Petak, 12. srpnja 2024.

FOTO Učenici i učiteljice iz Osnovne škole Fran Koncelak Drnje stekli sjajna iskustva na mobilnosti u Mađarskoj

Mobilnost je trajala od 26. svibnja do 1. lipnja, a realizirana je u sklopu Erasmus akreditacije

- Oglas -

Učenici Osnovne škole Fran Koncelak Drnje Bruno Varga, Bartol Varović, Ivana Pakasin, Mihaela Petrović i Sofija Pajan posjetili su grad Mako u Mađarskoj. Mobilnost je trajala od 26. svibnja do 1. lipnja, a realizirana je u sklopu Erasmus akreditacije. Putovali su u pratnji učiteljica Ksenije Marić i Ane Tustonjić Dombaj.

Osnovna škola u kojoj su bili gosti zove se Szignum. Radi se o katoličkoj školi s nastavom na mađarskom i engleskom jeziku. Istovremeno su s učenicima iz škole u Drnju na mobilnosti bili i učenici iz Rumunjske.

Sustav obrazovanja sličan je onome u Hrvatskoj. Učenici polaze osnovnu školu od 1. do 8. razreda. Na nastavi su od 7.30 do 16 sati. Na početku i kraju nastavne godine pišu test iz svakog predmeta, a sve kako bi provjerili koliko su naučili.

- Oglas -

“Domaćini su nas dočekali s puno zanimljivih aktivnosti i radionica. Mogli smo se okušati u sviranju Ode radosti, himne Europske unije, i potrazi za blagom po cijelom gradu, koji smo na taj način bolje upoznali. Učenice viših razreda održale su poučnu prezentaciju o začinskom bilju. Poslije smo to bilje morali sami pronaći u školskom vrtu. Imali smo mogućnost izraditi eko-kozmetiku. Također, morali smo održati tri prezentacije. Prva je bila o školi, druga o kulturi zemlje i treća o održivosti i očuvanju u školi. Bili smo i na satu engleskoga jezika i fizike”, prepričala nam je učenica Sofija Pajan.

Tijekom tjedna su minivlakom obišli grad Mako, prošetali među krošnjama u blizini grada te posjetili Adventure park Maros. Imali su priliku kupati se i spuštati toboganima gradskog bazena i u spa centru.

Posjetili su i grad Szeged, putujući autobusom. Po dolasku u Szeged su se zaputili do rijeke Tise na Dragon boating. Zatim su imali vođenu turu po gradu.

Posjetili su i Sveučilište Szegeda i slušali prezentaciju “Vegan chicken nuggets?McDonaldsisation?”. Zadnji dan posjetili su i Budimpeštu. Otišli su na Budapest Eye iz kojeg su vidjeli cijeli grad.

Bili su i u Mađarskoj kući muzike, gdje su slušali koncert moderne glazbe, popraćen neobičnim, ali zanimljivim videozapisom. Obišli su i Zoološki vrt i autobusom se sretno vratili u Drnje.

- Oglas -

Foto: OŠ Fran Koncelak Drnje

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti