Nedjelja, 25. veljače 2024.

[FOTO] SVEČANA SJEDNICA OPĆINE KRIŽ Načelnik Magdić: ‘U dvije godine imali smo milijardu kuna investicija’

Proračun Općine Križ iznosi 47 milijuna kuna, proračun koji nam daje određene mogućnosti i perspektivu za daljnji razvoj, istaknuo je načelnik Marko Magdić

- Oglas -

U povodu današnje svečane sjednice Općine Križ, a u sklopu Dana općine, program je započeo posjetom spomen sobe poginulih branitelja u Galeriji Križ.

Od visokih uzvanika i lokalnih dužnosnika svečanoj sjednici prisustvovali su izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i gradonačelnik Grada Vrbovca Denis Kralj, izaslanik predsjednika Vlade RH i gradonačelnik Grada Zaprešića Željko Turk, predsjednik stranke Fokus Davor Nađi, predstavnik Zagrebačke županije i zamjenik župana Damir Tomljenović, saborska zastupnica Marijana Petir, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Sveta Nedelja Dario Zurovec, gradonačelnik Grada Sveti Ivan Zelina Hrvoje Košćec te gradonačelnik Grada Dugo Selo Nenad Panian.

Svečana sjednica održala se u Domu kulture “Josip Badalić” gdje ju je prigodnim govorom otvorio predsjednik Općinskog vijeća Općine Križ Zlatko Hrastić.

- Oglas -

Nakon toga, sve uzvanike pozdravio je i načelnik Općine Križ Marko Magdić koji se odmah na početku svog obraćanja osvrnuo na covid pandemiju, koja je prema njegovim riječima ostavila traga i na popisu stanovništva, koji je smanjen u odnosu na razdoblje od prije 10 godine.

– Godinu dana je prošlo od održavanja zadnje svečane sjednice koja se održala u našem novoizgrađenom dječjem vrtiću. Godina dana koja je bila dosta dinamična, dosta izazovna pa s obzirom na proteklo razdoblje treba biti iskren pa spomenuti i one negativne stvari koje su se dogodile u našoj općini. Zatvaranje dvije financijske institucije, Fine i Privredne banke Zagreb, što je posebno utjecalo na naše domicilno stanovništvo, ali i naše najstarije sugrađane – istaknuo je Magdić.

Dodao je i kako usprkos negativnim događajima na koje se nije moglo utjecati treba istaknuti i one pozitivne stvari kojih ima puno više.

– Proračun Općine Križ iznosi 47 milijuna kuna, proračun koji nam daje određene mogućnosti i perspektivu za daljnji razvoj. U svakom slučaju u ovih godinu dana možemo se pohvaliti s novim brojem kilometara asfaltiranih, nerazvrstanih cesta, sanacijom društvenim domova, izgradnjom pješačkih i biciklističkih staza. Zatim tu su dječja igrališta i nove sportske infrastrukture – rekao je načelnik i nastavio:

– Iz proračuna se ne financiraju samo ceste i domovi, nego se vodi i briga o mladima, od predškolske do školske dobi, uz kulturu, socijalu, vatrogastvo i sport. Poseban fokus, što će biti i moja osobna misija, podizanje je aktivnosti u poduzetničkoj zoni. Svi vi koji ste došli autoputom i koji ste prošli kroz našu poduzetničku zonu mogli ste vidjeti ono što sam najavio već prošle godine. Investicija teška 70 do 80 milijuna eura – rekao je Magdić te naglasio kako je na protekloj sjednici Općinskog vijeća imao priliku vidjeti prezentaciju nove investicije koja kreće vjerojatno krajem ove godine.

- Oglas -

– Radi se o najvećem proizvođaču i prerađivaču jabuka u Hrvatskoj, koji gradi ogromno postrojenje za proizvodnju i preradu. Projekt koji je sufinanciran iz EU fondova, projekt koji je procijenjen u vrijednosti 23 milijuna eura. To će omogućiti novih 60 do 70 radnih mjesta pa kad priključimo investiciju Lidla, to će biti ključan preduvjet za razvoj ovoga kraja – istaknuo je Magdić.

Načelnik se osvrnuo i na dvije protekle godine njegovog mandata, odnosno sve započete i planirane investicije i projekte.

– U tom razdoblju dobivamo brojku od milijardu kuna investicija na području Općine Križ. Kao što znamo, investicije su ključne za razvoj neke općine. Bez obzira na ove fantastične brojke i dosadašnje rezultate i dalje ćemo nastaviti s povlačenjem sredstava iz EU fondova te pripremom potrebne projektno-tehničke dokumentacije za projekte u tijeku, ali i one koje ćemo tek započeti. Za kraj koristim priliku da se zahvalim Zagrebačkoj županiji, ali i ostalim segmentima vlasti koji nam pomažu u funkcioniranju općine i proračuna, bez koje mnoge projekte ne bi bilo moguće ostvariti – kazao je općinski načelnik.

Na kraju svečane sjednice dodijeljena su i posebna priznanja i zahvale, a najbitnije je ono dodijeljeno muškoj “A” ekipi DVD-a Razljev, koja je do sada osvojila naslov dvostrukih državnih prvaka na vatrogasnom natjecanju, 2016. i 2021. godine.

Isto tako treba spomenuti kako je istoimena ekipa ove godine na Vatrogasnoj olimpijadi u Celju, u zlatnoj kategoriji najboljih, od ukupno 60 ekipa, osvojila odlično peto mjesto i ujedno ostvarila najbolji rezultat Hrvatske u povijesti vatrogasnih natjecanja.

FOTO: Miroslav Mirković

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti