Ponedjeljak, 24. siječnja 2022.

FOTO Umirovljenici s rasinjskog područja obilježili Međunarodni dan starijih osoba

Ove godine izostalo je pozivanje uobičajenih gostiju i predstavnika drugih udruga Općine Rasinja zbog preporuke da se masovna druženja stanovništva ograniče

Preporučujemo

U društvenom domu u Subotici Podravskoj u četvrtak, 30. rujna, udruga umirovljenika Matice Općine Rasinja organizirala je druženje za svoje članove kako bi se na prigodan način obilježio Međunarodni dan starijih osoba.

Ove godine izostalo je pozivanje uobičajenih gostiju i predstavnika drugih udruga Općine Rasinja zbog preporuke da se masovna druženja stanovništva ograniče kako bi se opaki virus što prije stavio pod kontrolu.

Sve prisutne, a posebno predsjednika Vijeća Općine Rasinja Zvonimira Fajfarića pozdravio je predsjednik udruge Josip Smok.

Međunarodni dan starijih osoba u Subotici Podravskoj

Nakon toga je u kratkom osvrtu članica udruge Ana Mlinarić podsjetila prisutne zašto je 1. listopada dobio svoje mjesto u svjetskom kalendaru posebno obilježenih dana.

“Starije osobe su, naime, u svom radnom vijeku doprinosile razvoju i prosperitetu svakog društva, a odlaskom iz svijeta rada u zasluženu mirovinu na njihov doprinos se pomalo zaboravljalo. Da bi se ta nepravda ispravila, 1990. godine skupština Ujedinjenih naroda je 1. listopada proglasila Međunarodnim danom starijih osoba da se naglasi važnost osiguranja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovništva treće životne dobi”, rekla je članica udruge Ana Mlinarić.

Prema demografskim podacima i u Hrvatskoj je evidentna tendencija porasta udjela osoba starijih od 65 godina u ukupnoj populaciji. Vladama država je skrenuta pozornost da su potrebna adekvatna financijska sredstva za različite oblike organiziranja kako bi se unaprijedila kvaliteta njihovog života i izbjegla predrasuda da su teret društva.

Međunarodni dan starijih osoba u Subotici Podravskoj

“U našoj zemlji postoje razne umirovljeničke udruge, no mi pripadamo našoj krovnoj udruzi Matici umirovljenika Hrvatske, koja je nedavno proslavila 75. rođendan, ali obilježavanje te obljetnice nije bilo medijski dovoljno vidljivo zbog poznate situacije vezane uz pandemiju koronavirusa iako su svečanoj sjednici nazočili i predsjednik Vlade i mnogi ministri”, istaknula je.

Te udruge ukazuju na neke probleme koji tište umirovljenike i općenito stanovnike treće životne dobi kao što su male mirovine, neadekvatna zdravstvena skrb, nedostatak kapaciteta za smještaj starijih i nemoćnih osoba i slično, ali se ukazuje i na pozitivne primjere u umirovljeničkom životu kroz razne udruge u kojima se organiziraju putovanja, razne zabavne i sportske aktivnosti, ali i, kroz rad raznih radionica i tečajeva, cjeloživotno učenje vještina za koje zbog obiteljskih i radnih obveza nije bilo prostora u vrijeme radnog vijeka.

“Naša udruga također nastoji svoj program usmjeravati i provoditi u smislu aktivnog zdravog starenja, organiziranjem raznih edukativnih putovanja, aktivnostima zabavnog i kulturnog sadržaja , sudjelovanjima na raznim manifestacijama, organiziranjem raznih radionica i slično. Prošla i ova godina su po tome nešto drugačije te je iskazana nada da će i to proći jednog dana i da ćemo se vratiti u ‘staro normalno’ i moći ponovno družiti bez straha od zaraze opasnim virusom”, ističe Ana Mlinarić.

Međunarodni dan starijih osoba u Subotici Podravskoj

Također, na druženju je dat i kratak osvrt koji su se zacrtani ciljevi ostvarili, naravno, uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Tako je uspješno za zainteresirane članove realiziran edukativni izlet u Vukovar, godišnja skupština, koja je ove godine bila izborna, također je uspješno obavljena, čak uz prigodno druženje. Organizirano je i tradicionalno hodočašće u nacionalno Marijansko svetište Mariju Bistricu uz dodatak popodnevnog kupanja u bazenima hotelskog kompleksa Terme Jezerčica.

Isto tako, obilježavanje Dana starijih osoba zacrtano je godišnjim programom te će članovima napuniti baterije do sljedećeg druženja.

Izražena je nada da će i ostala druženja, koja još predstoje u ovoj godini, naravno, ovisno o epidemiološkoj situaciji, biti uspješno realizirana. Korisno tematsko predavanje iz raznih područja (zdravstvo, zaštita od raznih oblika prijevara, ponašanje prilikom nenadanih i neželjenih situacija) od strane stručnih osoba (medicinskih djelatnika, djelatnika MUP-a, vatrogasaca), koje je svake godine obogatilo sadržaj druženja, ove je godine također izostalo zbog pandemije koronavirusa.

Međunarodni dan starijih osoba u Subotici Podravskoj

Sudionici druženja su obaviješteni da se ponovno aktivira aktivnost pjevačkog zbora, koji je bio vrlo uspješan pod ravnanjem Ane Pleskalt, ali je ona oboljela pa je ta značajna aktivnost nakratko zamrla. Zbor će se ponovno aktivirati, vodit će ga Vlado Pribeg.

“Nakon odlične večere, druženje je nastavljeno uz glazbu i ples što značajno oplemenjuje naše umirovljeničke dane, a član udruge Marijan Šijak odrecitirao je dvije prigodne pjesme poznatog pjesnika Petra Preradovića”, zaključila je Ana Mlinarić.

Foto: Josip Mlinarić

Međunarodni dan starijih osoba u Subotici Podravskoj

Međunarodni dan starijih osoba u Subotici Podravskoj

Međunarodni dan starijih osoba u Subotici Podravskoj

Cijelu fotogaleriju pogledajte ovdje.

- Advertisement -

Najnovije objave