Utorak, 9. kolovoza 2022.

FOTO Svečano otvoren Pelješki most kojim je jug Hrvatske povezan s ostatkom države

Most je otvoren kad su Rimčeva Nevera i automobil Nike Pulića krenuli s dvije strane mosta, a u istom trenutku započeo je i spektakularan vatromet

Preporučujemo

U večernjim satima utorka svečano je otvoren Pelješki most, čime je jug Hrvatske prometno povezan s ostatkom države.

Povijesni događaj obilježen je cjelodnevnim programom koji se odvijao s dviju strana mosta, na odmorištima Brijesta i Komarna.

Cjelokupna čelično-betonska konstrukcija mosta ispod i iznad vode zajedno je teška kao 30 Eiffelovih tornjeva.

Riječ je o najvećem hrvatskom infrastrukturnom projektu financiranom iz fondova Europske unije s bespovratnih 357 milijuna eura, što je 85 posto troškova.

Na mostu je tijekom deset godina radilo nekoliko vlada. Pelješki most prelazi preko morskog tjesnaca širine 2140 metara, dug je 2404 metra, s plovidbenim profilom ispod mosta 200 puta 55 metara. Glavni i odgovorni projektant je Marjan Pipenbaher.

Premijer Andrej Plenković rekao je u obraćanju prisutnima kako je ovo povijesni dan za Hrvatsku.

– Obuzimaju me osjećaji radosti, ponosa i zahvalnosti. Radosti što smo ostvarili projekt koji je uistinu državni, strateški, svehrvatski i nadstranački. Ovo je projekt generacije i ponosa. Ponosa što smo dio generacije koja je ostvarila ovako veliki čin – spajanja hrvatskog teritorija, juga Hrvatske, južnog dijela Dubrovačko-neretvanske županije s ostatkom zemlje. To je potez koji je u ravni onih ključnih trenutaka koji su nam priuštili hrvatski branitelji kada se oslobađala Hrvatska i kreirala sloboda, rekao je Plenković, a prenosi HRT.

Videoporukom obratio se kineski premijer Li Keqiang, koji je istaknuo da put otvorene suradnje i dalje ima svijetlu budućnost. Među ostalim, kazao je da se nada da će Pelješki most dati novi sjaj životu i blagostanju građana Hrvatske i unaprijediti odnose i suradnju Kine i Hrvatske, kao i Kine i EU u budućnosti, piše HRT.

Nazočnima se obratio i predsjednik Zoran Milanović.

– Pelješki most je podignut u interesu Hrvatske, nikad u inat BiH. Ovaj most je na dobrobit svih ljudi, neovisno o naciji, socijalnom statusu, uvjerenjima. Vjerujem da ćemo ojačati svoju samosvijest. Vjerujem da ćemo se u godinama pred nama boriti za ono što je važno. Pelješki most jest većinom financiran EU novcem, ali to je naš novac kojeg smo skupo, skupo platili – rekao je Milanović.

Most je otvoren kad su Rimčeva Nevera i automobil Nike Pulića krenuli s dvije strane mosta, a u istom trenutku započeo je i spektakularan vatromet.

FOTO: Vlada RH, Andrej Plenović, Anđelko Stričak, screenshot RTL, Siniša Hajdaš Dončić, Bosanska Posavina, Fakultet prometnih znanosti, HDZ Podstrana, Mlakić Hrvoje, Mišel Jakšić, Virovitičko-podravska županija/Kristijan Toplak

 

- Advertisement -

Najnovije objave