petar te smo asfaltirali veliko parkiralište kraj kojeg planiramo naknadno urediti park. Vrijednost te investicije je oko 3,7 milijuna kuna od kojih je gotovo 500.000 vlastitih ulaganja. Pokrenuli smo i dovršili projekt rekonstrukcije traktorskog puta u šumsku cestu u šumi Križančija kod Lunjkovca u ukupnoj vrijednosti od 740.000 kuna, od kojih je 90.000 vlastitih.

Pred godinu dana dovršili smo uređenje centra naselja Mali Bukovec, odnosno kao investitori rekonstruirali smo križanje županijskih prometnica te izgradili i uredili pripadna javna parkirališta čime smo uljepšali vizuru centra naselja Mali Bukovec te značajno povećali sigurnost u prometu. Vrijednost ove investicije je bila 3,5 milijuna kuna, od kojih smo 2,8 milijuna osigurali od MUP-a, ŽUC-a Varaždinske županije i Hrvatskih voda”, naglasio je načelnik Marković.

Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Mali Bukovec
Natalija Martinčević, Radimir Čačić, Darko Marković i Dubravko Bilić // Foto: Zvonimir Markač

Ako se pogleda u još daljnje razdoblje, načelnik je podsjetio što su sve odradili tijekom mandata:

 • Rekonstrukcije i dogradnje Dječjeg vrtića Krijesnica, suradnja s Općinom Veliki Bukovec – 2,2 milijuna kuna do 2015.
 • Uređenje objekta zdravstvene stanice – 0,5 milijuna kuna
 • Rekonstrukcija i uređenje mrtvačnica, dogradnja nadstrešnica
 • Proširenje, rekonstrukcija i uređenje groblja
 • Rekonstrukcija i pojačano održavanje poljskih putova
 • Sanacija odlagališta Sveti Petar i Molve
 • Mobilno reciklažno dvorište s Općinom Veliki Bukovec
 • Cikloturizam u suradnji s Varaždinskom županijom i Općinom Veliki Bukovec
 • Rekonstrukcija i dogradnja sportskih objekata u Malom Bukovcu i Svetom Petru
 • realiziran projekt WiFi4EU kojim je uspostavljen besplatne bežični internet
 • Rekonstrukcija društvenog i vatrogasnog doma u Lunjkovcu
 • Uređenje unutrašnjosti ostalih društvenih domova
 • Izradili idejni projekt kanalizacijskog sustava Općine Mali i Veliki Bukovec
 • Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine i tako dalje
Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Mali Bukovec
Intoniranje hrvatske himne na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Mali Bukovec // Foto: Zvonimir Markač

“Za sve te realizirane projekte u zadnja tri mandata povukli smo putem natječaja iz EU fondova, agencija i ministarstava 18,4 milijuna kuna. I to su novci koji je samo Općina Mali Bukovec investirala direktno. Ovdje nije nabrojeno sve što su na naš zahtjev investirali ŽUC Varaždinske županije, HEP-ODS, Varkom i druge javne tvrtke.

Ulaganje u infrastrukturu samo je dio brige za mještane Općine jer osim svih spomenutih projekata Općina Mali Bukovec velik dio sredstava iz vlastitog proračuna izdvaja za rad brojnih sportskih udruga, udruga građana, djecu, studente, poljoprivrednike i umirovljenike”, poručio je Marković.

Tako su i u prethodnim godinama svake godine isplatili:

 • jednokratne novčane pomoći za cca 260 umirovljenika u iznosu od 200 kuna
 • novčane nagrade za 50-ak studenata u iznosu od 1500 kuna
 • jednokratne novčane nagrade za 20-ak novorođene djece u iznosu od 2500 kuna
 • sufinanciranje nabave radnih bilježnica za sve učenike Osnovne škole
 • potpuno financiranje prijevoza za učenike osnovne škole
 • sufinanciranje prehrane učenika u školskoj kuhinji Osnovne škole Veliki Bukovec
 • sufinanciranje programa predškolskog odgoja preko 60 %
 • stipendiranje deficitarnih srednjoškolskih zanimanja u iznosu od 300 kuna mjesečno
 • poticanje izvrsnosti kod nadarenih sportaša, učenika i studenta s područja Općine

“U ovom trenutku pokrenuti su i u realizaciji su projekti na rekonstrukciji Trga svete Katarine za koji su nam odobrena sredstva Ministarstva regionalnog razvoja, sanacija krovišta i unutrašnjosti sportskog objekta u Lunjkovcu kojeg samostalno financiramo, izgradnja dječjeg igrališta u Malom Bukovcu kojeg sufinancira LAG iz EU fondova, hortikulturno uređenje groblja u Svetom Petru kojeg će također sufinancirati LAG iz EU fondova, postavljanje solarne elektrane SE Krijesnica na dječji vrtić sufinancirana od FZOEU te trenutno najzahtjevniji projekt u realizaciji, a to je rekonstrukcija zgrade Osnovne škole u Velikom Bukovcu, koji provodi Varaždinska županija u suradnji s Općinama Mali i Veliki Bukovec.

Pred nama je još intenzivnije razdoblje korištenja bespovratnih EU sredstava koja su sada i bitno povećana i temeljem kojih će naša Općina realizirati ostale pripremljene projekte koji su u fazi projektiranja ili već ishođenih dozvola, kao što su izgradnja novog društvenog doma Mali Bukovec, izgradnja rotora na ulazu u Mali Bukovec, izgradnja rotora u centru naselja Sveti Petar, izgradnja nove trafostanice u Svetom Petru, nastavak gradnje nogostupa po naseljima i drugo. Vrlo važan projekt koji planiramo s Gradom Ludbregom i ostalim općinama regije Ludbreg je projekt prometne mobilnosti, čijom realizacijom želimo da naši mještani imaju potpuno funkcionalan javni autobusni prijevoz kakav zaslužuju….”, kazao je načelnik Općine Mali Bukovec.

Darko Marković
Darko Marković, načelnik Općine Mali Bukovec // Foto: Zvonimir Markač

No, ipak, naglasio je Marković, najznačajniji razvojni projekt Općine predstavlja osnivanje tvrtke Bukotermal u suradnji sa županom Čačićem i Varaždinskom županijom.

“Cilj Bukotermala je realizacija dugoočekivanih projekata vezanih uz iskorištavanje geotermalnih izvora u Općini Mali Bukovec. Tvrtka u 15-postotnom vlasništvu Općine je osnovana u svrhu istraživanja i eksploatacije geotermalne vode radi proizvodnje električne i toplinske energije. Kako je geotermalna energija u potpunosti “zelena energija” te njezino adekvatno iskorištavanje ne rezultira emisijama ispuštanja stakleničkih plinova u okoliš, uz velike financijske benefite koje će nam njezino iskorištavanje donijeti, doprinijet ćemo i zaštititi okoliša u kojem živimo i koji ćemo ostaviti kao nasljedstvo generacijama koje dolaze. Zajedničkim snagama s Varaždinskom županijom i ulaganjem u kvalitetne investicijske projekte povezane s geotermalnom energijom stvorit ćemo mogućnost otvaranja novih radnih mjesta što je osobito značajno za manje sredine poput naše. Pogotovo u ova pandemijska vremena u kojima ćemo time pomoći našim poduzetnicima i poljoprivrednicima da budu konkurentniji na tržištu. Posebnu zahvalu za pokretanje i podršku u realizaciji ovog projekta ovim putem iskazujem županu Čačiću, bez kojeg ne bismo došli do ove faze realizacije”, izjavio je Marković.

Iza svih ovih nabrojanih projekata, dodao je, stoji mali, ali sjajan tim zaposlenih u Općini Mali Bukovec.

“Tu su i naši vijećnici, kao i svi ostali koji su dio sebe ugradili u projekte, a koji za naše mještane znače jako puno. Svima vama ide velika hvala na trudu, znanju i upornosti. Na kraju, hvala svim žiteljima naše Općine. Vi ste naša motivacija i sve ovo je zbog vas. Ovo je naš kraj, ovo su naše obitelji i domovi, i sve što radimo s iskrenom namjerom da život u našoj Općini, posebno za mlade obitelji, bude što ugodniji i ljepši. Svim mještankama i mještanima Općine Mali Bukovec čestitam Dan općine, a vatrogascima Dan svetog Florijana, koji neka nam svima bude zaštitnik u ova čudna vremena”, zaključio je načelnik Marković.

Dubravko Bilić
Dubravko Bilić, gradonačelnik Ludbrega // Foto: Zvonimir Markač

U ime gradonačelnika i načelnika Dan Općine Mali Bukovec čestitao je gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić.

– Pokazujete način na koji trebamo živjeti u ovoj zemlji. Trebamo surađivati, pružati ruke jedni drugima, naslanjati se jedni na druge jer samo tako možemo biti dovoljno jaki da odradimo i one velike projekte koje inače ne bismo mogli sami – poručio je Bilić.

Varaždinski župan Radimir Čačić naglasio je da samo jedna točka u županiji ovog trenutka pokazuje velika ulaganja u budućnosti, a to je Općina Mali Bukovec.

– Pred 20 godina kada sam prvi put razgovarao o projektu korištenja geotermalne vode nije bilo ni snage ni volje ni sposobnosti. Priča je nakon toga odlutala, a zatim su se stvari poklopile. Činjenica da je Darko ovdje načelnik, pozna temu, činjenica da je upravo na ovoj općini to polje, činjenica da je moj bivši pomoćnik u dvije vlade, a sada državni tajnik upravo za to područje, činjenica da imamo nekakav utjecaj i na Vladu, doveli su do toga da smo uspjeli dobiti pravo na istražne radove. Pred nama je koncesija i pred nama je realizacija tog velikog projekta, za kojeg je potrebno prije svega znanja, ali i hrabrosti, a to se poklopilo kod nas dvojice te sam siguran da će tako i ostati – rekao je Čačić.

Radimir Čačić
Varaždinski župan Radimir Čačić // Foto: Zvonimir Markač

Na svečanosti su uručena priznanja Općine Mali Bukovec. Plakete su dodijeljene Štefaniji Golec radi iznimnog doprinosa u društvenom, kulturnom i humanitarnom životu te promociji Općine Mali Bukovec, Marti Šarec radi iznimnog zalaganja u kulturnom, društvenom i humanitarnom životu te promociji Općine Mali Bukovec, Blažu Povijaču radi iznimnog doprinosa gospodarskom, društvenom i kulturnom razvoju Općine Mali Bukovec te Stjepanu Jakopčinu radi iznimnog doprinosa u vatrogastvu te gospodarskom i društvenom razvoju Općine Mali Bukovec.

Marta Šarec, Stjepan Jakopčin, Blaž Povijač i Štefanija Golec dobitnici su javnih priznanja Općine Mali Bukovec

Foto: Zvonimir Markač

- Advertisement -

Najnovije objave