Srijeda, 24. srpnja 2024.

Hrvatske rukometašice spremne su za uzvrat sa Slovačkom

Hrvatska je do sada bila na sedam od 14 svjetskih prvenstava. Dva četvrtfinala (1997. i 2011.) najbolja su ostvarenja do sada

- Oglas -

Nakon napornog, gotovo cjelonoćnog puta od šest i pol sati iz Galante do Slavonskog Broda i kraćeg predaha za Uskrs, hrvatska ženska seniorska reprezentacija priprema se za uzvratni susret doigravanja za Svjetsko prvenstvo protiv Slovačke, piše HRS na svom portalu.

Pobjeda od dva razlike 25:23 daje krila „Kraljicama šoka“, ali ih i tjera na maksimalan oprez jer nije to prednost s kojom se mogu opustiti i mirno čekati uzvratni susret. Dapače, moraju biti jako mudre i odgovorne te uz “osmog igrača“ s tribina slavonskobrodske dvorane Vijuš koja će biti ispunjena do posljednjeg mjesta, put prema sjeveru Europe, odnosno Danskoj, Norveškoj i Švedskoj, gdje će se potkraj godine održati Svjetsko prvenstvo, učiniti znatno lakšim.

Dobra vijest je da nema ozlijeđenih i da su sve naše rukometašice koje na raspolaganju ima izbornik Nenad Šoštarić, spremne. Na njemu je da odabere 16 onih koje će Hrvatskoj donijeti osmi nastup na svjetskim prvenstvima, odnosno naprave prvi korak ka toliko željenom cilju, a to su olimpijske kvalifikacije i eventualno nastup u Parizu 2024. godine.

- Oglas -

Bez obzira na to što su „Kraljice šoka“ jako oslabljene neigranjem Ivane Kapitanović, Ane Debelić i Ćamile Mićijević, trojke bez koje je bila nezamisliva naš startna postava posljednjih skoro desetak godina, izbornik ima dovoljno širok izbor igračica da potvrdi pobjedu iz Slovačke i odvede nas na još jedno veliko natjecanje.

Saznanje da su u Galanti najbolje bile tri najmlađe igračice sastava: Lara Burić (19 god., 4 pogotka), Klara Birtić (21 god., 5 pogodaka) i Tena Petika (22 god. 3/3, plus 2 asistencije), uz puni doprinos nekoliko iskusnih, poput kapetanice Katarine Ježić (3 od 3 realizacija) i gotovo 60 minuta igre u oba pravca pa Dejana Milosavljević (3 od 5), puni nas samopouzdanjem i vjerom da je Hrvatska ovoga trenutka bolja od Slovačke i da je ništa ne može zaustaviti na putu do Svjetskog prvenstva.

Kada tome dodamo naše vratarke, obvezu da se smanje tehničke pogreške i izgubljene lopte kojih je u Galanti bilo kao na rasprodaji (13) pa bolja realizacija sedmeraca (dva promašena), razloga za brigu ne bi smjelo biti.

„Ali oprez je majka mudrosti“, kaže jedna stara narodna. I zato ne sumnjamo da će izbornik sa svojim stožerom dovesti djevojke u takvo stanje da se ne opuste ni jednog trenutka. Jer Slovačka je pokazala neke nove odlike koje je nisu krasile do sada, a od kada ih je preuzeo španjolski stručnjak Jorge Duena de Galarza. Nema predaje do kraja. Tako su od minus tri, sedam minuta prije kraja prvog susreta došle do plus dva (22:20) i natjerale naše rukometašice da ponovno dobiju susret za koji su mislile da je riješen.

S igrom koja neodoljivo podsjeća na onu španjolske izabrane vrste s kojom je osvojio četiri velike svjetske medalje, Španjolac je izuzetno ubrzao protok lopte Slovakinja, složio brojna križanja s vrlo agresivnom obranom i polako ih dovodi na razinu reprezentacija koje će biti teško dobiti u budućnosti. Jer Slovačka bez obzira na naše gotovo stalno vodstvo, ima jako puno talentiranih mladih rukometašica i samo je pitanje trenutka kada će se posložiti i doći do velikog natjecanja. Uostalom, Barbora Lancz (20 god., 170 cm, Mosonmagyarovari) nam je to jako dobro demonstrirala u prvom susretu kada je imala realizaciju 7 od 13.

- Oglas -

Zaradila je tri isključenja i tjerala hrvatsku obranu do krajnjih granica agresivnosti. Veći dio tih pogodaka pao je pod prekršajem, a to je odlika koju danas imaju samo rijetke igračice svijeta. Sjajna je na vratima bila Viktoria Oguntoye, rođena u Češkoj, mađarsko-nigerijsko porijeklo (32 god., 11 obrana), nekada na vratima Gyora (2007. – 2015.), danas u mađarskoj Dunajvarosi KKA. Ne treba zaboraviti ni odličnu srednjakinju Adrianu Holejovu (24 god., Michalovce, 5 od 10 realizacija), baš kao ni desno krilo Katarinu Pocsikovu (29 god., HK Slovan Duslo Šala, 3 od 3 učinak). I da ne idemo dalje. Ima tu još jako dobrih rukometašica i zato će Hrvatska morati biti jako oprezna.

Hrvatska je do sada bila na sedam od 14 svjetskih prvenstava. Dva četvrtfinala (1997. i 2011.) najbolja su ostvarenja do sada. Ponove li to djevojke, potkraj godine, naravno pod uvjetom da prođu Slovačku u srijedu u Slavonskom Brodu (12.04.2023., 18.00), eto im olimpijskih kvalifikacija. A to bi bilo ravno ostvarenju sna. E pa sretno, drage naše „Kraljice šoka“. Šokirajte nas još jedanput.

SLAVONSKI BROD: DOIGRAVANJE ZA SP 2023 (UZVRATNI SUSRET)
12.04.2023.
18.00 HRVATSKA – SLOVAČKA (25:23)

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti