Subota, 4. prosinca 2021.

Guverner Vujčić najavio da bi rate kredita nekima mogle porasti i do 20 posto

Cijene stambenih nekretnina tek su nedavno nadmašile razinu iz 2008. godine i još uvijek su blago iznad razina koje su utemeljene na ekonomskim fundamentima. Ali stupanj precijenjenosti se povećao u pandemiji i nastavlja rasti, rekao je Vujčić

Preporučujemo

Cijene nekretnina u Hrvatskoj i dalje rastu, a uskoro bi mogle porasti i rate kredita građana, nekima i do 20 posto.

O tome je za Novi list govorio guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

– Cijene stambenih nekretnina tek su nedavno nadmašile razinu iz 2008. godine i još uvijek su blago iznad razina koje su utemeljene na ekonomskim fundamentima. Ali stupanj precijenjenosti se povećao u pandemiji i nastavlja rasti. U mjeri u kojoj se kupovine financiraju kreditima, HNB može djelovati kroz regulaciju uvjeta odobravanja kredita – rekao je Vujčić.

Istaknuo je kako su razborite politike kreditiranja važne jer pridonose stabilnosti tržišta i financijskog sustava, kao i zaštiti samih dužnika, čak i ako ne mogu same zaustaviti napuhivanje cjenovnog balona.

– Taj će preokret najvjerojatnije biti polagan, ali ne može se potpuno isključiti mogućnost da stope rastu brže. Stoga i dužnici s dugoročnim kreditima odobrenima uz varijabilne kamatne stope trebaju biti spremni za još uvijek ipak malo vjerojatan scenarij da im u kratkom roku rate kredita porastu za 10 ili čak 20 posto – izjavio je guverner.

Dodao je kako analitičari i financijske institucije ne očekuju hiperinflaciju.

– Očekuje se zadržavanje inflacije potrošačkih cijena u EU u narednoj godini na razini ovogodišnjeg prosjeka od blago iznad 2 posto ili njezino spuštanje. Vrlo slično govore i inflacijska očekivanja tržišnih sudionika i poslovnih subjekata. Naravno, neizvjesnost je i dalje snažno izražena – kazao je Boris Vujčić.

Najnovije objave