Srijeda, 19. lipnja 2024.

FOTO Ljubav prema kućnim ljubimcima veliku i sretnu obitelj Trnski još je samo više zbližila

Lidija i Matija ponosni su roditelji tri prekrasna sina, blizanaca Nike i Noe te najmlađeg sina Mateja, ali njihovu su porodicu dodatno proširili i kućni ljubimci. Ovo je njihova priča...

- Oglas -

Velika i sretna obitelj Trnski iz Novigrada Podravskog ima čak 12 članova.

Lidija i Matija ponosni su roditelji tri prekrasna sina, blizanaca Nike i Noe te najmlađeg sina Mateja, ali njihovu su porodicu dodatno proširili i kućni ljubimci.

Ljubav prema životinjama gajili su Lidija i Matija od malih nogu, a prenijeli su je i na svoje sinove. Stoga je u njihovoj kući uvijek bilo ljubimaca, ali prije nekoliko godina njihova se ljubav ipak pretvorila u nešto više.

- Oglas -

– Da, prije nekoliko godina smo suprug i ja odlučili nabaviti mačku. Nismo se isprva mogli dogovoriti oko pasmine, ali nakon prve izložbe koju smo obiteljski posjetili znali smo da će to biti Maine Coon. Jednostavno smo se i mi i djeca u njih zaljubili na prvi pogled – prisjetila se Lidija kako je sve počelo.

Opčinila ih je veličina tih mačaka, jer je riječ o najvećim domaćim mačkama čiji mužjaci mogu težiti i do deset kilograma, te njihova ljepota i karakter. Tako su im u kuću stigla dva mala mačića, koji su ubrzo postali vrlo veliki ljubimci i maze. Nakon njih, srca, kuću i dvorište ispunila su još dva psa, koji su se vrlo dobro slagali s mačkama.

Luthien na profesionalnom snimanju
Luthien na profesionalnom snimanju // Foto: Privatna arhiva

Upoznavajući Maine Coonove rodila se i ideja o uzgoju te divne pasmine. Tako je prije dvije godine k njima stigla prva uzgojna ženka, bijela ljepotica Gabby – zvana Luthien, po kojoj je uzgajivačnica obitelji Trnski i dobila ime – Luthien’s Dream.

Nakon Gabby, svoj dom su kod njih pronašla i njena narančasta sestra Hermiona te sivo-tigrasti mužjak Orlando.

– Jako smo zadovoljni napretkom koji smo postigli u uzgoju te predivne pasmine. Upravo smo ovih dana dobili i prvo leglo, a iza nas je velik broj izložbi na kojima su naši ljubimci postigli zbilja zapažene rezultate – kazao je Matija, dok su dečki dodali da se najviše vesele novoj maloj maci kojoj još nisu uspjeli odabrati ime.

- Oglas -
Luthien na pobjedničkom postolju
Luthien na pobjedničkom postolju // Foto: privatna arhiva

Da obitelj Trnski odlično radi svoj posao potvrđuju brojne titule i nagrade koje je uzgajivačnica osvojila. Upravo su i proteklog vikenda Luthien i Orlando sudjelovali na izložbi u zagrebačkom Hotelu Diplomat te je bijela ljepotica odnijela prvo mjesto – titulu BIS (Best in Show).

Lidija Trnski predstavlja Orlanda
Lidija predstavlja Orlanda // Foto: Privatna arhiva

Kako je vrlo uspješna u Hrvatskoj, sada slijedi i sudjelovanje na internacionalnim izložbama. Došla je i do titule Premier, dok su Hermiona i Orlando osvojili titulu Champion, ali pošto je Hermiona postala mama, trenutačno ne ide na izložbe kako je ne bi izlagali stresu.

Kažu da su mnogo naučili, na čemu su zahvalni svim dragim ljudima koje su upoznali na izložbama i koji su s njima podijelili svoja iskustva, kao i čelnim ljudima u savezu, odnosno Klubu ljubitelja mačaka Felis Croatia od kojih dobivaju zbilja veliku podršku.

– Naše mace ostvaruju odlične rezultate, ali one su za nas prije svega ljubimci, točnije članovi obitelji. S nama žive, spavaju s nama i pružamo im puno ljubavi te svi zajedno brinemo o njima – naglašava Lidija, ali i dodaje kako oni itekako svu tu ljubav vraćaju.

Ti “nježni divovi“ u obitelji Trnski dobivaju mnogo pažnje, a svaki je član zadužen za određene poslove.

Niko, Matej i Noa sa svojim predivnim macama
Niko, Matej i Noa sa svojim predivnim macama // Foto: Biljana Čičin-Mašansker

Kada Niko, Noa i Matej dođu iz škole, najprije moraju nahraniti mace i očistiti im pijesak. Mama Lidija je zadužena za njegu, za koju naglašava da ne oduzima mnogo vremena jer su te mace nevjerojatno uredne. Ona se sastoji od češljanja jednom tjedno i kupanja pred izložbu, koje mace obitelji Trnski obožavaju. Tata Matija je, pak, zadužen za administraciju, odlaske veterinaru ako zatreba i brigu oko uzgajivačnice.

Matija Trnski na izložbi s Luthien
Matija Trnski na izložbi s Luthien // Foto: Privatna arhiva

– Osim što obožavamo naše ljubimce, sve te aktivnosti iskorištavamo i kako bi se mi međusobno što više povezali. Svaki naš odlazak na izložbu je novi obiteljski izlet i prilika za druženje – kaže Lidija, prepuna divnih uspomena iz protekle dvije godine.

Pred njima je još mnogo takvih druženja, od kojih izdvajaju Koraljnu jubilarnu izložbu povodom 35 godina WCF-a koja će se održati 13. i 14. svibnja u Zagrebu, u Domu sportova, gdje se očekuje više od 200 izlagača, te Svjetsku izložbu mačaka koja će se 23. i 24. rujna održati u Karlovcu.

Niko s bijelom ljepoticom
Niko s bijelom ljepoticom // Foto: Biljana Čičin-Mašansker

No, obitelj Trnski ne povezuje samo ljubav prema životinjama. Tu je i nogomet za koji se zapravo živi i većinu vremena. Stoga, kada nije na redu izložba, tu su nogometne utakmice, treninzi i turniri. Ponovno svi sudjeluju u tome – tata Matija kao trener, dečki kao igrači, a mama Lidija kao najglasnija navijačica.

Noa, Niko i Matej uz školu, nogomet i životinje, nađu vremena i za treninge karatea, ali i druženja s vršnjacima te pokoju igricu.

Ova velika, vesela i aktivna mlada obitelj svojim primjerom pokazuje kako, kada nešto voliš, možeš pronaći i vremena da se tome posvetiš i da ti se sva uložena ljubav obilato i vrati.

Noa i Niko primili nagradu za Orlanda
Noa i Niko primili nagradu za Orlanda // Foto: Privatna arhiva
Nagrade koje su osvojile mace
Nagrade koje su osvojile mace // Foto: Privatna arhiva
Orlando
Orlando // Foto: Privatna arhiva
Složna braća u lijepom društvu
Složna braća u lijepom društvu // Foto: Biljana Čičin-Mašansker
Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti