Subota, 18. svibnja 2024.

FOTO Učenici đurđevačke gimnazije proveli mobilnost na španjolskom otoku Tenerife

Tijekom provedbe projekta članovi Erasmus tima su osmišljavali i provodili pedagoške radionice, sudjelovali u razgovorima, predavanjima i aktivnostima na temu emocija, empatije, predrasuda...

- Oglas -

Svatko se može naljutiti – to je lako. Ali naljutiti se na pravu osobu, do ispravnog stupnja, u pravi trenutak, zbog ispravnog razloga i na ispravan način – to nije lako.

Ovaj Aristotelov citat najbolje ilustrira emocionalnu inteligenciju koja je pedagoginji đurđevačke Gimnazije Dr. Ivan Kranjčev, Jasni Horvat Vlahović bila poticaj za kreiranje Erasmus projekta ‘Iskorak’.

Cilj projekta ‘Iskorak’ bio je rad na osobnom i socijalnom razvoju s naglaskom na emocijama i njihovoj važnosti u svakodnevnom životu te stjecanju PRIIR vještina (prepoznavanje, razumijevanje, imenovanje, izražavanje te regulacija emocija).

- Oglas -
Đurđevački gimnazijalci u Španjolskoj
Izvor fotografije: Gimnazija Dr. Ivan Kranjčev

Koordinatorica pedagoginja Jasna Horvat Vlahović projekt je provodila zajedno s profesoricom engleskog jezika Anom Huzjak i učenicima Matejom Bosorić, Martom Hasan, Nikom Mladić, Tamarom Martinčić, Patriciom Zvonar, Mateom Ščuka, Svenom Klirom, Gabrijelom Franjić i Antonijom Petrović.

“Tijekom provedbe projekta članovi Erasmus tima su osmišljavali i provodili pedagoške radionice, sudjelovali u razgovorima, predavanjima i aktivnostima na temu emocija, empatije, predrasuda i dr., volontirali u različitim ustanovama i provodili intervjue sa zaposlenicima, proveli anketu o emocijama te pripremali aktivnosti za mobilnost”, istaknuli su iz đurđevačke Gimnazije Dr. Ivana Kranjčeva.

Đurđevački gimnazijalci u Španjolskoj
Izvor fotografije: Gimnazija Dr. Ivan Kranjčev

U sklopu projekta članovi tima su od 2. do 6. listopada posjetili srednju školu IES Geneto u La Laguni na španjolskom otoku Tenerife u kojoj su sa svojim vršnjacima provodili planirane Erasmus aktivnosti.

Kao i svaka mobilnost, tako je i ovo putovanje u egzotičan kraj bilo veliki iskorak i neponovljivo iskustvo u kojem su se učenici susreli s vršnjacima iz Španjolske, upoznali njihove obitelji, upoznali drugačiju kulturu i način života, usavršavali jezične kompetencije, upoznali drugačiji školski sustav te provodili pripremljene aktivnosti na engleskom jeziku s učenicima domaćinima.

Đurđevački gimnazijalci u Španjolskoj
Izvor fotografije: Gimnazija Dr. Ivan Kranjčev

“Tijekom mobilnosti učenici su predstavili našu školu, grad i državu, proveli mali tečaj hrvatskoj i španjolskog jezika, pedagoške radionice ‘Izazovi me’, ‘Overthinking’ i ‘Iskorak’, razgovarali o važnosti emocija te anketu o emocijama s ciljem usporedbe s rezultatima ankete hrvatskih učenika”, ističu iz Gimnazije Dr. Ivan Kranjčev.

- Oglas -

Škola domaćin je pripremila vrlo bogati program za sve dane mobilnosti tako da su tijekom svog boravka na Kanarskim otocima članovi tima vidjeli tradicionalne plesove s otočja, sudjelovali u aktivnostima upoznavanja (ledolomca) i u sportskim aktivnostima.

Đurđevački gimnazijalci u Španjolskoj
Izvor fotografije: Gimnazija Dr. Ivan Kranjčev

Također, imali su jedinstvenu priliku čuti Silbo Gomero, zviždući jezik s otoka La Gomera koji je upisan u UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine. Svi sudionici obišli su važne znamenitosti u La Laguni i glavnom gradu Santa Cruzu u kojem su posjetili i Arheološki muzej.

Egzotično iskustvo bio je i posjet Nacionalnom parku El Teide u kojem se nalazi i istoimeni vulkan koji je najviša točka Španjolske te treći najviši vulkan u svijetu. Tim je posjetio i šarmantna mjesta La Orotavu i Bajamar te putem vidio plantaže banana i egzotičnog bilja.

Đurđevački gimnazijalci u Španjolskoj
Izvor fotografije: Gimnazija Dr. Ivan Kranjčev

“Zahvaljujući ljetnim vrućinama koje još vladaju na otoku, sudionici mobilnosti uspjeli su se i kupati u Atlantskom oceanu te se sunčati na plažama s crnim vulkanskim pijeskom, kao i na jednoj od najljepših plaža, Las Teresitas. Sve je to bio lijep ‘iskorak’ u nešto novo i nepoznato za sve članove tima koji je svim sudionicima donio neprocjenjiva znanja i iskustva koja razvijaju toleranciju i zbližavaju sudionike”, zaključili su iz Gimnazije Dr. Ivan Kranjčev.

Đurđevački gimnazijalci u Španjolskoj
Izvor fotografije: Gimnazija Dr. Ivan Kranjčev

Cijelu fotogaleriju možete pogledati OVDJE.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti