Petak, 19. travnja 2024.

FOTO Svečano obilježen početak izgradnje nove Podravkine tvornice tjestenine u Koprivnici

Napravljeni su veliki napori projektnog tima da se koncipiraju tvornica i tehnologija. Cijela investicija ima vrijednost od 104 milijuna kuna, od toga se 55 milijuna kuna odnosi na tehnološku opremu, a nešto više od 40 milijuna na građevinske radove

- Oglas -

Podravka je srijedu svečano obilježila početak izgradnje na proširenju tvornice juha i Vegete u poslovnoj zoni Danica u Koprivnici.

Riječ je o novoj tvornici tjestenine koja će se graditi u produžetku postojeće tvornice.

Direktor proizvodnje Branimir Perković otkrio je detalje.

- Oglas -

– U ožujku ove godine uprava Podravke donijela je odluku o proširenju tvornice juha i Vegete s namjerom da počnemo proizvoditi svu našu tjesteninu koju koristimo za juhe, a trenutno je kupujemo na tržištu. Druga namjera je proizvoditi retail tjesteninu koju trenutno proizvodimo u našoj tvornici u žitu – rekao je Perković.

Napravljeni su veliki napori projektnog tima da se koncipiraju tvornica i tehnologija. Cijela investicija ima vrijednost oko 100 milijuna kuna, od toga se 55 milijuna kuna odnosi na tehnološku opremu, a nešto više od 40 milijuna na građevinske radove.

– Cijela tehnologija je praktički naručena, već se proizvodi, a prve isporuke očekujemo u ožujku sljedeće godine. Do tad ovi radovi moraju biti gotovi kako bi se oprema počela montirati. Sljedećeg ljeta očekujemo da prvi proizvodi krenu van iz nove tvornice.

Izradit će se 4400 kvadrata površine tvornice. U prizemnom će dijelu na 1600 kvadrata bit će smještene dvije linije za proizvodnju industrijske i retail tjestenine. Jedna linija će proizvoditi kratku, a druga uvijenu, jušnu tjesteninu. Kapacitet je 10 tona po smjeni za kratku, te oko tri tone po smjeni za uvijenu.

– Tjestenina će se pakirati na prvom katu, sistem će biti automatiziran do samog paletizatora, dakle palete će se automatski omatati i transportirati prema skladištu. Na 1400 kvadrata prizemlja predviđen je prostor za buduće širenje proizvodnje juha. Dnevno će se trošiti dvije cisterne krupice koja je osnovna sirovina za proizvodnju tjestenine, a izlaz paleta bit će okvirno od 200 do 250 paleta dnevno. Predviđeno je dvadesetak novih radnih mjesta, a tvornica je koncipirana tako da radi u tri smjene praktički cijelu godinu. Godišnji kapacitet je otprilike 10.000 tona tjestenine – dodao je Perković.

- Oglas -

Nazočnima se obratila i predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić.

– Smatrali smo da je ovo lijepa prilika da se svi zajedno okupimo. Nakon 19 godina gradi se i proširuje srce Podravkine proizvodnje, odnosno nakon 15 godina se ovdje na Danici gradi nova tvornica u dijelu prehrane. Tvornica Belupa napravljena je 2017. godine. Stoga je ovo bila i prigoda da nakratko prekinemo proizvodnju i zajedno podijelimo zadovoljstvo što smo došli do ove točke i ove investicije – rekla je Martina Dalić.

Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke // Foto: Luka Krušec/Lumedia

Radi se o investiciji od 104 milijuna kuna.

– Ne samo da će se u ovoj tvornici otvoriti prilika za proizvodnju novih proizvoda, odnosno unapređenje proizvodnje nečega što već danas proizvodimo u Sloveniji, ali i proizvodnje novih proizvoda. Ono što je jednako važno, ovom tvornicom mi ćemo uspostaviti kontrolu nad proizvodnjom naše strateške sirovine, a to je industrijska tjestenina koju stavljamo u juhe. Ono što su pokazale protekle i ova godina je da potrošnja juha lijepo raste i da je to stvarno jedna proizvodna kategorija u kojoj imamo perspektivu.

Radovi će trajati manje od godinu dana.

– Meni je stvarno iznimno drago i ima veliku čast biti ovdje s vama danas kad na neki način obilježavamo početak ovih radova. Oni će započeti u subotu, kad će građevinska dozvola postati pravomoćna, ali kao što ste čuli, tehnologija je već naručena. Sigurna sam da ćemo se na ljeto okupiti u istom sastavu kako bismo otvorili novu tvornicu.

Predsjednica Dalić dodala je kako ova tvornica pokazuje na što to Podravka troši i usmjerava zaradu koju ostvaruje u svakodnevnom poslovanju.

– U najvećoj mjeri usmjeravamo upravo u investicije. Kad se govori i piše o našim poslovnim rezultatima, onda isto tako trebamo znati da je to izvor za financiranje investicijskog ciklusa kojeg smo definirali prije nekih godinu i pol dana. Mislili smo jako ozbiljno, a u tim investicijama je jedna od najvećih ova tvornica. Tu su nove proizvodne linije, ekstruder na tvornici koktela vrijedan više od 30 milijuna kuna, nova proizvodna linija na Kalniku vrijedna više od 40 milijuna kuna. Tu je i niz proizvodnih linija koje su u dolasku, uključujući i tehnološku modernizaciju za Danicu nakon dugog razdoblja. Bit će tu i drugih tehnoloških novosti, a naravno, i investicije u poboljšanje uvjeta rada. Meni je to osobno iznimno važno i bilo mi je jako drago čuti i doznati da su uvjeti rada tijekom ovog ljeta bili koliko je to moguće prihvatljivi i zaštitili radnike od velike vrućine – rekla je.

Glavni cilj je provođenje investicijskog ciklusa te izgradnja i ojačanje temelja budućeg razvoja i rada Podravke.

– Sve to kako bismo se i uz pomoć tehnologije mogli bolje nositi s našim konkurentima, odnosno proizvoditi više te donositi naše proizvode na tržište u još većem broju oblika i vrsti proizvoda koje danas ne proizvodimo.

Spomenula je i jednu aktualnu temu, a tiče se kolektivnih pregovora s predstavnicima sindikata.

– Mislim da na obje strane ipak postoji razumijevanje i dobra volja da se ti razgovori u što je moguće kraćem roku privedu kraju kako biste svi vi mogli u što kraćem razdoblju uživati u rezultatima tih razgovora. Oni, naravno, nisu jednostavni, na stol se stave različite teme. No, mislim i vjerujem, imajući u vidu sve što smo zajedno radili u posljednjih godinu i pol plana, naročito vezano uz povećanje plaća, da imamo i snage i volje te razgovore privesti kraju. Ne na korist onih koji pregovaraju, nego na korist svih radnika Podravke.

Pojasnila je i kako je modernizacija proizvodnje tjestenine bila nužna.

– Tjestenina u Žitu danas se proizvodi na liniji staroj pedesetak godina. Žito je još prije dvije i pol godine da proizvodnju na takvim strojevima mora zatvoriti. U Sloveniji se proizvodi proces restrukturiranja Žita, smanjivanja broja proizvodnih lokacija i okrupnjavanja proizvodnje kako bi se pekarstvo diglo na veću razinu. To znači da je cilj da Žito u Sloveniji postane pekarska industrija i centar pekarstva, a da se druge proizvodnje razmjeste i da se njima upravlja na način koji se bolje uklapa u strukturu Podravkinih proizvodnih programa. Glavni cilj Podravke nije da postane dominantan igrač u tjestenini, ali jest da zadrži one tržišne pozicije koje ima u tjestenini, da ih proširi u mjeri u kojoj je to moguće, naročito na hrvatskom tržištu, a da ujedno zajedno s tim imamo i stabilnu i kvalitetnu proizvodnju industrijske tjestenine – zaključila je Podravkina šefica Martina Dalić.

FOTO: Luka Krušec/LuMedia 

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti