Ponedjeljak, 5. prosinca 2022.

Hrvatski rukometaši u Varaždinu izborili plasman na Svjetsko prvenstvo

Hrvatsku je dočekala sjajna atmosfera u punoj Areni Varaždin u kojoj reprezentacija nije nastupila od 2015. godine i susreta s Norveškom u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo

Preporučujemo

Hrvatska muška seniorska rukometna reprezentacija pobijedila je Finsku i u uzvratnom susretu 2. kruga kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje će se igrati sljedeće godine u Švedskoj i Poljskoj. Nakon 34:21 u prvom susretu, uzvrat u varaždinskoj Areni Hrvatska je dobila s 36:22. Tako je osigurala nastup na svom 15. svjetskom prvenstvu za redom, izvještava HRS.

Hrvatsku je dočekala sjajna atmosfera u punoj Areni Varaždin u kojoj reprezentacija nije nastupila od 2015. godine i susreta s Norveškom u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo.

U odnosu na prvi susret u Vantii, izbornik Hrvoje Horvat napravio je dvije promjene u ekipi. U sastav je uvrstio Mateja Mandića i Verona Načinovića, a na tribine poslao Dominika Kuzmanovića i Vladu Matanovića. Utakmica je počela skromnom svečanosti. Luki Cindriću, najboljem hrvatskom rukometašu u 2021. godini u izboru Hrvatskog rukometnog saveza i Sportskih novosti, uručena su priznanja – plaketu HRS-a predao mu je predsjednik Tomislav Grahovac, a Kristalnu loptu novinar Dražen Pinević.

Hrvatska je otvorila susret u sastavu Marin Šego na vratima, Filip Glavaš i Marin Jelinić na krilima, Marino Marić na crti te na vanjskim pozicijama Domagoj Duvnjak, Luka Cindrić i Luka Lovre Klarica. Radili su naši samo jednu promjenu obrana napad i to je Luka Cindrić igrao u napadu, a Marko Mamić je ulazio u središnji dio obrane.

Hrvatska je očekivano krenula jako od starta. Već u 8. minuti imala je prednost od 5:2 s tim da nismo iskoristili jedan sedmerac. Obrana 5-1 s Domagojem Duvnjakom odlično je funkcionirala. Nakon što smo otišli na plus četiri (8:4), stigla je mala kriza realizacije pa je Finska u 16. minuti došla na minus jedan (8:7). Prvo finsko isključenje odlično su iskoristili naši i s dva laka pogotka na prazna vrata došli do prednosti od tri pogotka.

U tim trenucima radnu temperaturu dostigao je i Marin Šego koji je povezao nekoliko obrana u nizu i Hrvatska je u 21. minuti imala plus pet (13:8). Drugim riječima, povezala je pet pogodaka u nizu. Naša najveća prednost bila je osam pogodaka. S tom razlikom otišlo se i na predah, a rezultat je bio 18:10. U posljednjih 13 minuta prvoga dijela Finska je postigla samo dva pogotka. Hrvatska je imala 69, a Finska 53 posto realizacije. Čak osam naših igrača upisalo se u strijelce. Briljantan je bio Marino Marić sa šest pogodaka iz isto toliko pokušaja.

Nakon predaha Hrvatska je trebala 3-4 minute da se posloži jer je izbornik promijenio praktički cijelu postavu. Već nakon sedam minuta igre imali smo plus 10. Finci su nam poklanjali lopte u serijama, a naša kontra bila je brza i učinkovita. Ola Lindgren, slavni Šveđanin na klupi naših suparnika, morao je zato dosta rano zvati minutu predaha.

Nije pomoglo jer Hrvatska nije spuštala ritam ni jedne sekunde. Serijom 5:0 naša reprezentacija je nakon deset minuta drugog dijela bila na plus 14 (26:12). Nekoliko puta Hrvatska je bila na 15 razlike, i premda nam ona nije bila bitna, dalje od toga nije otišla. Na kraju je susret završila postava Matej Mandić, Davor Ćavar, Filip Glavaš, Veron Načinović, Mateo Maraš, Tin Lučin i Halil Jaganjac. To je najbolja potvrda koliko je rotacija radio izbornik. Najbolji strijelci u našoj reprezentaciji bili su Marino Marić sa 7 i Filip Glavaš sa 6 pogodaka. Marin Šego imao je 5, a Matej Mandić 9 obrana. Kod Finske prvo ime Roni Syrjala s 5 pogodaka.

HRVATSKA: M. Mandić 9/21, M. Šego 5/15, M. Marić 7/7, D. Duvnjak 2/3, I. Karačić 2/2, M. Maraš 0/2, V. Načinović 2/2, M. Mamić -/-, L. Cindrić 2/4, T. Lučin 3/6, H. jaganjac 3/3, L. Šušnja 1/1, D. Ćavar 2/2, F. Glavaš 6/8, L. L. Klarica 2/4, M. Jelinić 4/7, izbornik: Hrvoje Horvat

FINSKA: P. Roslander-/-, M. Makela 9/40, l. Lindberg 1/1, M, Henriksson 2/4, B. Helander 4/6, R. Sundberg 2/2, E. Hammarberg -/-, R. Syrjala 5/7, R. Granlund 2/8, S. Vainionpaa 0/1, S. Sakkinen 0/1, G. Montonen 2/4, C. Weurlander -/-, F. Karlsson 0/3, O. Nordlund -/-, izbornik: Ola Lindgren (Šve)

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti