Petak, 2. lipnja 2023.

Gastronomski festival tradicionalnih podravskih običaja privukao brojne posjetitelje u Svetu Anu

Festival je to podravske tradicije vezane uz svinjokolju, odnosno kolinje. Riječ je o programu koju su organizirali Grad Đurđevac, Turistička zajednica Grada Đurđevca i Mjesni odbor Sveta Ana uz pomoć brojnih udruga

Od ranog subotnjeg jutra najmanje prigradsko naselje pokraj Đurđevca zamirisalo je svima znanim domaćim specijalitetima.

Dvorište oko Društvenog doma u Svetoj Ani i prostor oko vodenice bili su središte gastronomsko zabavne manifestacije Gastrofesta u Svetoj Ani.

Festival je to podravske tradicije vezane uz svinjokolju, odnosno kolinje. Riječ je o programu koju su organizirali Grad Đurđevac, Turistička zajednica Grada Đurđevca i Mjesni odbor Sveta Ana uz pomoć brojnih udruga.

Unatoč prohladnom vremenu i jakom vjetru brojni gosti posjetili su ovu gastro manifestaciju te su degustirali domaće čvarke, krvavice, kolinjsko zelje, svinjska jetrica te mnoge druge domaće delikatese. Sva kolinjska jela pripremili su vrhunski gastro znalci, a osim kolinjskih specijaliteta u ponudi su bili i domaći kolači koje su napravile vrijedne članice Udruge žena Đurđevac, ali i nadaleko poznata Svetojanska zlevanka koju su pripremile članice Udruge žena Svetojanke.

Gastrofest u Svetoj Ani
Gastrofest u Svetoj Ani // Foto: djurdjevac.hr

Za dobru i veselu atmosferu pobrinuo se Tamburaški sastav Avatura.

– Ovaj događaj je postao tradicija koja podsjeća na već pomalo zaboravljeno vrijeme jer kolinja je sve rjeđe u našim krajevima. Veliki broj posjetitelja pokazuje da je nužno očuvati ovu tradiciju, a Sveta Ana kao malo mjesto najbolji je primjer očuvanja te tradicije – rekao je Hrvoje Janči, gradonačelnik Đurđevca te se zahvalio svim mještanima koji su se uključili u organiziranje manifestacije.

Osim gradonačelnika na manifestaciji je bio i predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković.

Sudeći po podijeljenim porcijama hrane i nekoliko velikih tepsija ispečenih slasnih zlevanki i kolača, organizatori mogu biti zadovoljni.

Više fotografija možete pogledati OVDJE.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti