Srijeda, 24. travnja 2024.

FOTO-VIDEO Brojni posjetitelji na izložbi fotografija dr. Darka Kekelja i tradicionalnih pisanica u Šemovcima

U društvenom domu u Šemovcima izloženo je gotovo stotinu pisanica, od keramičkih preko onih ukrašenih voskom i ljuskama jajeta do drvenih pisanica. Uz pisanice, priređena je i prigodna izložba fotografija dr. Darka Kekelja

- Oglas -

U Šemovcima je na Uskrsni ponedjeljak otvorena prigodna izložba tradicionalnih pisanica koju prati izložba fotografija liječnika i fotoentuzijasta dr. med. Darka Kekelja. Izložbu organizira Turistička zajednica područja Središnja Podravina uz Općinu Virje i Kulturno-umjetničko društvo Zvirišće.

– Želja nam je bila okupiti one koji stvaraju pisanice, koji ih tijekom cijele godine osmišljavaju i uoči Uskrsa izrađuju. Jako veseli što su to tradicionalne tehnike, a u izradi su se koristili samo prirodni materijali – rekao je direktor Turističke zajednice područja Središnja Podravina Nikola Cik.

U društvenom domu u Šemovcima izloženo je gotovo stotinu pisanica, od keramičkih koje je izradio Dragutin Ciglar Lao, zatim tradicionalnih izrađenih “batik” tehnikom u vosku, koje je priredio Toni Karuza iz Delova, a koji je trenutačno i predsjednik tamošnjeg KUD-a, do pisanica od ljuski jajeta koje je izradila Josipa Rasinec iz Virja. Izložene su i drvene pisanice.

- Oglas -

– Bavim se tradicionalnim oslikavanjem pisanica voskom, a motivi su mi tradicionalni, podravski. Svaka pisanica je za sebe unikatna, a za ovu sam ih izložbu posebno i aranžirao – rekao je Toni Karuza.

Toni Karuza i njegove predivne pisanice
Toni Karuza i njegove predivne pisanice // Foto: Krešo Puklavec

Posebno vesele pisanice koje su izrađivala djeca, polaznici Dječjeg vrtića Zrno iz Virja, kao i učenici Područne škole Šemovci, tako da su u izložbu uključene sve generacije, kao i nekoliko općina s područja djelovanja Turističke zajednice područja Središnja Podravina.

Uz pisanice, u Šemovcima je izloženo oko 35 fotografija autora Darka Kekelja, inače poznatog liječnika, koji iza sebe ima nekoliko fotografskih izložbi, a aktivan je i član Foto kino kluba Picok iz Đurđevca.

– Izložba se zove Podravina – priroda, ljudi i običaji, a radi se o presjeku moga 20-godišnjeg rada. Zastupljeno je dosta šemovečkih motiva, tu živim, a prikazuju uglavnom prirodu, krajolik i životinje, ali i ljude u tradicionalnim običajima, primjerice berbi vinograda na starinski način, bilo je tu i preše, čehanje perja. Posebno vesele i zimski prizori, da se malo prisjetimo snijega kojeg nije bilo baš u zadnjih nekoliko godina – rekao je o izložbi Darko Kekelj.

Darko Kekelj, liječnik i fotoentuzijast
Darko Kekelj, liječnik i fotoentuzijast // Foto: Krešo Puklavec

Na samom otvorenju su iz KUD-a Zvirišće priredili i kratki folklorno-glazbeni program, a uvodnim govorom izložbu je službeno otvorio načelnik Općine Virje Mirko Perok.

- Oglas -

– Naravno da Općina Virje podupire ovakve manifestacije, a moram istaknuti kako je u organizaciji sudjelovala najveća turistička zajednica koja pokriva čak 11 općina, što je čini najvećom turističkom zajednicom u Hrvatskoj. Danas smo prisustvovali i Vuzmenom kolu, tradiciji koja se u našem kraju održava stoljećima, a ta događanja nastavljamo prigodno i u Šemovcima. Mogu reći kako veseli što se u cijeloj općini nešto događa na Uskrs, a nadam se da ćemo se iduće godine vidjeti na Zvirišću, gdje sada nismo zbog radova koji su još uvijek u tijeku – rekao je načelnik Perok, poželivši svima sretan Uskrs.

Foto i video: Krešo Puklavec

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti