Srijeda, 19. lipnja 2024.

Grad Đurđevac kreće s mjerama pomoći poduzetnicima, obrtnicima i građanima

Svim djelatnicima u sustavu grada smanjit će se bruto masa plaće za 10 posto i ta sredstva će se preusmjeriti upravo onima koji su pogođeni situacijom s koronavirusom, a to su građani, obrtnici i poduzetnici.

- Oglas -

U skladu sa situacijom nastalom uzrokovanom koronavirusom i Grad Đurđevac počeo je s provođenjem mjera kojima će se poduzetnicima, obrtnicima i građanima olakšati da prebrode ovu krizu.

Svim djelatnicima u sustavu grada smanjit će se bruto masa plaće za 10 posto i ta sredstva će se preusmjeriti upravo onima koji su pogođeni situacijom s koronavirusom, a to su građani, obrtnici i poduzetnici.

“Obrtnike, mikro i male poduzetnike na tri mjeseca u cijelosti ćemo osloboditi plaćanja komunalne naknade, a ugostitelje koji su morali zatvoriti svoje lokale oslobodit ćemo i poreza na potrošnju i korištenja javne površine na tri mjeseca. Velike poduzetnike oslobodit ćemo plaćanja komunalne naknade u iznosu od 50%. Uvjet je da su zatvoreni Odlukom stožera ili imaju iskazani pad prihoda više od 50% na mjesečnoj razini u odnosu na referentno razdoblje prošle godine. Svi građani koji su direktno pogođeni ovom situacijom tako da su dobili otkaz ili primaju minimalnu plaću temeljem odluka Vlade Republike Hrvatske, također će se na tri mjeseca osloboditi plaćanja komunalne naknade kao i odvoza otpada i potrošnje vode”, pojasnio je mjere pomoći koje se uvode đurđevački gradonačelnik Hrvoje Janči.

- Oglas -

Uvjet za oslobođenje su uredno podmirene obveze iz prethodnog razdoblja uz odstupanje u visini jedne mjesečne obveze, a oslobođenje se ne odnosi na naknadu za uređenje voda koja je prihod Hrvatskih voda, a naplaćuje se putem uplatnica komunalne naknade.

Zahtjevi za oslobađanje plaćanja komunalne naknade podnosi na e-mail: racunovodstvo@djurdjevac.hr, u roku od 15 dana od nastanka okolnosti. Dodatne informacije možete dobiti na broj telefona 048/811-052.

Građani uz zahtjev trebaju priložiti dokaz o prestanku ugovora o radu ili ostvarivanju prava na minimalnu plaću uslijed nastupanja posebnih okolnosti uvjetovanih pandemijom virusa COVID-19. Zahtjev je jedinstven te vrijedi i za oslobođenje plaćanja odvoza otpada i potrošnje vode.

Poduzetnici i obrtnici trebaju uz zahtjev priložiti dokaz o padu poslovnih prihoda više od 50%. Pad poslovnih prihoda utvrđuje se na osnovu mjesečnog/tromjesečnog izvještaja koje poduzetnik podnosi nadležnoj Poreznoj upravi odnosno drugom odgovarajućom ispravom.

Sve zahtjeve možete preuzeti na službenim internetskim stranicama Grada Đurđevca.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti