Srijeda, 1. veljače 2023.

FOTO U Peterancu svečano otvorena 28. Galovićeva jesen

Ove godine festival se vratio u izvornom obliku, u rodno mjesto velikog pjesnika i jednog od najpoznatijih Peterančana

Preporučujemo

U petak je u Galeriji Ivan Sabolić u Peterancu svečano otvorena 28. Galovićeva jesen.

Riječ je o književnom festivalu koji se organizira se u čast književnika Frana Galovića (1887.-1914.), rođenog upravo u Peterancu, a koji je prvi puta organiziran 1994. godine.

28. Galovićeva jesen

Tijekom godina izmjenjivali su se njegovi organizatori, a samim tim i koncepcija festivala, u rasponu od zavičajne do međunarodne manifestacije. Ove godine festival se vratio u izvornom obliku, u rodno mjesto velikog pjesnika i jednog od najpoznatijih Peterančana.

Okupljenima su se riječima dobrodošlice i velikog zadovoljstva povratkom Galovića u rodni kraj obratili načelnik Općine Peteranec Ivan Derdić, ravnatelj koprivničkog muzeja Robert Čimin, kao i predstavnici Hrvatskog društva književnika Darko Pernjak i Mario Kolar koji je ujedno predstavio knjigu Dok večer se smrači.

Načelnik Općine Peteranec Ivan Derdić

“Važnost očuvanja tradicije koprivničkog i podravskog kraja te njegovo snažnije međusobno povezivanje ljudi kroz kulturna događanja, potrebnija su nam neko ikada u povijesti. Upravo nam sam Galović, na neki način, simbolično šalje poruku te nas vraća u svoj rodni Peteranec da njegujemo i čuvamo našu kulturnu baštinu koja nas ispunjava velikim ponosom”, rekao je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

Uz gradonačelnika Jakšića, otvorenju su prisustvovale njegova zamjenica Ksenija Ostriž i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ana Mlinarić.

28. Galovićeva jesen

Uime Koprivničko-križevačke županije prisutan je bio zamjenik župana Ratimir Ljubić, koji je na kraju programa otvorio izložbu Reci mi to vezom kojom udruga žena Peteranec obilježava 35. obljetnicu rada.

U kulturnom dijelu programa nastupili su članovi KUD-a Mudlin, recitator Bruno Kašić te glazbeni sastav Bemian Duet.

Foto: Grad Koprivnica

28. Galovićeva jesen

28. Galovićeva jesen

28. Galovićeva jesen

28. Galovićeva jesen

Cijeli program festivala možete pogledati ovdje.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti