Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.

FOTO-VIDEO Lijepa tradicija: brojni posjetitelji uživali na Festivalu žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije

Festival ima i humanitarni karakter, a svoj su izložbeni štand imali članovi Udruge za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama Latice te su prikupljali dobrovoljne priloge kako bi prikupili potrebna sredstva za rad

- Oglas -

Danas, u subotu, se u Kloštru Podravskom održava tradicionalni 13. po redu Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije, prigodno uz Dane Općine Kloštar Podravski.

U školskoj sportskoj dvorani u sklopu Osnovne škole u Kloštru Podravskom predstavilo se ukupno 13 žena, i to iz Kloštra Podravskog, Kalinovca, Kunovec Brega, Reke, Velike Mučne, Podgajca kod Križevaca, Molvi, Podravskih Sesveta, Gotalova u općini Gola, Rasinje, Ferdinandovca i Međe u Svetom Petru Orehovcu.

– Festival nema natjecateljski karakter, a sudjeluju žene koje znaju prepoznati priliku za prezentaciju sebe osobno i svega što čini njihov život sadržajnim. Od svojih primarnih zanimanja i hobija, preko društvenog angažmana do životnog poslanja i poruka koje svojim sudjelovanjem prenose – rekla je u najavi Verica Rupčić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije i glavna inicijatorica ovog Festivala.

- Oglas -
Verica Rupčić
Verica Rupčić // Foto: Krešo Puklavec

– Sve te vrijednosti koje sve vi divne žene dijelite, kao i sve ono što nas oplemenjuje, no moram reći kako mene osobno kroz sve ove godine koliko sam vas upoznala i koliko novih stvari naučila, to je ono što čini vrijednost svakog od nas – rekla je u svom obraćanju Verica, pozdravivši sve žene koje se predstavljaju, kao i sve prisutne goste, uzvanike i druge zainteresirane gledatelje.

Festival žena iz ruralnih područja
Foto: Krešo Puklavec

Festival je bio i humanitarnog karaktera, a svoj su izložbeni štand imali članovi Udruge za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama Latice te su prikupljali dobrovoljne priloge kako bi prikupili potrebna sredstva za rad.

Nakon Verice sve je prisutne pozdravio domaćin, načelnik Općine Kloštar Podravski Siniša Pavlović.

– Kultura i sport su kičma svake općine. Bez kulture i sporta i onih vrijednosti koje imamo, one tradicionalne koje se ovdje predstavljaju, naravno ne možemo. Mislim da ova događanja nisam propustio nijedno, da smo se dosad predstavljali s 13 žena, što mene kao načelnika posebno veseli – istaknuo je načelnik Pavlović.

Siniša Pavlović
Siniša Pavlović // Foto: Krešo Puklavec

Na Festival žena iz ruralnih područja pristigla je i zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak.

- Oglas -

– Svima koji ste ovdje, želim od srca zahvaliti što brinete o našoj tradiciji i kulturi, jer ono što nas razlikuje od ostalih kada pogledamo sve zemlje Europske unije, to je naša vjera, to su naše nošnje, to je naš jezik, to je naš jezik i naše posebnosti – rekla je u svom govoru Sunčana Glavak.

Siniša Pavlović, Verica Rupčić, Sunčana Glavak
Foto: Krešo Puklavec

– Čestitke na organizaciji ovoj tradiciji koja ide već 13 godine, prije svega Verici Rupčić, predsjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije, udruzi, svima vama koji daje doprinos da se ova tradicija nastavi, i zapravo da čestitamo svim ženama, danas njih 13, koje predstavljaju sebe, obitelji, sredine iz koje dolaze, naravno i županiju, ali predstavljaju i našu Hrvatsku – rekao je načelnik Općine Kalinovac Darko Sobota.

Petra Slavečki i Darko Sobota
Foto: Krešo Puklavec

Na kraju se svima prigodnim riječima obratio župan Darko Koren.

– Svaka ona odgovoran nacija koja razmišlja o svojoj budućnosti mora doista čuvati svoju povijest, prošlost, kulturu koja iz svega toga proizlazi. Hvala i Veronici, jer to je pravo ime Verice Rupčić kako sam nedavno saznao, i to na upornosti i svemu onome što sam malo prije rekao, a što je preduvjet da bi se ustrajalo u ovakvoj jednoj formi promocije svega onoga čime se možemo dičiti – rekao je Koren.

Festival žena iz ruralnih područja
Foto: Krešo Puklavec

Iduće će se godine festival održati u Goli, najavila je Verica. Festival se održava pod pokroviteljstvom pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić.

Program povodom proslave Dana Općine nastavlja se i nakon Festivala. Trenutno kod SRC-a Mladost nastupa Tamburaški sastav Dangube, a nakon 22 sata i popularna Crvena jabuka.

FOTO-VIDEO: Krešo Puklavec

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti