Subota, 21. svibnja 2022.

FOTO U razvoju gravel cikloturističke ponude koprivničko-križevačka Turistička zajednica vidi veliki potencijal

Definirano i trasirano je 34 segmenata, 23 čvorišta i 482,5 kilometara. Primarna tri tematska područja su podravski dio Koprivničko-križevačke županije, Bilogora te Kalnik i Crna gora

Preporučujemo

U restoranu Fakin u Legradu u četvrtak je predstavljen projekt razvoja gravel cikloturističke ponude Koprivničko-križevačke županije, a događaju su, među ostalim, prisustvovali i župan Darko Koren, ujedno i predsjednik županijske Turističke zajednice, pomoćnica direktora županijskog TZ-a Kristina Sočev, županijski pročelnik za gospodarstvo Marijan Štimac i načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić.

Kristina Sočev istaknula kako je riječ o predstavljanju prve faze projekta, s obzirom na to da se završetak očekuje do kraja godine. U ovu je fazu dosad uloženo oko 90.000 kuna.

“Ovaj novi turistički proizvod na području naše županije značajno će doprinijeti razvoju turističke ponude. Poznato je da su cikloturizam i biciklizam vrlo popularni na području cijele Hrvatske, a naša županija ima sve predispozicije, odnosno prirodne ljepote te bogatu enogastronomsku i kulturnu ponudu. Željeli smo povezati sve dionike i uobličiti novi proizvod gravel cikloturističke ponude koji će funkcionirati kroz cijelu godinu, a ujedno ćemo pomoći agencijama da na organiziran način ponude takav doživljaj posjetiteljima. Vjerujem da će koristi imati i ugostiteljski i smještajni kapaciteti te kulturne i druge ustanove, a interes samih posjetitelja, domaćih i iz inozemstva, već postoji”, naglasila je pomoćnica direktora županijske Turističke zajednice.

Kristina Sočev, Darko Koren, Karlo Kučan i Bruno Radotić
Kristina Sočev, Darko Koren, Karlo Kučan i Bruno Radotić // Foto: Zvonimir Markač

Župan Koren izrazio je zadovoljstvo pokretanjem inovativnog turističkog proizvoda, koji ima svoje mjesto u županijskoj turističkoj ponudi i svoj potencijal, s obzirom na prirodne ljepote i znamenitosti ovog kraja.

“Uz sve ostale preduvjete koji su potrebni da bi se ovakav tip turizma mogao odvijati, važna je i izrada infrastrukture, a posebno nas veseli što je istaknuto kako malo područja u Hrvatskoj ima takav prirodni potencijal kao naša županija. Činjenica je da u suvremeno vrijeme turistički djelatnici moraju neprestano osmišljavati nove ideje i programe, inovativna rješenje kakav je i gravel cikloturizam. Hvala svima koji su uključeni u projekt i vjerujem da će to biti značajan doprinos našoj cjelogodišnjoj turističkoj ponudi”, poručio je župan.

Karlo Kučan i Bruno Radotić iz tvrtke SPOT, ujedno i promotori biciklizma te inspektori EuroVelo ruta, zaduženi su za realizaciju projekta te su predstavili dosad odrađene aktivnosti, ono što se nudi posjetiteljima, ali i planirane korake u budućnosti.

Naglasili su kako su kako Koprivničko-križevačka županija ima dobro uređene makadamske staze i mjesta na kojima se cikloturisti mogu zaustaviti, no moglo bi biti više hotelskih smještaja.

Smatraju kako će se kroz ovu i druge turističke inicijative potencijalno stvoriti i novi smještajni kapaciteti, a dodali su i kako surađuju s velikim brojem inozemnih turističkih agencija koje su izrazile interes za ovakvim destinacijama.

Županiji i županijskoj Turističkoj zajednici zahvalili su na podršci u razvoju cikloturističke ponude, kao i svima ostalima uključenima u projekti.

Karlo Kučan i Bruno Radotić iz tvrtke SPOT
Karlo Kučan i Bruno Radotić iz tvrtke SPOT // Foto: Zvonimir Markač

Inače, nakon biciklom odvoženih 832 kilometra, definirano i trasirano je 34 segmenata, 23 čvorišta i 482,5 kilometara. Primarna tri tematska područja su podravski dio Koprivničko-križevačke županije, Bilogora te Kalnik i Crna gora.

Sve staze dostupne su na internetskoj stranici županijske Turističke zajednice – OVDJE.

Zanimljivo je da se cikloturistima pruža mogućnost da preko interaktivne karte sami kreiraju rutu ovisno o željama, naprednosti staze i sličnim karakteristikama, spajajući čvorišta i mjesta koja se želi posjetiti.

U sljedećoj fazi predstoji izrada prometnog elaborata, postavljanje totema, definiranje standarda, održavanje radionica i obuka za dionike, izrada vizualnog identiteta i promotivnih materijala, dovođenje agencija na prezentacije gravel cikloturističkih sadržaja te izrada mobilne aplikacije, moglo se čuti na prezentaciji projekta u Legradu.

Dodajmo kako su konferenciji prisustvovali i predstavnici Turističke zajednice grada Koprivnice, Turističke zajednice grada Križevaca te Turističke zajednice područja Dravski Peski, kao i predstavnici turističkih agencija i biciklističkih klubova.

Na kraju predstavljanja ovog projekta župan Darko Koren i Kristina Sočev uputili su čestitke glavnom chefu restorana Fakin Erichu Glavici povodom dobivanja prestižne oznake Gault & Millau koja se dodjeljuje na temelju kvalitete hrane. Fakin je prvi restoran na području županije koji nosi takvu oznaku, čime je svrstan u rang vrhunskih restorana u širem europskom području te je dao značajan doprinos prepoznatljivosti vrhunske gastronomske ponude ovog kraja.

Foto: Zvonimir Markač

- Advertisement -

Najnovije objave