Srijeda, 19. lipnja 2024.

FOTO-VIDEO Đelekovec proglašen prvim selom bregunice, ugrožene ptice

Bregunice su posebne i rijetke ptice koje se gnijezde na rijeci Dravi, a važne su kao pokazatelj zdrave rijeke, budući da ovise o pješčanim i šljunčanim strmim obalama

- Oglas -

Đelekovec je i službeno proglašen prvom Općinom prijateljicom bregunica, ugrožene vrste ptica iz obitelji lastavica.

Upravo je kod zgrade Općine u Đelekovcu u ponedjeljak otkrivena nova spomen ploča, a uoči proslave Dana Općine u središnjem je parku postavljena info tabla o bregunicama.

Info tabla o bregunicama u Đelekovcu
Info tabla o bregunicama u Đelekovcu // Foto: Krešo Puklavec

Bregunice obitavaju uz samu Dravu, a u Đelekovcu se nalaze uz strmu obalu na području polja Libanovac. Ovo, za Đelekovec i Koprivničko-križevačku županiju veliko proglašenje, dio je šireg projekta Drava Life koji provodi nevladina organizacija WWF Austria u suradnji s Hrvatskim vodama.

- Oglas -

– Ovo je važan događaj, ne samo za nas i naše mještane. Na području naše općine ipak se nalazi jedno od najvećih staništa ovih ugroženih ptica. Drago mi je da smo ovim projektom našli rješenje koje će zadovoljiti naše poljoprivrednike koji tu zemlju obrađuju, ali i one koji se bave zaštitom prirode – rekla je načelnica Općine Đelekovec Lara Samošćanec.

Lara Samošćanec
Lara Samošćanec // Foto: Krešo Puklavec

U Đelekovec je pristigla i Tanja Nikowitz, članica WWF Austrije, koja je istaknula koliko je ovo važan projekt.

– Bregunice su posebne i rijetke ptice koje se gnijezde na rijeci Dravi, a važne su kao pokazatelj zdrave rijeke, budući da ovise o pješčanim i šljunčanim strmim obalama. Gnijezde se u velikim kolonijama, a moguće ih je vidjeti i u selima. Jako nam je drago što možemo zaštititi tu obalu, budući da se u najboljim godinama mogu gnijezditi nekoliko tisuća parova ove ugrožene vrste – rekla je Tanja Nikowitz.

Tanja Nikowitz
Tanja Nikowitz // Foto: Krešo Puklavec

S obzirom na to da obala erodira, vlasnica OPG-a Jasna Puhar plaćat će manji najam, s obzirom na to da ima i manje obradivog zemljišta na tom području koje može koristiti, što će biti definirano aneksom ugovora.

Voditelj projekta je Igor Tošić iz Hrvatskih voda.

- Oglas -

– Još je krajem prošlog stoljeća na tom području zatražen manji zahvat koji bi zaštitio tu obalu od erozije, a sada u sklopu ovog projekta pokušavamo poraditi na tome da dozvoljavamo eroziji da djeluje na obalu i da se pritom sačuvaju staništa bregunica na ovom području – istaknuo je Tošić.

Okupljenima se na kraju obratila i vlasnica OPG-a Jasna Puhar.

– Mi poljoprivrednici živimo s prirodom i od prirode i stalo nam je da je sačuvamo za buduće generacije. Drago mi je da smo s Općinom i s partnerima iz projekta sklopili sporazum da i dalje možemo obrađivati zemlju. Nadamo se da će naša aktivnost doprinijeti očuvanju naše prirode – zaključila je Puhar.

Jasna Puhar
Jasna Puhar // Foto: Krešo Puklavec

Đelekovec je ovime postao prva općina prijatelj bregunica, a značaj je tim veći što će ovime biti dio otprije proglašenog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav koji se proteže na čak pet država.

FOTO-VIDEO: Krešo Puklavec

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti