Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.

FOTO-VIDEO Velik broj mještana na Đelekovečkoj večeri posvećenoj tradiciji i nematerijalnoj baštini

Ova je večer posvećena ponajviše požirakima koji su nam prošle godine stavljeni pod preventivnu zaštitu Ministarstva kulture, što za naše malo mjesto puno znači, ističe načelnica Lara Samošćanec

- Oglas -

U Domu kulture Pajo Kanižaj u Đelekovcu večeras je održana Povijesna večer, a uz kulturno-umjetnički program tu su bile i prigodne prezentacije razglednica i suvenira te nematerijalne baštine Đelekovca.

Vrijedne učiteljice Osnovne škole Mihovila Pavleka Miškine predstavile su povijesne razglednice uz ostale zanimljivosti iz povijesti, a sve povodom Dana Općine Đelekovec, čime je program obilježavanja službeno i započeo.

– S Povijesnom večeri započinjemu našu trotjednu proslavu Dana Općine. Ona je posvećena đelekovečkoj tradiciji, najviše požirakima koji su nam prošle godine stavljeni pod preventivnu zaštitu Ministarstva kulture, što za naše malo mjesto puno znači. Osim toga, predstavljamo i suvenir Đelekovca koji su izradili članovi udruge Vendi, koji uskoro kreće u proizvodnju i koji će se moći kupiti na našem sajmu – rekla je načelnica Općine Đelekovec Lara Samošćanec.

- Oglas -
Lara Samošćanec, načelnica Općine Đelekovec
Lara Samošćanec, načelnica Općine Đelekovec // Foto: Krešo Puklavec

Dodala je kako se predstavlja i druga nematerijalna baština Đelekovca, a to je umijeće izrade pisanica. Sve je to popraćeno kulturno-umjetničkim programom.

Na Povijesnu večer se odazvao velik broj mještana, što dokazuje njihov interes za ovakvim događajima.

Općina Đelekovec ove godine obilježavanje svojih dana po prvi puta organizira u suradnji s Turističkom zajednicom područja Središnja Podravina kojoj se nedavno pridružila. Osim toga, u organizaciju mnogobrojnih događanja uključene su sve udruge i ustanove s područja općine Đelekovec.

Obilježavanje Dana Općine nastavlja se u četvrtak, na Tijelovo, kada su, uz utakmice, vjersku proslavu i tradicionalno proščenje u parku u središtu sela, pripremljeni i likovna kolonija udruge Vendi u etno parku, a u popodnevnim satima na rasporedu će biti i sajam domaćih proizvoda, i to kod zgrade općine. Vrijedne žene iz Društva žena Đelekovec pripremat će lepinje, a navečer slijedi zabava pod šatorom iza zgrade Doma kulture kada sviraju Tamburaši bez imena.

Program se odvija i u petak, 31. svibnja, kada se organiziraju sportski susreti Društva žena Đelekovec na školskom igralištu. Nakon toga, slijedi program u Domu kulture Pajo Kanižaj, a navečer pod šatorom svira Pozitivo bend.

- Oglas -

Detaljan program proslave Dana Općine Đelekovec možete pogledati OVDJE.

Foto i video: Krešo Puklavec

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti