Petak, 12. srpnja 2024.

FOTO Mališani se okušali u sadnji ‘Varaždinskog zelja’

Čuvaricu sjemena Varaždinskog zelja Mariju Cafuk posebno vesele događaji koji uključuju djecu i njihov rad na polju

- Oglas -

Lavići iz dječjeg vrtića Varaždin (objekt Aleja) okušali su se u sadnji ‘Varaždinskog zelja’.

Naime, riječ je o aktivnosti koja se provodi u sklopu dugogodišnjeg projekta ‘Autohtone pasmine životinja i tradicionalni proizvodi Varaždinske županije’ upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije, a čiji je cilj edukacija i podizanje svijesti o poljoprivredi i zdravoj prehrani već u najmlađoj dobi.

Vrtićarci sadili Varaždinsko zelje
Foto: Varaždinska županija

“Zdravo je jesti zelje jer od njega rastemo”, složili su se mališani.

- Oglas -

Varaždinska županija može se pohvaliti s 10 zaštićenih proizvoda na nacionalnoj ili EU razini, a među njima je i Varaždinsko zelje koje je Europska komisija 2017. zaštitila oznakom izvornosti na razini Europske unije.

“Ljubav prema autohtonim proizvodima i tradiciju uzgoja želimo prenijeti i na naše najmlađe. Uvijek nam je drago kada se djeca uključe u naše projekte. Djeca ovdje, kroz igru i zabavu uče o sadnji Varaždinskog zelja, borave na svježem zraku, a ujedno vide i kako je raditi na polju. Mislim da je to odličan način kako djeci približiti rad na zemlji, ali ih naučiti koji su to naši proizvodi, kako bi kasnije u životu kao potrošači, davali prednost upravo ‘domaćem’, autohtonom kvalitetnom proizvodu za kojeg se zna proces proizvodnje, izvornost, podrijetlo”, rekla je zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec.

Vrtićarci sadili Varaždinsko zelje
Foto: Varaždinska županija

Odgojiteljica savjetnica u predškolskoj grupi Lavići Tatjana Kelnerić istaknula je kako u vrtiću naglasak stavljaju na održivi razvoj i zdravu prehranu te je ova sadnja zelja samo nadogradnja onoga što rade s djecom.

Vrtićarci sadili Varaždinsko zelje
Foto: Varaždinska županija

Čuvaricu sjemena Varaždinskog zelja Mariju Cafuk posebno vesele događaji koji uključuju djecu i njihov rad na polju.

“Neka djeca se prvi put susreću sa zemljom, sadnicama, a mi smo im htjeli predočiti početak proizvodnje Varaždinskog zelja, od sjemena, do sadnje presadnica i djeca su doslovno uživala, bilo ih je po cijeloj oranici”, istaknula je Marija Cafuk te dodala da je najvažnije da se djeci pokaže da glavica zelja nije narasla na policama u dućanu.

- Oglas -
Vrtićarci sadili Varaždinsko zelje
Foto: Varaždinska županija
Vrtićarci sadili Varaždinsko zelje
Foto: Varaždinska županija

Cijelu fotogaleriju možete pogledati OVDJE.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti