Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO Udruga Vendi – vjerni čuvar baštine i tradicije Đelekovca i Podravine

Bogatstvo svakog zavičaja njegova je povijest, kultura i očuvanje tradicije. U podravskom kraju takvu baštinu najčešće čuvaju članovi udruga, a tako je i u Đelekovcu...

- Oglas -

Bogatstvo svakog zavičaja njegova je povijest, kultura i očuvanje tradicije. U podravskom kraju takvu baštinu najčešće čuvaju članovi udruga, a tako je i u Đelekovcu. Naime, tamo još od 15. kolovoza 2008. godine vrlo aktivno djeluje Udruga za očuvanje prirodne i kulturne baštine, kulturu i umjetnost te promidžbu seoskog turizma Vendi, čije je ime autohtona i izvorna riječ mjesta Đelekovca i znači tamo, ondje.

Nešto više o samoj udruzi i djelovanju rekao nam je njen osnivač i predsjednik Mladen Levak.

– Glavni sadržaj rada udruge je stvaranje Etno parka, formiranje zavičajne zbirke knjižne i neknjižne građe Đelekovca i Podravine, promicanje starih običaja, kulturne i prirodne baštine kroz folklorni, dramski, likovni, književni te glazbeni izričaj, kao i promicanje i ponuda starih jela, uzgoj i prezentacija starih sorti voćaka, ponuda turistički zanimljivih lokacija u okolici uz organizaciju sadržaja te izrada i ponuda originalnih i autentičnih proizvoda u vidu suvenira i slično – naglasio je Levak.

- Oglas -
Mladen Levak, predsjednik Udruge Vendi na predstavljanju zbirke pjesama
Mladen Levak, predsjednik Udruge Vendi na predstavljanju zbirke pjesama // Foto: Privatna arhiva

Zasad je oformljena Etno galerija gdje je postavljeno dosta starih predmeta. Također je opremljen prostor za Zavičajnu knjižnicu. Udruga ima svoju prostoriju za sastanke gdje su izloženi radovi članova. Uređen je i prostor u kojem je postavljena izložba radova đelekovečkog likovnog kruga.

– Plan je urediti i veći prostor za ovu postavu, koji je povezan sa Zavičajnom knjižnicom, bila bi to izuzetna kombinacija za kulturnu baštinu Đelekovca, kao i atraktivna turistička ponuda. Tako bi zaživjela izložbena likovna postava đelekovečkog likovnog kruga, kao i Zavičajna knjižnica koja ima zanimljivu građu s knjigama i rukopisima đelekovečkog književnog kruga, kao i drugim materijalom vezanim za Đelekovec i Podravinu – najavljuje predsjednik.

Dodaje i da je cilj i sadržaj rada udruge također i okupljanje građana na području kulture i umjetnosti te kulture življenja radi zaštite i promicanja zajedničkih kulturnih i umjetničkih interesa i uvjerenja pa tako udruga okuplja slikare, književne stvaratelje, kao i druge kreativne stvaratelje s područja sjeverozapadne Hrvatske i šire.

Jedna od zanimljivijih djelatnosti udruge jest i izdavanje knjiga u okviru Biblioteke Nagnuća, kao i drugih publikacija, poput knjiga-suvenira u kojima se predstavlja zavičajna građa. Članovi izdaju i svoj časopis Vendi koji izlazi dvaput godišnje, a on je ujedno i glasilo Općine Đelekovec te prati rad svih udruga i događanja u općini.

Članovi udruge tijekom cijele godine održavaju kreativne radionice na različitim mjestima s nekom zadanom temom i ciljem objavljivanja zajedničkih publikacija s tih kreativnih radionica. Uglavnom na kreativnim radionicama nastaju književni, likovni i glazbeni radovi, ali tu su i fotografije, suveniri i slično.

- Oglas -

– Udruga u prosjeku broji 60-ak članova, a članovi su nam iz cijele sjeverozapadne Hrvatske, od koprivničkog i ludbreškog područja do Međimurja, a imamo i članove iz Zagreba i susjedne Slovenije. Uglavnom, kreativce različitih generacija, od 15-ak pa do 80-ak godina – kaže Levak i izdvaja tri velike manifestacije koje provode svake godine.

Manifestacija Dani Zlate Brzeske: kreativna radionica u Donjoj Dubravi
Manifestacija Dani Zlate Brzeske: kreativna radionica u Donjoj Dubravi // Foto: Privatna arhiva

Naime, početkom ožujka održava se četverodnevna manifestacija Dani Zlate Brzeske u Donjoj Dubravi, Velikom Bukovcu, Malom Bukovcu i Đelekovcu. Posvećena je njihovoj preminuloj članici, a tom se prilikom predstavljaju knjige članova udruge, uz likovne izložbe, kreativne radionice i druge programe. Svake godine se raspisuje i književni natječaj za učenike osnovnih škola uz rijeku Dravu pod nazivom “Zavičaj uz rijeku Dravu”, a ove je godine predstavljeno čak šest knjiga članova udruge u okviru manifestacije.

FOTO Dani Zlate Brzeske: u Velikom Bukovcu proglašeni najbolji radovi na književnog natječaju učenika ‘Zavičaj uz rijeku Dravu’

– Udruga Vendi blagdan Tijelovo obilježava kroz manifestaciju Vendijada koja se održava kroz književno-likovno-glazbene kreativne radionice. Tada je glavna manifestacija i likovna kolonija, a ostale se radionice održavaju tijekom cijele godine na različitim mjestima – ističe Levak, dodavši kako i u vrijeme božićnih blagdana organiziraju Božićni sejem u Domu kulture Pajo Kanižaj u Đelekovcu, i to u suradnji sa svim udrugama u općini Đelekovec.

Likovna kolonija u Etno parku Vendi
Likovna kolonija u Etno parku Vendi // Foto: Privatna arhiva

Naravno, tu su i mjesečne kreativne radionice, uz razne druge aktivnosti, kao i aktivnosti oko uređenja Etno parka Vendi, predstavljanja novih knjiga i likovne izložbe članova udruge.

– Ove godine planiramo kreativne radionice pod nazivom Upoznajmo uži zavičaj s ciljem upoznavanja zanimljivih mjesta u bližem okruženju što bi prezentirali kroz književne, likovne, glazbene i foto zapise u posebnim izdanjima našeg časopisa Vendi. Prvu takvu kreativnu radionicu održat ćemo u Hrvatskoj Amazoni, to jest na zaštićenom području uz rijeku Dravu kod Legrada – najavljuje Levak.

Iako je osnivač i predsjednik, Mladen Levak je i sam vrlo aktivan član udruge te se sve više posvećuje onome što voli – pisanju, slikanju, glazbenom stvaranju, kao i daljnjem uređenju Etno parka Vendi, Udruzi Vendi te svom rodnom mjestu Đelekovcu.

Posljednje izdane knjige
Posljednje izdane knjige Mladena Levaka // Foto: Privatna arhiva

Tako je prije nekoliko dana izdana i njegova zbirka pjesama, što nam je i bio jedan od povoda za razgovor.

– Knjiga Ljetni zapisi s ljuljačke nastala je kroz svakodnevne zapise u srpnju i kolovozu 2023. godine. Govori o ljepoti prirode, o ljepoti ljeta, o vremenu koje neumorno teče, o selu nekada, o životu i malim stvarima u životu, o prijateljima, i drugim običnim svakodnevnim stvarima i događajima. Sve zapise je vrlo sugestivno ilustrirala Bojana Dujmović Kežman, a portrete autora izradila je Sanela Brgles – skromno će Levak te izdvaja i malu knjižicu Ptice podravskog kraja koju je nastala u suradnji s Ivanom Nemec, a donosi prekrasne Ivanine fotografije 33 ptice podravskog kraja, s opisima njihovog izgleda, staništa, ponašanja i ostalog.

Iako ne zna točan broj, iza sebe ima oko 30-ak izdanih knjiga, od kojih izdvaja monografiju Nogometni klub Osvit Đelekovec 1923.-2013.: 90 godina nogometnog kluba Osvit i igranja nogometa u Đelekovcu, multimedijalni projekt Čitanku Udruge Vendi u čijem je nastajanju sudjelovalo preko 60 autora te monografiju slikara Stanka Sabola Stadija iz Hrženice na 176 stranica koja je u tisku, a bit će predstavljena za Dan Općine Sveti Đurđ oko 23. travnja.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti