Srijeda, 31. svibnja 2023.

FOTO Izložba Pisanica od srca u koprivničkom parku osvojit će vas na prvu

Riječ je o projektu koji se provodi od 2006. godine, a vlasništvo je županijske Turističke zajednice te je zaštićen kao hrvatsko nematerijalno kulturno dobro

I službeno je otvorena 14. izložba Pisanica od srca čiji su suorganizatori Koprivničko-križevačka županija, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije i Grad Koprivnica.

Riječ je o projektu koji se provodi od 2006. godine, a vlasništvo je županijske Turističke zajednice te je zaštićen kao hrvatsko nematerijalno kulturno dobro.

Svi zainteresirani izložbu Pisanica od srca će moći razgledati do 17. travnja, i to u predivnom koprivničkom parku, oko glazbenog paviljona.

Zlatko Štrfiček, Ratimir Ljubić, Darko Koren, Ivan Pal i Kristina Sočev
Zlatko Štrfiček, Ratimir Ljubić, Darko Koren, Ivan Pal i Kristina Sočev // Foto: Zvonimir Markač

– Ovaj projekt ima za cilj promociju prostora Podravine i Prigorja, naših običaja i naivnog slikarstva. Prije tjedan dan prvi put smo organizirali izložbu u inozemstvu, u njemačkom Wolfsburgu, na sajamskom prostoru koji dnevno obiđe nekoliko tisuća posjetitelja, a reakcije su i više nego pozitivne. Ponosni smo što nastavljamo tradiciju, a izložbom šaljemo poruke mira i zajedništva, kao i najbolje želje povodom blagdana Uskrsa – istaknuo je župan Darko Koren, ujedno i predsjednik županijske Turističke zajednice, koji je otvorio izložbu.

FOTO Velike pisanice stigle u koprivnički park

Pomoćnica direktora županijske Turističke zajednice Kristina Sočev kazala je kako ih veseli kad vide da su pisanice izložene na brojnim različitim mjestima, a interes za njima sve više raste.

– Ove godine imamo dvije obnovljene pisanice i jednu novu, a u 14 godina provedbe projekta ukupno ih je izrađeno 200-tinjak – otkrila je Kristina Sočev.

Kristina Sočev, pomoćnica direktora Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije
Kristina Sočev, pomoćnica direktora Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije // Foto: Zvonimir Markač

U koprivničkom parku izloženo je šest velikih i tri manje pisanice, a prilikom male svečanosti otvorenja izložbe vladao je velik interes mališana, ali i svih drugi prolaznika. Ne sumnjamo da će tako biti i u nadolazećim danima.

Uime naivnih umjetnika, koji godinama vrijedno i predano oslikavaju pisanice, obratio se Zlatko Štrfiček.

– Drago nam je što smo toliko godina angažirani u ovom projektu koji je velika promocija za sve nas. Vjerujemo da ćemo se nastaviti družiti na zadovoljstvo svih posjetitelja i djece koji vole razgledavati pisanice – rekao je on.

Ispred Grada Koprivnice zahvale je uputio predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal, zahvalivši organizatorima što već godinama za lokaciju izložbe biraju upravo Koprivnicu te je izrazio zadovoljstvo što ovim projektom nastavlja tradicija naivne umjetnosti.

Otvorenju izložbe prisustvovali su i zamjenik župana Ratimir Ljubić, županijski pročelnici Melita Ivančić, Ljubica Belobrk Flamaceta, Maja Blažek i Marijan Štimac, predstavnici Obrtničke komore KKŽ, HGK ŽK Koprivnica i drugi.

Foto: Zvonimir Markač

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti