Nedjelja, 26. ožujka 2023.

FOTO Plesači koprivničkog Dječjeg kluba Tratinčica prave su zvijezde: ‘Sve ovo radimo s puno ljubavi’

Djeca u plesnom klubu mnogo nauče o samom životu, o svakodnevnim stvarima, ali prvenstveno o svom tijelu i prostoru u kojem se kreću

Preporučujemo

Plesači koprivničkog Dječjeg kluba Tratinčica vratili su se prije nekoliko dana s natjecanja u Varaždinu s brojnim odličjima i priznanjima te su bili prave zvijezde domaćih medija.

Tim povodom su neki od njih, kao i njihova voditeljica Jelena Matijaško, pristali porazgovarati i podijeliti s nama tajnu njihovog uspjeha, kako je čitava priča krenula, koja je svrha kluba i, naravno, koji su im ciljevi.

Nastup s proslave 15. godišnjice kluba
Nastup s proslave 15. godišnjice kluba // Foto: Dječji klub Tratinčica

– Još 2006. godine sam počela voditi program ritmike i plesa. Njega smo verificirali i odobrilo ga je nadležno ministarstvo, a o uspjehu programa najviše govori to što sam počela raditi sa šestero djece, a sada u Tratinčici pleše njih 70. Toliko je bilo zainteresiranih da nisam mogla sve fizički odraditi pa smo zaposlili odgojiteljicu Mimozu Tatari Strelec kako bi radila s najmlađim uzrastom – započela je Jelena, koja je još kao dijete imala veliku želju baviti se plesom, ali tada na žalost nije imala mogućnosti.

Djeca samouvjereno stupaju na pozornicu
Djeca samouvjereno stupaju na pozornicu // Foto: Dječji klub Tratinčica

No, čim joj se pružila prilika, završila je edukaciju za voditelja plesnih tehnika, a kako ju je oduvijek privlačio i rad s djecom diplomirala je na studiju predškolskog odgoja u Čakovcu. Na taj je način kao voditeljica dječjeg plesnog kluba spojila svoje dvije ljubavi, stalno se usavršavajući i učeći od profesionalaca, ne samo tehniku plesa, nego posvećujući i mnogo pažnje cjelokupnom razvoju svojih plesača.

– Naš program ne obuhvaća samo plesno-umjetnički dio, već i kreativno-pedagoško-psihološki program, jer je on vrlo bitan kod razvoja djece, i to ne samo predškolskog, nego i školskog uzrasta. Oni se na kreativan način upoznaju s plesnim tehnikama, ali ujedno radimo na psihomotorici, emocionalnom i socijalnom razvoju – istaknula je Jelena, dodajući kako ona nije plesni pedagog u smislu da je završila fakultet, ali se neprestano usavršava u tom području jer joj je jako bitno da bude sve bolja u tome što radi i da djeci pruži što više.

Njen trud posebno prepoznaju sami plesači.

– Članica Tratinčice sam od svoje četvrte godine, a dok plešem se osjećam slobodno. Ples mi pomaže i da se opustim, primjerice kada imam neke testove u školi. Jako volim plesati, pogotovo kod Jelene, jer je ona najbolja trenerica – kaže Katja Čanji, kojoj su se u grupi pridružile i brojne prijateljice nakon što su vidjele kako ona uživa u tome.

Elena Tkalčić i Katja Čanji s osvojenim medaljama
Elena Tkalčić i Katja Čanji s osvojenim medaljama // Foto: Dječji klub Tratinčica

U plesnom se klubu posebna pažnja posvećuje izgradnji samopouzdanja kod plesača, mnogo se međusobno razgovara, a članovi su povezani i neprestano surađuju. Važno je napomenuti da djeca mnogo nauče o samom životu, o svakodnevnim stvarima, ali prvenstveno o svom tijelu i prostoru u kojem se kreću, dok je želja promovirati ples kao neki univerzalan jezik neovisan o disciplini i o dobi.

– Kada plešem osjećam se sigurno. Jednostavno volim plesati zbog pokreta, zato što sam naučila žensku špagu, most, zvijezdu i još puno toga. Volim i svoju trenericu koja se trudi i stalno nam pomaže da budemo što bolji – otkrila je plesačica Ema Kuzmić, koja već šest godina pleše u Tratinčici.

Ema Kuzmić s voditeljicom Jelenom Matijaško
Ema Kuzmić s voditeljicom Jelenom Matijaško // Foto: Dječji klub Tratinčica

Voditeljica Jelena smatra kako je velika potvrda i pohvala njenom radu to što djeca dolaze s veseljem na treninge te prepoznaju da sve ovo radi s mnogo ljubavi.

– Ples sam izabrala zato što kroz njega mogu izraziti svoje emocije i kretati se uz glazbu. Kada sam bila mala svidio mi se zbog zabave i društva, ali sam mnogo napredovala i naučila – kaže 12-godišnja Sara Radić, kojoj se sviđaju radionice u kojima sudjeluju, ali ipak najviše voli sudjelovati u stvaranju koreografija.

Sara Radić nakon sjajnog nastupa u Varaždinu
Sara Radić nakon sjajnog nastupa u Varaždinu // Foto: Dječji klub Tratinčica

Jelena pojašnjava kako se kod njih koreografije rade na specifičan način.

– Mi se jednostavno prepustimo situaciji. Nekako kroz naše razgovore i interakciju stvaramo svoju međusobnu priču. Djeci ništa nije nametnuto, nego jednostavno kroz rad i neke aktivnosti stvorimo svoju koreografiju. Mislim da je to neka viša sila – objašnjava voditeljica.

Tako je nastala i koreografija s kojom su djeca nastupila na natjecanju u Varaždinu. Kroz nju se protezala tema zahvalnosti, a na satovima plesa su djeca imala prilike spoznati pozitivne osjećaje, osvijestiti ono u čemu su dobri te promisliti na čemu su zahvalni.

Takvo nastajanje koreografija se sviđa i Eleni Tkalčić, koja u klubu pleše od svog četvrtog razreda.

– Od malena sam stalno u pokretu i puno radim zvijezde i slične stvari. Plešem zato što me to jako usrećuje i jer uvijek radimo nešto novo. Kada pogriješim, Jelena me ispravi i naučim to napraviti puno bolje. Ali jako se veselim stvaranju svake nove koreografije – kaže Elena, koja voli svoju grupu i u njoj ima puno novih prijateljica.

Smijeh i veselje prisutni su i na probama i na nastupima
Smijeh i veselje prisutni su i na probama i na nastupima // Foto: Dječji klub Tratinčica

Voditeljica Jelena nam je otkrila i kako je sljedeća tema na kojoj se radi Krug života.

– Inspirirani smo pričom o Kralju lavova, ali ne radimo nju, nego imamo svoju priču. Ispreplićemo život plemena, povezanost sa životinjama i slično – kaže ona, ali nije željela previše otkrivati, nego poziva sve zainteresirane da je dođu vidjeti na godišnjem predstavljanju koje će se održati u svibnju.

Sretna lica nakon natjecanja u Varaždinu
Sretna lica nakon natjecanja u Varaždinu // Foto: Dječji klub Tratinčica

Za kraj napominje kako im cilj natjecanja u Varaždinu nije bila promocija, već stjecanje novog iskustva i upoznavanje djece sa što više različitih plesnih stilova, koja moraju svoje priče ispričati samo govorom tijela.

Vesela voditeljica ima i poruku za svu djecu da svoje vrijeme provode što kvalitetnije, neka nađu ono što ih veseli i ispunjava te da se što više kreću.

Natjecateljice u kategoriji Cicibana
Natjecateljice u kategoriji Cicibana // Foto: Dječji klub Tratinčica
Prikaz boljeg svijeta
Prikaz boljeg svijeta // Foto: Dječji klub Tratinčica
Učenje novih plesnih tehnika odrađuje se s veseljem
Učenje novih plesnih tehnika odrađuje se s veseljem // Foto: Dječji klub Tratinčica
Važno je ispričati priču samo govorom tijela
Važno je ispričati priču samo govorom tijela // Foto: Dječji klub Tratinčica

VARAŽDIN DANCE OPEN, REZULTATI:

  1. mjesto – kategorija Formacija, plesna disciplina Open, koreografija “Krug života”

3. mjesto – Best of the best “Krug života”

2. mjesto – kategorija Solo, plesna disciplina Contemporary/modern, koreografija “Ja to mogu”, Ema Kuzmić

1. mjesto, kategorija Duo, plesna disciplina Contemporary/modern, koreografija “Gdje si ti?”, Katja Čanji i Elena Tkalčić

  1. mjesto, kategorija Formacija, plesna disciplina Contemporary/modern, koreografija “Ne odustaj od mene”

1. mjesto, kategorija Formacija, plesna disciplina Open, koreografija “Ovo sam ja”

Najbolji muški plesač: Šimun Legemec

Pobjednik Battle show-a: Ema Kuzmić

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti