Petak, 1. prosinca 2023.

[FOTO] Kaftrio – udah života: ‘Naš život u vašim je rukama’

Gubitak svake mlade osobe oboljele od cistične fibroze može se spriječiti uvrštavanjem dostupnih lijekova u svakodnevnu terapiju, a životi oboljelih sada su u rukama HZZO-a i ostalih institucija koje su ključne za uvođenje lijekova koji život znače

- Advertisement -

Hrvatska udruga oboljelih od cistične fibroze pokrenula je kampanju pod nazivom “Kaftrio – udah života” s ciljem stavljanja lijekova za cističnu fibrozu proizvođača Vertex Pharamceuticals na listu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje koji je sredinom travnja ove godine zaprimio svu potrebnu dokumentaciju za uvrštavanje modularne terapije na listu lijekova. Povjerenstvo o tome odlučuje u utorak, 11. svibnja.

Iako je cistična fibroza multisistemska bolest, duljina života oboljelih najčešće ovisi upravo o stanju plućne bolesti. Oboljeli od cistične fibroze u Hrvatskoj umiru kao mlade osobe, prvenstveno zbog zatajenja pluća uslijed nedostatka adekvatnih terapija koje su već neko vrijeme dostupne u svijetu, kao i u našem najbližem okruženju (Slovenija, Italija, Austrija…).

U kampanju “Kaftrio – udah života”, osim Hrvatske udruge oboljelih od cistične fibroze, uključen je i humanitarac Kristijan Srpak, dobitnik nagrade Ponos Hrvatske 2019. godine koji time ujedno postaje jedan od ambasadora ove kampanje.

- Advertisement -

Kristijan Srpak krenuo je 3. svibnja biciklom na put od Čakovca s Trga Republike do Međugorja (Čakovec – Karlovac – Gračac – Trilj – Međugorje) prilikom čega je biciklirao gotovo 600 kilometara, a za to mu je trebalo četiri dana.

Svojim hvalevrijednim pothvatom želio je doprinijeti osvještavanju javnosti o postojanju ove teške bolesti, kao i o nužnosti uvođenja postojećih modularnih lijekova na listu HZZO-a. Motivacija za ovaj humanitarni projekt proizašla je iz njegove osobne životne situacije koja ga je dodatno potaknula da pomogne kako cistična fibroza u Hrvatskoj više ne bi uzela ni jedan mladi život.

Humanitarac Kristijan Srpak, jedan od ambasadora kampanje "Kaftrio – udah života" kreće na put dug 600 kilometara. U Čakovcu ga je ispratilo vodstvo Udruge (Tomislav Levak, Nataša Šimunović, Anja Privara i Ljiljana Širac)
Humanitarac Kristijan Srpak, jedan od ambasadora kampanje “Kaftrio – udah života”, prije polaska na put dug 600 kilometara. U Čakovcu ga je ispratilo vodstvo udruge (Tomislav Levak, Nataša Šimunović, Anja Privara i Ljiljana Širac)

Druga ambasadorica kampanje na svoj put kreće 15. svibnja, a riječ je o humanitarki, višestrukoj državnoj prvakinji, ultramaratonki i članici hrvatske ultrareprezentacije Maji Bonačić, također dobitnici nagrade Ponos Hrvatske 2020. godine.

Maja Bonačić će se penjati na Medvednicu tijekom 24 sata, a pri tome će se uspeti i spustiti 10 puta na relaciji Bliznec – Sljeme te prijeći ukupno 110 kilometara i 7500 metara uspona.

Događaj pod nazivom “24h Medvednice” bit će otvoren za javnost, a za cilj će imati uspon svih zainteresiranih sudionika tijekom 24 sata koji će za oboljele od cistične fibroze “udahnuti život”, baš kao što će lijek Kaftrio to učiniti u budućnosti.

- Advertisement -
U Hrvatskoj od cistične fibroze boluje 150 osoba
U Hrvatskoj od cistične fibroze boluje 150 osoba

Prva modularna terapija za cističnu fibrozu u Europi je odobrena još 2012. godine pod nazivom Kalydeco, nakon toga su odobrene i nove generacije lijekova Orkambi i Symkevi (Symdeko), a posljednji i najučinkovitiji odobreni lijek je Kaftrio (Trikafta).

Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila je Kaftrio u kolovozu 2020. godine (pozitivan primjer iz Europske unije je Slovenija koja ga je stavila na listu u studenom iste 2020. godine).

U Hrvatskoj se nijedan od navedenih i trenutačno dostupnih lijekova ne nalazi na listi HZZO-a.

Stavljanjem Kaftria na tržište dogodila se prava revolucija u liječenju cistične fibroze jer se napokon pojavio efikasan lijek koji liječi sam uzrok bolesti.

“Primarni cilj uvođenja ove terapije je zaustavljanje progresije bolesti koja svakim danom oboljelima stvara nova nepovratna oštećenja na organima, onemogućuje im normalno funkcioniranje u životu (školovanje, zapošljavanje, uživanje u slobodnom vremenu) jer je svaki aspekt života podređen čestim hospitalizacijama i svakodnevnim zahtjevnim terapijama koje onemogućavaju normalan život oboljelih”, istaknuo je Tomislav Levak, predsjednik Hrvatske udruge oboljelih od cistične fibroze, a ujedno i oboljeli.

Janji (3) iz Koprivnice cistična fibroza dijagnosticirana je s dva i pol mjeseca života
Janji (3) iz Koprivnice cistična fibroza dijagnosticirana je s dva i pol mjeseca života

Kaftrio djeluje tako da ispravlja najčešću mutaciju CFTR proteina (tzv. ∆F508) te tada on postaje funkcionalan što znači manje teških plućnih infekcija.

“Zabilježeno je i značajno poboljšanje plućne funkcije prilikom čega su oboljeli koji su čekali transplantaciju pluća maknuti s liste, a oni koji nisu mogli funkcionirati svakodnevno bez kisika sada ga gotovo više i ne koriste. Kvaliteta života im se značajno poboljšala, kao i njihovo psihološko stanje jer sada imaju šansu da razmišljaju o budućnosti i da je se ne boje, da djeca bezbrižno odrastaju, da se usude razmišljati o tome da postanu roditelji bez da će njihovo dijete jednog dana odrastati bez roditelja, da konačno postanu funkcionalni članovi zajednice te da maksimalno iskoriste svoje potencijale kao sve zdrave osobe”, naglasio je Tomislav Levak.

U Hrvatskoj od cistične fibroze boluje 150 osoba, a mutacija ∆F508 prisutna je kod najvećeg broja oboljelih.

Gubitak svake mlade osobe oboljele od cistične fibroze može se spriječiti uvrštavanjem dostupnih lijekova u svakodnevnu terapiju, a životi oboljelih sada su u rukama HZZO-a i ostalih institucija koje su ključne za uvođenje lijekova koji život znače.

I izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić podržao je kampanju "Kaftrio - udah života"
I izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić podržao je kampanju “Kaftrio – udah života”

I Zlatko Dalić, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, zna da cistična fibroza više ne smije uzeti ni jedan mladi život! Vodio je naše Vatrene do pobjede, a sada podržava i ovu kampanju. Naš izbornik, za udah života!

Kampanji se možete pridružiti i vi bilo kojom aktivnošću (planinarenje, trčanje, hodanje…) uz objavu fotografije s #kaftrioudahzivota u znak podrške.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti