Četvrtak, 20. siječnja 2022.

FOTO-VIDEO Koprivničanci uživaju u Srednjovjekovnom božićnom sajmu

Nalazimo se na vjerojatno najstarijem dijelu Koprivnice. Ovdje su se križala dva međunarodna srednjovjekovna pravca, na ovome trgu počeli su se okupljati trgovci, obrtnici, puk, vjerojatno i kmetovi, kasnije vlastela, i tako je nastala Koprivnica, rekao je Renato Labazan

Preporučujemo

Na najstarijem koprivničkom Trgu Leandera Brozovića večeras je otvoren Srednjovjekovni Božićni sajam u organizaciji Turističke zajednice Koprivnice.

Riječ je o prvoj manifestaciji takvog tipa u Hrvatskoj koja obuhvaća stare zanate, gastronomsku ponudu spravljenu po srednjovjekovnim receptima, kuhano vino i još mnogo toga.

– Razmišljali smo već niz godina kako iskoristiti sve ono što smo stvorili na platformi Renesansnog festivala i u nekim drugim dobima. Nalazimo se na vjerojatno najstarijem dijelu Koprivnice. Ovdje su se križala dva međunarodna srednjovjekovna pravca, na ovome trgu počeli su se okupljati trgovci, obrtnici, puk, vjerojatno i kmetovi, kasnije vlastela, i tako je nastala Koprivnica. Poklopilo se da smo mi oživjeli ovaj trg, a u isto vrijeme počela je obnova današnjeg glavnog gradskog trga, gdje je u ono vrijeme bila močvara – rekao je Renato Labazan, direktor Turističke zajednice Koprivnica.

Nazočnima se obratio i koprivničko-križevački župan Darko Koren.

– Mogu samo pohvaliti entuzijazam ljudi koji su organizirali ovo naše druženje. Rekao bih da je to premoštenje jednog vremena koje nije lagano. Nekako mi se čini da smo svi skupa malo tužni i sjetni, a možda baš treba biti optimističan i vjerovati da dolaze bolji dani, a ovakove priredbe sigurno su najbolji način da do tih dana dođemo – rekao je Koren.

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić zahvalio je Turističkoj zajednici i njenom direktoru i suradnicima na realizaciji jedne nove ideje, također i obrtnicima na sudjelovanju.

– Renesansni festival postao je najbolja turistička manifestacija Republike Hrvatske. Zato nam svima skupa želim da ovaj naš Srednjovjekovni božićni sajam postane druga najbolja turistička manifestacija u Hrvatskoj, poslije Renesansnog festivala, jer smo pokazali da se i u 21. stoljeću moguće vratiti u našu povijest, u naše zanate, vratiti se tako odakle je Koprivnica krenula. Mislim da opet imamo dobru, lijepu priču za koju uopće ne sumnjam da je Turistička zajednica može nastaviti dalje razvijati – kazao je Jakšić.

Sajam se održava prva vikenda u prosincu, a već danas posjetili su ga brojni građani.

FOTO: Luka Krušec/Lumedia

- Advertisement -

Najnovije objave