Subota, 15. lipnja 2024.

Gradonačelnik Hrvoje Košćec: ‘Grad Sveti Ivan Zelina raste, razvija se i postaje bolji i ljepši iz godine u godinu’

Za 2023. godinu planiran je proračun od oko 150 milijuna kuna. Samo za usporedbu, kada sam stupio na dužnost gradonačelnika 2013. godine, ukupni proračun Grada bio je 31,3 milijuna kuna, a već sada za 2023. godinu imamo osigurana EU sredstva u iznosu od 45,9 milijuna kuna, ističe čelni čovjek Grada Sveti Ivan Zelina

- Oglas -

U susret novoj godini razgovarali smo s gradonačelnikom Svetog Ivana Zeline Hrvojem Košćecom koji nam je kazao što se sve odradilo u 2022. godini, ali i koji su planovi te projekti koji će se realizirati u idućoj godini.

S obzirom na to da je kraj godine, kako ste zadovoljni s 2022. godinom. Kakva je financijska situacija te jeste li zadovoljni količinom projekata koje ste pokrenuli?

Ova 2022. godina i dalje je bila pod određenim utjecajem pandemije COVID-19. Brzo smo zaboravili ograničenja s početka godine, a započela je potpuno neočekivano nova kriza s ratom u Ukrajini. Srećom, to se nije značajno odrazilo na naše aktivnosti i projekte što znači da je bilo zaista puno posla.

- Oglas -

Hrvoje Košćec, gradonačelnik Grada Sveti Ivan Zelina

Kako je godina prolazila, kretali su novi projekti, novi radovi. Usprkos svih problema s manjkom radne snage na tržištu, problemima s dobavom građevinskog materijala i opreme, svi projekti su dobro napredovali. Većina ih je već i završena, a preostali projekti će biti gotovi u sljedećih nekoliko mjeseci.

Po vašem mišljenju, koji su najvažniji projekti u ovoj godini koje ste pokrenuli ili realizirali?

Iako je ova godina bila izazovna, smatram da smo napravili jako puno. Za početak tu su veći infrastrukturni projekti. Regionalni vodoopskrbni sustav, projekt težak 65 milijuna kuna. Radovi su u tijeku, a omjer financiranja je 90 posto EU i RH. Konstruktivna obnova muzeja, vrijednost projekta 12,7 milijuna kuna. Radovi su u završnoj fazi, a EU je sufinancirala projekt 100 posto. Zelinski multifunkcionalni centar projekt je vrijedan 10,7 milijuna kuna, radovi su u završnoj fazi, a EU je sufinancirala projekt 100 posto.

Nadogradnja vatrogasnog centra, projekt je to težak 6,6 milijuna kuna. Radovi su završeni, a čeka se još samo tehnički pregled. Tu je i izgradnja pristupne ceste prema Zelinskom multifunkcionalnom centru u vrijednosti od 4,2 milijuna kuna, a radovi su još u tijeku.

- Oglas -

Hrvoje Košćec, gradonačelnik Grada Sveti Ivan Zelina

Rekonstrukcija prometnice ispred Osnovne škole D. Domjanića, projekt je to vrijedan 2,3 milijuna kuna, radovi su završeni, ostale su još samo pripreme za tehnički pregled.

Izgradnja nogostupa u naselju Paukovec u vrijednosti od 2,4 milijuna kuna, radovi su u tijeku te izgradnja nogostupa D3-jug – dionica 6 (Blaškovec). Projekt je to težak 1,9 milijuna kuna. Radovi su u tijeku.

Za kraj imamo još dva projekta, to je izgradnja terena s umjetnom travom, radovi su završeni, a teren je u funkciji. Tu je i izgradnja radionice za strukovna zanimanja. Radovi su u tijeku, a projekt vodi Zagrebačka županija.

Koji su vam planovi za 2023. godine, što planirate od većih investicija i projekata?

Kao najvažniji projekt za 2023. godinu izdvojio bih projektiranje i izgradnju novog dječjeg vrtića u Donjoj Zelini. Za ovaj projekt osigurali smo EU sufinanciranje u iznosu od 15 milijuna kuna. S obzirom na sve veći broj djece te trend doseljavanja na područje Svetog Ivana Zeline, osiguranje potrebnog kapaciteta vrtića ključno je za daljnji razvoj.

Rekonstrukcija 23 nerazvrstane ceste nakon potresa drugi je veliki projekt za koji smo osigurali 30,9 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava. Odabir izvođača radova putem javne nabave je u tijeku te uskoro očekujemo i početak konkretnih radova.

Hrvoje Košćec, gradonačelnik Grada Sveti Ivan Zelina

Za iduću godinu najavljen je čitav niz novih natječaja na koje planiramo prijaviti izgradnju Glazbeno-edukacijskog centra, nogostupa uz glavnu državnu cestu DC3, Aquaparka Zelina te više drugih manjih projekata. Dinamika provedbe projekata će značajno ovisiti o dinamici natječaja, no to ovisi o Ministarstvima i drugim provedbenim tijelima RH, na čije procese i rokove nemamo nikakav utjecaj.

Sveukupno, za 2023. godinu planiran je proračun od oko 150 milijuna kuna. Samo za usporedbu, kada sam stupio na dužnost gradonačelnika 2013. godine, ukupni proračun Grada bio je 31,3 milijuna kuna, a već sada za 2023. godinu imamo osigurana EU sredstva u iznosu od 45,9 milijuna kuna.

Dvije i pol godine vam je ostalo do kraja mandata, što sve planirate napraviti u tom razdoblju?

Planovi su zacrtani u provedbenom planu razvoja Grada od 2021. do 2025. godine. Koristimo sva raspoloživa EU sredstva, javljamo se na natječaje te za sada imamo izvrsne rezultate. Ključno je završiti započete projekte s naglaskom na novi dječji vrtić, novu osnovnu školu i dvoranu u Kominu te nogostup uz državnu cestu DC3. Izvorni proračun Grada nije velik, zato su nam EU natječaji i EU sredstva ključna za brzu i uspješnu realizaciju planiranih projekata.

Hrvoje Košćec, gradonačelnik Grada Sveti Ivan Zelina

Za sada sam zadovoljan ostvarenjem ciljeva, a s obzirom na to da imamo dosta već pripremljenih projekata, s nestrpljenjem očekujemo raspisivanje novih natječaja.

Koliko se promijenila situacija od kraja korona krize, odnosno vide li se pomaci u poslovno-gospodarskom smislu?

Pomaci se vide na svakom koraku. U svega godinu i pol, otvoreno je nekoliko velikih trgovačkih centara. Grade se novi poslovni objekti čime se otvaraju i nova radna mjesta. Paralelno ide izgradnja višestambenih objekata i doseljavanje mladih obitelji iz Zagreba i okolice. I statistički gledano, Zelina se svrstala u sam vrh RH po broju doseljenih stanovnika u 2021. godini. Taj trend će se sigurno nastaviti jer se izgradnja nastavlja, a svi stanovi se vrlo brzo prodaju.

Što Grad planira poduzeti u narednim godinama za razvoj poslovne zone i poticanje poduzetništva?

Kontinuirano radimo na promociji naše poslovne zone i pomažemo investitorima savjetima oko idealne lokacije za konkretno ulaganje. Investitori se sve češće raspituju za mogućnosti ulaganja na području Svetog Ivana Zeline jer smo stvorili pozitivno poslovno ozračje. Zemljište je na području našeg grada još uvijek povoljnije nego u drugim gradovima u okruženju, a uz povoljan prometni položaj, grad Sveti Ivan Zelina je odličan izbor za investitore.

Hrvoje Košćec, gradonačelnik Grada Sveti Ivan Zelina

Prema informacijama s kojima raspolažemo, uskoro će poslovna zona Sveta Helena – sjever biti gotovo u cijelosti popunjena. Znam da se ponekad ponavljam, ali moram naglasiti da su nova radna mjesta ključna za razvoj svakog grada. Prema zadnjem statističkom podatku HZZ-a, u našem gradu je nezaposleno svega 150 osoba od ukupno 14.703 stanovnika, što čini svega 1% nezaposlenih u odnosu na ukupan broj stanovnika, odnosno svega oko 0,5% nezaposlenih u odnosu na radno sposobno stanovništvo. Malo je gradova u RH koji se mogu pohvaliti ovako niskom stopom nezaposlenosti. Gledamo unaprijed i već smo isplanirali razvoj nove poslovne zone Obrež kako bismo svim zainteresiranim investitorima otvorili mogućnost za nova ulaganja.

Bliži nam se nova godina, koja je vaša poruka građanima?

Grad Sveti Ivan Zelina raste, razvija se i postaje bolji i ljepši iz godine u godinu. U proteklih nekoliko godina pokrenuli smo čitav niz infrastrukturnih projekata koji će omogućiti kvalitetni razvoj te poboljšati kvalitetu života naših građana. Znam da je ponekad teško trpjeti buku i blato gradilišta, ali kad radovi završe, sve je puno ljepše i funkcionalnije. Mi ćemo nastaviti dalje s realizacijom planiranih projekata, a svim našim sugrađanima želim mir i dobro, čestit i blagoslovljen Božić te sretnu i uspješnu 2023. godinu.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti