Srijeda, 19. lipnja 2024.

FOTO U Đurđevcu obilježen Svjetski dan multiple skleroze

Više od 50 članova đurđevačkih udruga, medicinsko osoblje, oboljeli od multiple skleroze, njihovi prijatelji i obitelji u srijedu su hodali za one koji to ne mogu

- Oglas -

Na inicijativu Planinarskog društva Borik Đurđevac, a u suorganizaciji Turističke zajednice grada Đurđevca, tvrtke Stari grad i MS tima Hrvatska, Grad Đurđevac se ove godine priključio velikoj, jubilarnoj 10. hrvatskoj akciji MS-walk ‘Svaki korak se broji’ – hodajte za oboljele od multiple skleroze.

Svjetski dan multiple skleroze obilježen u Đurđevcu
Foto: Grad Đurđevac

Više od 50 članova đurđevačkih udruga, medicinsko osoblje, oboljeli od multiple skleroze, njihovi prijatelji i obitelji u srijedu su hodali za one koji to ne mogu.

Inicijativi su se i priključili i članovi Trkačkog kluba, udruge Malo drvo, Plesnog kluba Ritam, udruge žena grada Đurđevca te brojni pojedinci iz grada i susjednih općina.

- Oglas -
Svjetski dan multiple skleroze obilježen u Đurđevcu
Foto: Grad Đurđevac

Hodalo se od Staroga grada, trim stazom i park šumom Borik. Planinari i trkači su hodali trim stazom dugom 11 kilometara, a članovi ostalih udruga pet kilometara. Koordinatorica akcije Marta Horvat iz PD-a Borik obavijestila je MS tim Hrvatska o 775.000 ‘đurđevačkih koraka’.

Svjetski dan multiple skleroze obilježen u Đurđevcu
Foto: Grad Đurđevac

Multipla skleroza kronična je upalna bolest središnjeg živčanog sustava od koje u Hrvatskoj boluje oko 7000 osoba. Bolest se javlja u svim životnim dobima, no najčešća je između 18. i 50. godine života te je dvostruko češća među ženama.

Ova autoimuna bolest može se manifestirati simptomima koji u posve zdravih osoba ne upućuju ni na kakvu bolest, poput umora, zamagljenog vida, trnaca, vrtoglavice i slično. Upravo stoga nerijetko je prepoznata tek u uznapredovalom stadiju. Uzrok nastanka multiple skleroze nije poznat, dok je tijek bolesti nepredvidiv. Oboljeli nerijetko imaju poteškoća s kretanjem, a bolest u kratkom roku može dovesti i do invaliditeta.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti