Ponedjeljak, 11. prosinca 2023.

Gotovo s iglama? Zaklada Billa i Melinde Gates financira razvoj flaster-cjepiva

Svjetski zdravstveni stručnjaci već dugo zagovaraju ovu tehnologiju zbog potencijala da poveća procijepljenost protiv smrtonosnih bolesti

- Advertisement -

Zaklada Bill & Melinda Gates uložila je 23,6 milijuna dolara u američku biotehnološku tvrtku Micron Biomedical za razvoj masovne primjene cjepiva bez korištenja injekcija.

Nova tehnologija temelji se na primjeni cjepiva flasterima s topivim mikroiglama. Svjetski zdravstveni stručnjaci već dugo zagovaraju ovu tehnologiju zbog potencijala da poveća procijepljenost protiv smrtonosnih bolesti.

Jednostavnije ga je transportirati i primijeniti nego tradicionalna cjepiva, posebno u siromašnijim zemljama, gdje je i dalje izazov procjepljivanje djece. Međutim, prepreka je povećanje proizvodnje.

- Advertisement -

Na testnom cijepljenju odraslih i novorođenčadi u Gambiji ove godine Micronova tehnologija cjepiva protiv ospica i rubeole pokazala se jednako sigurnom i efikasnom kao i tradicionalna te je proizvela sličan imunosni odgovor. Cjepivo je proizveo Indijski serumski institut.

Tehnologija bi ‘mogla pomoći u otklanjanju ključnih prepreka pri iskorjenjivanju ospica i rubeole na globalnoj razini’, rekao je James Goodson, viši znanstvenik u odjelu za imunizaciju pri američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, Micronovoj partnerskoj instituciji.

Otklanja potrebu za hladnim mostom pri transportu, a za primjenu nije potreban zdravstveni stručnjak. Mogla bi pomoći i onima sa strahom od igle, izvijestili su iz tvrtke u četvrtak.

Financiranje će omogućiti razvoj proizvodnje desetak milijuna flastera godišnje za veća klinička testiranja i širu upotrebu.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti