Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO Saša Višak i Josip Martinović pobjednici 20. natjecanja orača Koprivničko-križevačke županije

Glavni pokrovitelj natjecanja bila je Koprivničko-križevačka županija koja je osigurala nagradni fond u iznosu od 10.000 kuna, a natjecateljima su pripale i sponzorske nagrade, kao i županijska priznanja

- Oglas -

U organizaciji Udruge orača Koprivničko-križevačke županije te uz potporu Koprivničko-križevačke županije, Grada Koprivnice i Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača u subotu je na parceli Farkašić u Koprivnici, koja je u zakupu tvrtke Podravka, održano jubilarno 20. županijsko natjecanje orača.

Natjecanje je otvorio državni tajnik u ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak koji je čestitao vrijednim oračima i organizatorima.

“Jedina ste županija u Hrvatskoj koja ima 20. natjecanje, a iza tog impresivnog broja je mnogo lijepih uspomena. Teme hrane i poljoprivrede zauzimaju poseban značaj i važno je ostvariti samodostatnost na nacionalnoj razini, što je i cilj Ministarstva poljoprivrede. Svake godine prema poljoprivrednicima i prehrambenoj industriji usmjeravamo sve veći iznos, a tako će biti i nadalje. Čestitke svima i želim vam mnogo uspjeha”, rekao je Majdak.

- Oglas -

Župan Darko Koren zahvalio je Gradu Koprivnici i tvrtki Podravka na suradnji u organizaciji te pohvalio županijske orače koji su među najboljima u Hrvatskoj.

“Županija od samog početka podržava našu Udrugu orača koja je jedna od najuspješnijih u Hrvatskoj, a posebno smo ponosni na vještine i znanja orača koje su pokazali na brojnim natjecanjima. Posebno zahvaljujem predsjednici Martini Dalić i tvrtki Podravka koja je oslonjena na poljoprivredu kao temeljnu granu gospodarstva ove županije. Simbioza Podravke i poljoprivredne proizvodnje garantira nam opstojnost u ovim teškim vremena. Hvala Udruzi, Županija će vam i nadalje biti podrška u svim aktivnostima, a natjecateljima želim mnogo uspjeha i sreće”, istaknuo je župan.

Predsjednica Podravkine uprave Martina Dalić kazala je kako su Podravka i poljoprivredna proizvodnja neraskidivo povezani.

“Vjerujem da iza naših aktivnosti vidite oslanjanje Podravke na domaću poljoprivredu, a to je opredjeljenje i za buduće godine. Naša je odluka i poslovna politika da što je više moguće organiziramo poljoprivrednu proizvodnju na vlastitim površinama ili u suradnji s kooperantima. Jedino to može jamčiti stabilnost, sigurnost i konkurentnost naše proizvodnje. Čestitam na organizaciji, a natjecateljima želim ravne i čiste brazde”, poručila je Martina Dalić.

Gradonačelnik Koprivnice i saborski zastupnik Mišel Jakšić također je zahvalio oračima i dodao:

- Oglas -

“Naši orači pokazuju koliko smo snažan poljoprivredni kraj. Ponosni smo da se ovo jubilarno natjecanje održava upravo u Koprivnici, središtu županije gdje je i naša Podravka, koja je, ne samo srce naše Koprivnice, već i srce hrvatske poljoprivredne proizvodnje”.

Predsjednik Udruge orača Koprivničko-križevačke županije Darko Novotni pozdravio je okupljene i naglasio:

“Zahvaljujem Županiji na dugogodišnjoj podršci. Udrugu smo osnovali 2007. godine, a dosad smo mnogo puta pobijedili na županijskim i državnim natjecanjima te se proslavili i u svijetu. Ponosan sam na ovo jubilarno, 20. natjecanje, a potrebno je spomenuti kako naši igrači nisu samo natjecatelji, nego vrijedni ljudi koji imaju svoje OPG-ove i marljivo rade”.

Sudili su Željko Goldašić, Ivan Spudić, Katarina Pokrivač i Vilko Kukec iz Međimurske, Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije, a bilo je ukupno 12 natjecatelja – šest u kategoriji pluga premetnjaka, četiri u kategoriji ravnjaka i dva u kategoriji oldtimera.

U kategoriji pluga ravnjaka prvo mjesto je osvojio Saša Višak, drugo je mjesto pripalo Kristijanu Sučiću, a treće Marijanu Stanešiću.

U kategoriji pluga premetnjaka najbolji je bio Josip Martinović, drugi je bio Tomislav Nemec, a treće je mjesto zauzeo Tomislav Kvakar.

U kategoriji oldtimera najbolji je bio Blaž Tomijek, a drugoplasirani Ivica Miglez.

Natjecanju su još prisustvovali zamjenica gradonačelnika Koprivnice Ksenija Ostriž s pročelnikom Tomislavom Golubićem, dekanica Visokog gospodarskog učilišta Križevci Marcela Andreata-Koren, pomoćnica direktora županijske Turističke zajednice Kristina Sočev, članica Podravkine uprave Ljiljana Šapina sa suradnicima, načelnik Općine Koprivnički Bregi Mato Kuzminski, članovi Županijske skupštine te brojna publika koja je u nikad većem broju podržala orače.

Poseban doprinos natjecanju kao voditeljica i moderatorica dala je Tatjana Međimurec, voditeljica službe u Upravi za stručnu podršku razvoju poljoprivrede u Ministarstvu poljoprivrede, kao i učenici i djelatnici Srednje gospodarske škole Križevci te Visokog gospodarskog učilišta Križevci.

Glavni pokrovitelj natjecanja bila je Koprivničko-križevačka županija koja je osigurala nagradni fond u iznosu od 10.000 kuna, a natjecateljima su pripale i sponzorske nagrade, kao i županijska priznanja.

Foto: kckzz.hr

Cijelu fotogaleriju možete pogledati OVDJE.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti