Ponedjeljak, 11. prosinca 2023.

FOTO Župa Kuzminec i članovi HKLD-a proslavili svoje nebeske zaštitnike svetog Kuzmu i Damjana

Euharistijsko slavlje je predslavio pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski u zajedništvu s preč. Ivanom Žmegačem, dekanom Ludbreškog dekanata, domaćim župnikom Igorom Radašićem i drugima

- Advertisement -

Svečanom koncelebriranom svetom misom svoje nebeske zaštitnike proslavila je Župa svetog Kuzme i Damjana te članovi Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, i to u utorak, 26. rujna u Kuzmincu.

Euharistijsko slavlje je predslavio pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski u zajedništvu s preč. Ivanom Žmegačem, dekanom Ludbreškog dekanata, zatim domaćim župnikom Igorom Radašićem, a među ostalim svećenicima koji su koncelebrirali bio je i duhovnik zagrebačke podružnice Hrvatskog katoličkog liječničkog društva fra Draženko Tomić.

Tradicionalno, i ove su godine u Kuzminec hodočastili liječnici, ljekarnici, biokemičar i drugi medicinski djelatnici članovi Hrvatskog katoličkog liječničkog društva predvođeni predsjednikom društva prof. dr. sc. prim. Rokom Čivljakom.

- Advertisement -

Hodočašću su se odazvali i članovi HKLD-a s područja Varaždinske biskupije, i to iz varaždinske podružnice predvođeni predsjednikom Lovrom Mlakarom, dr. med., te koprivničke podružnice predvođeni Draženom Sačerom, dr. med.

Na početku euharistijskog slavlja biskup Gorski svima je uputio riječi pozdrava, a župljanima i članovima HKLD-a čestitao je dan njihovih zagovornika i zaštitnika.

U svojoj homiliji biskup Gorski se osvrnuo na Isusove riječi: “Bit ćete mi svjedoci” te poručio kako “mi vjerujemo upravo zbog toga što smo se našli u nizu tisuća osoba koje su od apostola do danas svjedočile evanđelje i prenosile ga svojim potomcima”.

Biskup je naglasio kako evanđelje nisu samo riječi koje se čitaju ili slušaju, već je to osoba Isusa Krista. On je “radosna vijest” i za sebe kaže: Ja sam istina. Prihvatiti Isusa kao radosnu vijest znači prihvatiti Isusa uskrsnuloga i istinu u koju on uvodi. Prije svega Krist ljude uvodi u istinu, u istinu o sebi kao o Bogu Spasitelju. Ta istina je čudesna po ljepoti i snazi. Tko tu istinu prizna i ispovijeda bit će spašen, prema Isusovim riječima: “Tko god se, dakle, prizna mojim pred ljudima, priznat ću se i ja njegovim pred Ocem, koji je na nebesima” (Mt 10, 32).

Tako odnos prema Isusu Kristu postaje razdjelnica na kojoj se događa i donosi odluka za vječnost, za Boga ili bez njega.

- Advertisement -

“Možemo sve znati o Isusu, možemo pročitati Sveto pismo, ali ako ga ne priznamo svojim Bogom i Spasiteljem, ako tu činjenicu javno ne posvjedočimo, onda naša vjera nije djelotvorna, nije spasonosna. Zato su nam sveti Kuzma i Damjan primjer da se nikada ne postidimo svoje vjere i da nikada ne uzmaknemo pred teškoćama”, poručio je biskup Gorski.

Na kraju svete mise župnik Radašić zahvalio je mons. Gorskom što je predslavio ovu svečanu euharistiju, zatim svim svećenicima koji su sudjelovali, zboru medicinskih sestara “Lucerna” koprivničke podružnice Hrvatskog katoličkog liječničkog društva te svima koji su pridonijeli organizaciji slavlja župnih zaštitnika.

Nakon svete mise, biskup, svećenici i hodočasnici ophodom oko oltara iskazali su štovanje svecima mučenicima, gdje su bile izložene relikvije svetih Kuzme i Damjana.

Tekst: Dražen Galenić

Foto: Župa sv. Kuzme i Damjana Kuzminec

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti