Četvrtak, 22. veljače 2024.

Gradsko kazalište Đurđevac za Božić sprema premijeru nove komedije, Bažulić: ‘Želimo iznenaditi publiku’

Upravo je kazalište jedan od smjerova koje Savjet mladih Grada Đurđevca želi potaknuti, odnosno napraviti ga jednim od središta okupljanja mladih...

- Oglas -

Matija Bažulić jedan je od predvodnika mladih ljudi u Đurđevcu. Potpredsjednik Gradskog vijeća, predsjednik Savjeta mladih Grada Đurđevca i predsjednik Gradskog kazališta Đurđevac. Dakle, pune su mu ruke posla, to je jasno, no za razgovor je našao vremena. Krenuli smo s Gradskim kazalištem u kojem se ‘kuha’ nešto novo.

“U Gradskom kazalištu Đurđevac se punom parom priprema nova premijera – komedija s čijim naslovom ćemo izaći kroz sljedećih mjesec dana”, rekao nam je Bažulić koji je uz Jelenu Fusić jedan od autora nove predstave Gradskog kazališta. Ono broji tridesetak članova.

“Ove godine prvi put radimo predstavu koju smo sami napisali. Bila je to dobra situacija jer smo napisali tekst i prilagodili uloge prema glumcima koje smo znali da imamo. Zadovoljni smo s našim glumačkim ansamblom koji je zapravo spoj mladosti i iskustva. Imamo 10 glumaca i to od srednjoškolske pa do umirovljeničke dobi. Premijera je planirana 23. prosinca, a radnju ćemo za sada ostaviti kao tajnu jer želimo napraviti iznenađenje za publiku već od samog ulaska u dvoranu Doma kulture”.

- Oglas -

Neizostavno je pitanje rad u vrijeme pandemije koronavirusa. Zanimalo nas je kako Covid utječe na njihov rad, odnosno same probe i okupljanja.

“Koronavirus trenutačno ne utječe puno na naš rad i nadamo se da će tako ostati. Ima nas desetak na probama i nalazimo se dva puta tjedno kao što bi to bilo i u normalnim uvjetima. Naravno, sve probe su u skladu s epidemiološkim mjerama. Nadamo se kako neće ponovno biti zabrane održavanja probi i predstava kao lani jer u tom slučaju ćemo morati opet odgoditi planiranu premijeru”.

Foto: Gradsko kazalište Đurđevac / Viktorija Filipović

Nekako je dojam da su komedije najprihvaćenije među domaćom publikom koja voli odvojiti vrijeme za kazalište pa se dobro nasmijati.

“Komedije su apsolutno najprihvaćeniji žanr s kojim možemo ići i za to smo se i odlučili. Postoji rečenica koja je pomalo klišej, a to je: „ljudima je dosta drame u privatnom životu pa se u kazalištu žele zabaviti, a ne proživljavati još drame“ i to je apsolutno točno. To se odmah vidi i po posjećenosti predstave, drame jednostavno ne prolaze kod nas. Ne samo naše, nego i profesionalne gostujuće predstave.

Nije lako napraviti pravu dramu, ali nije lako napraviti niti pravu komediju, iako se često misli da je komediju lakše napraviti. Mi smo odabrali komediju, ali ne zbog toga jer je lakše ili teže nego zbog naše publike. Želimo s novom komedijom opet napuniti dvoranu i zabaviti naše ljude. Na kraju krajeva, svima nam je dosta drame izvan pozornice. Imamo različite glumce, s iskustvom i bez, mlađe i starije, ali budući da je tekst pisan i prilagođen svakom glumcu posebno, vjerujemo da će svi odraditi svoje na zadovoljavajućoj razini”.

- Oglas -

Kazalište čine i mladi ljudi, Đurđevčanke i Đurđevčani. Upravo je kazalište jedan od smjerova koje Savjet mladih Grada Đurđevca želi potaknuti, odnosno napraviti ga jednim od središta okupljanja mladih. Isti taj Savjet mladih sve više sudjeluje u kreiranju društvenog života u Đurđevcu, a posebno su se istaknuli ovog ljeta kada su aktivno sudjelovali u organizaciji Summer Cock festivala.

Foto: Gradsko kazalište Đurđevac / Viktorija Filipović

“Uključili smo se u organizaciju Summer Cock festivala tako što smo organizirali stand-up nastupe Tina Sedlara i Gorana Vinčića te pub kviz u suradnji s kRipom. S obzirom da smo na oba ljetna eventa imali sva mjesta popunjena, možemo reći da smo pogodili s tim što treba organizirali. Reakcije su dobre i naravno da traži se još takvih i sličnih sadržaja”.

Savjet mladih aktivno se uključuje i sudjeluje u većini gradskih manifestacija u organizaciji Turističke zajednice Grada Đurđevca. Prilikom sudjelovanja veliku podršku imaju od strane svih gradskih institucija, udruga i Grada Đurđevca, na čemu su im jako zahvalni, ističe Bažulić.

Za kraj postavljeno je vječito pitanje – što treba mladima u Đurđevcu?

“Iako će mladi često kao nedostatak istaknuti nedostatak radnih mjesta i gotovo nikakav noćni život u gradu, mislim da ima puno dobroga za mlade u našem gradu. Imamo osnovnu i srednju školu (Gimnazija i Strukovna – više smjerova), od ove godine i fakultet, tu su i studentske stipendije, inkubator za mlade poduzetnike, programi poticane stanogradnje, brojni sportski, obrazovni, kulturni i drugi sadržaji.

Foto: Gradsko kazalište Đurđevac / Viktorija FIlipović

Đurđevac je po mnogo toga idealan grad za mlade obitelji jer je kao mali gradić prvenstveno siguran za djecu i mlade, a sadržaja ima sve više. Kao i u mnogim manjim sredinama, dosta mladih se odseli za vrijeme fakulteta, ali primjećujem da se u zadnje vrijeme dosta mladih vratilo ili razmatra mogućnost povratka u Đurđevac jer vide mogućnost za normalniji i ne toliko ubrzan život kao što je to u većim sredinama.

Siguran sam da će se i u narednim godinama situacija za mlade još više popravljati. Ono što uvijek naglašavam je da se svaka mlada osoba mora aktivirati (bilo sportski, kao član neke udruge, poduzetništvo ili slično), a ne čekati dok život oko nje/njega prolazi. #Pokrenise! je naš slogan” – rekao je Bažulić za kraj.

Za sve prijedloge, ideje i upite, pozivam Vas da nam se slobodno javite u inbox naše Facebook stranice Savjet mladih Grada Đurđevca. #Pokrenise!

Đurđevački osnovnoškolci obilježili Dan kravate
Foto: Grad Đurđevac
Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti