Nedjelja, 25. veljače 2024.

FOTO-VIDEO Brojni Virovci i njihovi gosti uživaju u bogatom i kreativnom programu Noći muzeja

Program je iznimno bogat, a posebna novost je otvaranje alternativnih izložbenih prostora s ciljem povezivanja muzeja i nove publike što je ujedno i tema ovogodišnje Noći muzeja kao nacionalne manifestacije

- Oglas -

Noć muzeja tradicionalno se diljem Hrvatske održava zadnjeg petka u siječnju, a na području Koprivničko-križevačke županije, na više lokacija, ponovno je privukla velik broj posjetitelja.

Ni Virovci i njihovi gosti nisu propustili prigodu da se okupe oko zavičajne baštine u večeri koja već tradicionalno otvara sezonu kulturnih događanja u općini Virje.

Program je iznimno bogat, kao uostalom i svake godine do sada, a posebna novost je otvaranje alternativnih izložbenih prostora s ciljem povezivanja muzeja i nove publike što je ujedno i tema ovogodišnje Noći muzeja kao nacionalne manifestacije koju Hrvatsko muzejsko društvo organizira od 2005. godine i u koju se uključuje više stotina baštinskih ustanova diljem Hrvatske. Stoga je jedna od izložbi u sklopu virovske Noći muzeja bila postavljena u novouređenim prostorima Doma zdravlja. To je izložba fotografija dr. med. Darka Kekelja pod nazivom “Podravina – priroda, ljudi i običaji”. Usto, u društvenom domu postavljena je bila izložba svetačkih sličica – kipica, a ondje je predavanje o nastanku i razvoju Virovskih konaka održao povjesničar Nikola Cik. Sada već tradicionalna matineja namijenjena djeci i obiteljima održala se u Dječjem vrtiću Zrno u Virju i bila je otvorena za javnost. Osim večernje zakuske i ove godine Noć muzeja završio je koncertom Cota G4 acoustic dua kojeg čine Marko Osmanović i Dinko Likar.

- Oglas -

Poseban dio programa bila je digitalizacija obiteljske baštine. Narodna knjižnica Virje prikupila je stare fotografije, obiteljske dokumente, razglednice i pisma koji svjedoče o povijesti Virja i njegovih mještana, kao i manje etnografske predmete.

Ekipa stručnih volontera obavila je razgovor sa svim donositeljima predmeta bilježeći najvažnije podatke, skenirali su fotografije i pisma te fotografirali manje etnografske predmete. Sve doneseno odmah je vraćeno vlasnicima, dok je knjižnici i muzeju ostao digitalni zapis predmeta. Time su ne samo prikupili podatke o predmetima zavičajne povijesti, nego i postavili temelje za nove projekte i digitalne zbirke.

Foto i video: Luka Krušec / LuMedia

Više fotografija možete pogledati OVDJE.

- Oglas -

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti