Srijeda, 24. srpnja 2024.

FOTO Kanonski pohod varaždinskog biskupa Bože Radoša u Močile svima je ispunio srca

Kršćansko zajedništvo svjedočilo je mnoštvo okupljene djece, školaraca, mladih, ali i onih u poznim godinama života. Osobnim razgovorom i apostolskom blizinom biskup Radoš pokazao je jednostavnost koja je na mnoge ostavila utisak

- Oglas -

Kanonski pohod varaždinskog biskupa mons. Bože Radoša koprivničkoj Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo u Močilama održan je u ponedjeljak, 22. travnja.

Biskupov cjelodnevni boravak u ovom podravskom svetištu započeo je susretom s domaćinom, župnikom mons. Leonardom Markačem, u molitvenom ozračju, a nastavljen je pohodom Osnovnoj školi Đuro Ester, Dječjem vrtiću Vjeverica na koprivničkoj Vinici i staračkom domu Sveta Ana.

Kršćansko zajedništvo svjedočilo je mnoštvo okupljene djece, školaraca, mladih, ali i onih u poznim godinama života. Osobnim razgovorom i apostolskom blizinom biskup Radoš pokazao je jednostavnost koja je na mnoge ostavila utisak.

- Oglas -

Prijateljski susret s koprivničkim gradonačelnikom Mišelom Jakšićem učvrstio je postojeće veze između Grada Koprivnice i Varaždinske biskupije.

Brojne udruge i organizacije vjernika laika djeluju na društvenom području Župe Močile.

Predstavnici Nogometnog kluba Močile” i udruga žena Gorično srce Kunovec Breg imali su prilike susresti varaždinskog pastira osobno i progovoriti o uspješnoj i dugogodišnjoj suradnji s močilskim župnikom.

Osobiti naglasak kanonske vizitacije biskupa stavljen je na područje rada pojedine župe.

Močilski župnik mons. Leonard Markač i varaždinski biskup mons. Bože Radoš
Močilski župnik mons. Leonard Markač i varaždinski biskup mons. Bože Radoš // Foto: Marko Domiter

Močilska župa koja je prošle godine proslavila 40. obljetnicu postojanja sadržajno nudi brojne aktivnosti.

- Oglas -

Susret sa župnim ekonomskim vijećem, župnim pastoralnim vijećem, Caritasom, pjevačkim zborovima, čitačima, sakristanima i drugim iznjedrio je brojne osmijehe i zadovoljstva na licima prisutnih.

Biskup je upoznao zauzete vjernike koji svoje slobodno vrijeme rado ulažu za izgradnju zajednice.

“Župa Močile po mjeri je svakog vjernika. Naš župnik mons. Markač još uvijek djeluje mladenačkim žarom i drži nas na okupu čuvajući zdravorazumski polog vjere šireći marijansku pobožnost”, poručili su vjernici.

Roko Jakopčin biskupu je poklonio sliku koju je sam naslikao
Roko Jakopčin biskupu je poklonio sliku močilske crkve koju je sam naslikao // Foto: Klikaj.hr

Mons. Bože Radoš svoj cjelodnevni pohod završio je razgovorom s roditeljima ovogodišnjih krizmanika i prvopričesnika. Izvor i počelo kršćanskog života je sveta euharistija. Zahvalnost za susret i dan prožet pozitivnim emocijama završen je svečanim euharistijskim slavljem. Slavlje je predvodio biskup u zajedništvu s domaćim župnikom, tajnikom vlč. Markom Domiterom i svećenikom u miru, vlč. Josipom Jagarčecom.

Zahvalnost u ime župljana izrekle su Ljiljana Zagrajski i Snježana Matotan.

“Oče biskupe, dragi župniče Leonarde, draga braćo i sestre, zahvaljujemo dragom Bogu na daru pohoda biskupa mons. Bože Radoša u našu župu. Zahvaljujemo Vam oče biskupe na strpljenju i razumijevanju kojim ste slušali i pratili naša razmišljanja, nastojanja za činiti bolje, radosti i poteškoće. Hvala Vam na iskazanoj očinskoj brizi i ohrabrenju za rast u župnom zajedništvu. Zasigurno Vam je pohod našoj župi bio i naporan, no znajte da je za nas bio plodonosan. Neka Vas Duh sveti čuva, jača i vodi u pastirskom poslanju. Dragom Marku, Vašem tajniku, zahvaljujemo na odgovornosti i obavljenom radu. Zahvaljujemo i našem župniku mons. Markaču koji nas svih ovih godina okuplja, očinski bodri i prijateljski savjetuje. Bog vas živio na mnoga ljeta”, zaključila je Zagrajski.

Biskup Radoš na kraju svoje vizitacije ohrabrio je vjernike i poručio kako žive župne zajednice poput močilske svoja vrata drže otvorena za sve ljude svjedočeći Kristovu bratsku ljubav i sebedarje.

Foto: Marko Domiter (Varaždinska biskupija)

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti