Petak, 19. kolovoza 2022.

FOTO Noć muzeja u Đurđevcu bila je u znaku 90. obljetnice rođenja Ivana Lackovića Croate

Za ovu obljetnicu izdvojen je dio radova koji pripadaju grafičkom opusu te predstavljaju dio autentičnog rada umjetnika

Preporučujemo

Đurđevački muzej pridružio se brojnim hrvatskim muzejima u obilježavanju manifestacije Noć muzeja koja se u petak, 28. siječnja, održala po 17. put.

Večer je započela otvorenjem izložbe pod nazivom ‘Ivan Lacković Croata – izdvojena djela autora iz donacije Muzeju Grada Đurđevca’ koja upriličena povodom 90. obljetnice rođenja slikara, a izdvojena su djela samog autora u kojima do izražaja dolazi njegova snaga i ekspresivnost.

Noć muzeja u Đurđevcu
Noć muzeja u Đurđevcu // Foto: Grad Đurđevac

Ravnateljica đurđevačkog muzeja Edita Janković Hapavel ukratko se osvrnula na značaj Donacije ILC Muzeju Grada Đurđevca. Za ovu obljetnicu izdvojen je dio radova koji pripadaju grafičkom opusu te predstavljaju dio autentičnog rada umjetnika.

Također, osvrnula se i na motive, simboliku i detalje Lackovićeva bogatog opusa te zatim uz poziv da se u muzeju zadrže cijelu večer, upoznala okupljene s programom ovogodišnje Noći muzeja.

Radovi Ivana Lackovića Croate
Radovi Ivana Lackovića Croate // Foto: Grad Đurđevac

O autentičnom doživljaju prijateljevanja s umjetnikom govorila je Božica Jelušić. Opisujući jedinstvene crte njegove osobnosti te iznijevši nekoliko intimnih anegdota iz njihova dugogodišnjeg poznanstva, Božica Jelušić dočarala je lik i djelo jednog od najvećih crtača hrvatske i svjetske naivne umjetnosti.

Izložbu je svečano otvorio đurđevački gradonačelnik Hrvoje Janči koji je svima poželio dobrodošlicu te naglasio važnost njegovanja baštine i tradicije.

Povodom otvorenja izložbe gradonačelnik se na rastuću potrebu za digitalizacijom umjetničkih zbirki, čime bi se vrijedna izložba poput ove učinila pristupačnom i virtualnim posjetiteljima te bila svojevrsna pozivnica na dolazak u muzej.

Noć muzeja u Đurđevcu
Noć muzeja u Đurđevcu // Foto: Grad Đurđevac

Time je, na sugestiju predsjednika Gradskog vijeća Željka Lackovića, najavljen još jedan perspektivan budući projekt kojim će se modernizirati rad đurđevačkog muzeja.

Otvorenje izložbe potom je uveličao glazbeni nastup pjevačice Laure Kovačević uz klavirsku pratnju Lovre Vrbanca.

Posjetitelji su čitavu večer razgledali i Interpretacijski centar Picokijade kojim se kroz oslikane dvorane putem brojnih multimedijalnih i interaktivnih sadržaja oživljava Legenda o Picokima te stalni postav smješten u potkrovlju utvrde Stari grad gdje je izloženo više od 160 djela hrvatskih umjetnika 20. stoljeća.

Noć muzeja u Đurđevcu
Noć muzeja u Đurđevcu // Foto: Grad Đurđevac

Brojni su posjetitelji iskoristili večer kako bi razgledali i postav novootvorenog, multimedijskog centra Đurđevački pijesci te uživali u prekrasno uređenom prostoru koji je opremljen najnovijom tehnologijom, a unutar kojeg je postavljen interaktivni i visokotehnološki koncept kojim se prenose znanja o zanimljivom fenomenu Đurđevačkih pijesaka.

Foto: Grad Đurđevac

Cijelu fotogaleriju možete pogledati ovdje.

- Advertisement -

Najnovije objave