Ponedjeljak, 17. siječnja 2022.

FOTO Još jedan vrijedan projekt Općine Legrad: ‘Ovo je ogledni primjer kako bi reciklažna dvorišta trebala izgledati’

Vjerujem da ćemo s ovim reciklažnim dvorištem doći do 60 posto odvajanja otpada već kroz dvije godine. Usto, upravo nam pristižu kante i kontejneri koje ćemo podijeliti kućanstvima, ponosan je načelnik Ivan Sabolić

Preporučujemo

Veliko zadovoljstvo moglo se vidjeti na licu načelnika Ivana Sabolića (SDP) nakon što je s koprivničko-križevačkim županom Darkom Korenom (Mreža) otvorio novo reciklažno dvorište na lokalitetu Gradišće u Legradu.

Projekt je to na kojem se radilo pune dvije godine, a vrijedan je 1,9 milijuna kuna, od čega su 85 posto europski novci. Sufinanciran je od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Izvođač radova bio je koprivnički Koming s partnerima, dok je Tehnix iz Donjeg Kraljevca sa svojim partnerima opremao reciklažno dvorište.

– Ovdje je prije bilo divlje odlagalište otpada pa je prvo trebalo pripremiti teren. Došao je i koronavirus, bilo je problema s isporukom, ali uspjeli smo cijeli projekt privesti kraju. Dobili smo uporabnu dozvolu, očekujem da ćemo u travnju prihvatiti i prvi otpad – istaknuo je načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić.

Ivan Sabolić, načelnik Općine Legrad
Ivan Sabolić, načelnik Općine Legrad // Foto: Zvonimir Markač

Otkrio je kako su oni već na 36 posto odvajanja otpada po čemu su vodeća općina u Koprivničko-križevačkoj županiji, odnosno treća jedinica lokalne samouprave, odmah iza Grada Križevaca i Koprivnice.

– Vjerujem da ćemo s ovim reciklažnim dvorištem doći do 60 posto odvajanja otpada već kroz dvije godine. Usto, upravo nam pristižu kante i kontejneri koje ćemo podijeliti kućanstvima. Cijeli ciklus i norma koju moramo ispuniti prema Europskoj komisiji bude sigurno zadovoljena – poručio je Sabolić.

Zanimljivo je da je legradsko reciklažno dvorište veće od koprivničkog.

– Htjeli smo reciklažno dvorište u koje može doći kamion i bez problema se okrenuti i da može više korisnika u isto vrijeme ući u ovaj prostor. Ovo reciklažno dvorište nije građeno samo za Općinu Legrad, već pregovaramo i s Općinom Đelekovec da se i njihovi stanovnici priključe. Tako bi zajedničku suradnju koju imamo od prije nastavili i putem ovog reciklažnog dvorišta jer imamo istog koncesionara, a i kapacitet nadmašuje naše potrebe – poručio je Sabolić.

Ovo reciklažno dvorište omogućava prikupljanje, razvrstavanje i privremeno skladištenje otpada. Kako kaže načelnik, prima sve, od igle do lokomotive.

– Može se donijeti sve osim nuklearnog otpada. Možemo primiti otpadna ulja, metale, plastiku, tekstil, gume, građevinski otpad, azbest… Sve što ne možete odložiti u kantu za miješani otpad. To će se sve razvrstati, a potom odvoziti na lokacije gdje će se obrađivati ili na neki način zbrinuti – rekao je Sabolić.

Lekom grad, legradska komunalna tvrtka, upravljat će ovim reciklažnim dvorištem, koprivnički Komunalac pokriva papirnati dio, a zbog potreba će biti zaposlena jedna osoba.

Župan Darko Koren sa smiješkom na licu rekao je da ne želi sudjelovati u arbitraži tko ima veće reciklažno dvorište, Koprivnica ili Legrad, ali je naglasio da je ovo legradsko doista reprezentativno.

– Ovo je jedan ogledni primjer kako bi reciklažna dvorišta trebala izgledati. Napravljeno je po svim standardima i za puno veće sredine od jedne male općine. Podržavam da se u korištenju ovog reciklažnog dvorišta uključe i druge općine poput Općine Đelekovec. U protivnom je upitna isplativost takvih projekata. Ovaj prostor sadržajno i funkcionalno sigurno može opskrbljivati i više od same Općine Legrad – rekao je Koren.

Župan Darko Koren (desno)
Direktor Kominga Nedeljko Potroško i župan Darko Koren // Foto: Zvonimir Markač

Dodao je kako se na prostoru županije trenutačno gradi četiri-pet novih reciklažnih dvorišta tako da će pokrivenost biti jako dobra i izvan granica triju gradova. Uskoro će se tako otvoriti i reciklažno dvorište u Kloštru Podravskom.

– Reciklažna dvorišta su jedan sastavni, integralni dio cjelokupnog sustava gospodarenja otpadom. Znamo da je Piškornica centralno mjesto za zbrinjavanje otpada ne samo za našu županiju, nego za četiri županije sjeverozapadne Hrvatske. Reciklažna dvorišta se apsolutno uklapaju u taj jedan koncept. Imaju svoju funkciju i svoje mjesto, iako upozoravam da ne treba s njihovim brojem pretjerivati zbog toga što onda gube svrhu i isplativost – kazao je koprivničko-križevački župan.

Reciklažno dvorište u Legradu
Reciklažno dvorište u Legradu // Foto: Zvonimir Markač

Naglasio je i kako imaju zaista odličnu suradnju s Općinom Legrad, i to na brojnim projektima.

– Općina Legrad spada u najaktivnije općine po pitanju korištenja EU sredstava. Sudjelovali smo u brojnim projektima kojima smo omogućili bolji životni standard naših građana, primjerice izgradnji osnovne škole i dvorane, a svime što činimo nastojimo utjecati na bolje demografske prilike u ruralnim sredinama. Vjerujem da u tome i uspijevamo, a načelniku Saboliću posebno zahvaljujem na kvalitetnoj i konstruktivnoj suradnji. Čeka nas još mnogo zajedničkih projekata, od korištenja geotermalnih izvora do turizma, te nas veseli razvoj ove općine koja ima veliku perspektivu – zaključio je Koren.

Stručnu pomoć u pripremi i provedbi projekta pružila je PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije, čija je ravnateljica Melita Birčić također prisustvovala otvorenju. Moglo se tako i čuti da je samo za Općinu Legrad PORA u posljednje dvije godine u okviru projekta “UZ PORU PO POTPORU” pružila stručnu pomoć u pripremi i provedbi osam projekata ukupne vrijednosti 12,3 milijuna kuna.

Također, na području komunalnih usluga i gospodarenja otpadom, pruža stručnu pomoć u pripremi i provedbi četiri projekta vrijednosti 3,5 milijuna kuna, a osim reciklažnog dvorišta Legrad, to su nabava komunalnog vozila za devet općina koje su osnivači Drava Kom d.o.o. te dva mobilna reciklažna dvorišta u općinama Gola i Novo Virje.

Najnovije objave