13.1 C
Zagreb
Srijeda, 21. travnja 2021.

FOTO-VIDEO Nemojte propustiti jedinstvenu izložbu velikih pisanica oslikanih u maniri naive

Iako su ondje već od četvrtka, danas je bilo i službeno otvorenje izložbe velikih pisanica oslikanih u maniri naive, a koju u povodu najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa građanima poklanjaju Koprivničko-križevačka županija, županijska Turistička zajednica i Grad Koprivnica

Preporučujemo

Sve do Uskrsnog ponedjeljka, 5. travnja, na središnjem koprivničkom Zrinskom trgu možete razgledati jedinstvenu izložbu ‘Pisanica od srca’.

Vjetroviti ponedjeljak stvorio je male probleme jer je vjetar odnio tri velike pisanice, ali sve je ponovno na svom mjestu i nipošto nemojte propustiti razgledati ovu predivnu izložbu. Video možete pogledati OVDJE.

Iako su ondje već od četvrtka, danas je bilo i službeno otvorenje izložbe velikih pisanica oslikanih u maniri naive, a koju u povodu najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa građanima poklanjaju Koprivničko-križevačka županija, županijska Turistička zajednica i Grad Koprivnica.

Pisanice su razgledali župan Darko Koren, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, pomoćnica direktora županijske turističke zajednice Kristina Sočev, pročelnica službe ureda župana Melita Ivančić te koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić i pročelnik službe ureda gradonačelnika Dario Jembrek.

Kristina Sočev iz županijske Turističke zajednice
Kristina Sočev iz županijske Turističke zajednice // Foto: kckzz.hr

Tradicionalni hrvatski uskršnji običaj je bojanje jaja – pisanica, a njihovo oslikavanje raznim tehnikama ima dugu tradiciju na području županije te od 2008. godine nosi status hrvatskog nematerijalnog kulturnog dobra. Županijska Turistička zajednica prva je u Hrvatskoj pokrenula projekt izrade velikih uskršnjih jaja oslikanih u maniri naive, koji je i službeno zaštićen, a naivni slikari pisanicama su udahnuli životnost i prepoznatljivost tradicije podravskog kraja.

Pomoćnica direktora županijske Turističke zajednice Kristina Sočev istaknula je kako ova izložba i projekt ‘Pisanica od srca’ traju već 14 godina, a na koprivnički se Zrinski trg postavlja već desetu godinu.

– Nadamo se da će posjetitelji uživati u velikim pisanicama, iako je današnje otvorenje proteklo u nešto drugačijem tonu, s obzirom na pandemiju i sve epidemiološke mjere kojih se moramo pridržavati. Sve to ne umanjuje ljepotu i unikatnost pisanica, a na njima je svih ovih godina radilo pet udruga slikara naive kojima ovim putem zahvaljujem na uloženom vremenu i trudu. Preko stotinjak pisanica pronašlo je svoj dom diljem Europe i svijeta, no ove godine ne planiramo postavljanje izvan okvira Hrvatske – kazala je K. Sočev, istaknuvši kako je samo jedna mala pisanica otputovala u Čepin na temelju suradnje braniteljskih udruga.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren
Koprivničko-križevački župan Darko Koren // Foto: kckzz.hr

Župan Darko Koren zahvalio je svima uključenima, a posebno Turističkoj zajednici te Gradu Koprivnici i tvrtki Komunalac kao dugogodišnjim partnerima.

– Ova izložba simbolizira dolazak Uskrsa i sve što je vrijedno u našoj tradiciji te nam donosi tračak optimizma i veselja u pandemijskim vremenima. Prošle smo godine imali veliku želju, povodom 25. obljetnice kanonizacije sv. Marka Križevčanina, koji je zaštitnik naše županije, pisanicu postaviti u Košicama, gdje je proglašen svecem, no nažalost nismo uspjeli. Nadamo se kako ćemo to ostvariti iduće godine, a do onda pozivam sve posjetitelje da razgledaju izložbu, uživaju u ljepoti naivne umjetnosti po kojoj smo poznati diljem svijeta te svima želim sretan Uskrs – poručio je Koren.

Kao jedan od suorganizatora izložbe, okupljenima se obratio i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, koji je zahvalio Koprivničko-križevačkoj županiji i županijskoj Turističkoj zajednici na inicijativi, dodavši kako je pohvalno da se ova hvalevrijedna tradicija nastavlja već desetu godinu.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić
Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić // Foto: kckzz.hr

– Nadajmo se kako će pisanice unijeti malo vedrine u ovo razdoblje. Hvala naivnim umjetnicima koji rade na pisanicama, puno nam znače njihov rad i trud. Puno su napravili na popularizaciji naivne umjetnosti i najboljeg i najljepšeg što Podravina nosi u sebi. Nadam se kako ćemo i dalje baštiniti našu tradiciju. Podravina i Prigorje imaju brojne ljepote u sebi, a najbolje su narisane rukama naših naivaca – rekao je Jakšić.

Slikar Zlatko Štrfiček sudjeluje u projektu od samog početka te je zajedno sa svojim kolegama oslikao brojne velike i male pisanice.

– Veliko je zadovoljstvo bilo raditi na ovom projektu tijekom svih ovih godina. Vjerujem da je tijekom ovog razdoblja oslikano 40-ak pisanica i 15-ak manjih kojima smo prenijeli sve ljepote Podravine i Podravlja – kazao je Štrfiček.

Slikar naivne umjetnosti Zlatko Štrfiček
Slikar naivne umjetnosti Zlatko Štrfiček // Foto: kckzz.hr

FOTO-VIDEO Jedinstvena izložba velikih uskrsnih pisanica u Koprivnici

Najnovije objave