Nedjelja, 25. veljače 2024.

GASTRO TRAŽILICA U Pivnici Kraluš možete uživati u pravim kolinjskim specijalitetima, a ova jela su nas osvojila

Koprivnička Pivnica Kraluš ima takozvane "Dane kolinja" gdje možete uživati u domaćim tradicionalnim specijalitetima ovoga kraja

- Oglas -

Kao i svake godine do sada, koprivnička Pivnica Kraluš tijekom studenog ima takozvane “Dane kolinja” gdje možete uživati u domaćim tradicionalnim specijalitetima ovoga kraja.

Kao što već sigurno znate, u vrijeme zimskog razdoblja najviše se jedu čvarci, prezvušt, kolinjsko zelje, krvavice i sarma pa sve do domaćih kobasica i kuhanog bunceka sa zeljem te zapečenim grahom. Mi smo naravno probali sve, krenuli smo od sjajnih čvaraka, koji su bili malo jače istisnuti, ne premasni i taman slani, zatim smo probali prezvušt iliti tlačenicu, švarglu, kako neki nazivaju ovu mesnu deliciju te smo se vrlo brzo prebacili na glavna jela.

DOMAĆA HRANA KOJA ĆE VAS VRATITI U NEKA PROŠLA VREMENA

- Oglas -

Za početak smo krenuli s kolinjskim zeljem sa svinjskim repom. Radi se o tipičnom zimskom jelu za sve ljubitelje kiselog kupusa u koje se, ovisno o vašim afinitetima, osim svinjskog repa mogu staviti i neki drugi dijelovi svinjetine poput krmenadle ili svinjske koljenice.

Nakon toga došao je red na svinjsku jetricu sa žara i domaće krvavice s dinstanim kiselim zeljem. Svinjska jetrica nas je uistinu oduševila, taman začinjena i pečena, mekana i sočna, a sve je to lijepo zaokružio restani krumpir koji je, za razliku od mnogih drugih restorana, bio napravljen po domaći što je cijelom jelu davalo neki posebni šmek. Krvavice isto fino napravljene, fino napunjene, dobro pečene, a kožica je onako ostala fino hrskava baš kako volimo.

KOLINJSKA PLATA ZA DVOJE NAJBOLJI DIO ZIMSKOG JELOVNIKA 

Probali smo i njihovu sarmu s pireom koja iskreno nikad ne razočara, Kraluš ju ima u redovnoj ponudi tako da smo se već navikli na ovu razinu kvalitete. Ako ste ljubitelji ovog zimskog klasika onda sarmu obavezno probajte. Što se tiče zadnjeg jela, kolinjske plate za dvoje, po našem je mišljenju ovo najbolji dio kolinjskog menija i sadrži ono najbolje s novog jelovnika. Od izvrsnih grill kobasica, krvavica i svinjske jetrice pa sve do kuhanog zapečenog bunceka koji je bio vrhunski pripremljen. Meso je bilo ukusno, sol nije dominirala, a nije bilo ni previše masnoće. Uz veliku količinu mesa, kao prilog dobijete zapečeni grah i kiselo zelje.

TRADICIJSKI KOLAČI PODRAVINE

- Oglas -

Za kraj stigao je i desert, štrukli sa zeljem i kašnjaki. Kao što možete primjetiti, Kraluš je ponudio slane tradicionalne kolače. Posebno bismo istaknuli kašnjake koji su vrlo važan dio tradicijske podravske kuhinje, a trenutno ih vjerojatno ne možete pojesti ni u jednom drugom restoranu u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Radi se zapravo o štruklima koji su punjeni hajdinskom ili prosenom kašom te dodatno oplemenjeni bučinim uljem.

Foto: Miroslav Mirković

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti