6.9 C
Zagreb
Nedjelja, 18. travnja 2021.

FOTO-VIDEO Jedinstvena izložba velikih uskrsnih pisanica u Koprivnici

Oslikavanje pisanica raznim tehnikama u Koprivničko-križevačkoj županiji ima dugu tradiciju, a od 2008. godine ima status hrvatskog kulturnog nematerijalnog dobra. Najpoznatiji majstori oslikavanja jaja su iz Molvi i Podravskih Sesveta

Preporučujemo

Na središnjem koprivničkom Zrinskom trgu do ponedjeljka, 5. travnja, možete razgledati predivnu izložbu ‘Pisanica od srca’.

Tradicionalni hrvatski uskrsni običaj je bojanje uskršnjih jaja – pisanica i međusobno darivanje tim pisanicama.

Oslikavanje pisanica raznim tehnikama u Koprivničko-križevačkoj županiji ima dugu tradiciju, a od 2008. godine ima status hrvatskog kulturnog nematerijalnog dobra. Najpoznatiji majstori oslikavanja jaja su iz Molvi i Podravskih Sesveta.

Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije je prva u Hrvatskoj pokrenula projekt izrade velikih uskrsnih jaja oslikanih u maniri naive.

Projekt pod nazivom ‘Pisanica od srca’ i službeno je zaštićen. Slikari naivci udahnuli su životnost i prepoznatljivost svakodnevice i tradicije podravskog kraja. Pisanica od srca, osim što širi radosti Uskrsa, od velikog je značaja za promociju naivnog slikarstva, hrvatske kulture i turizma, istaknuli su iz županijske Turističke zajednice, koja je u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom i Gradom Koprivnicom organizator ove zaista lijepe izložbe uoči Uskrsa.

Jedinstvenu izložbu velikih uskrnih pisanica na otvorenom mi smo već posjetili, a što smo sve zabilježili pogledajte u našoj foto i video galeriji.

Najnovije objave