1.4 C
Zagreb
Srijeda, 25. studenoga 2020.

HZJZ izdao upute za provedbu državne mature

Ako je pristupniku odobrena stručna podrška pomoćnika na ispitu, ispit se provodi u izdvojenom prostoru i osobni pomoćnik nosi medicinsku masku

Preporučujemo

Drama u romskom naselju: sa sjekirom u ruci dočekao policajce, umjesto da stiša pijan je još pojačavao glazbu

U srijedu u 4.08 sati u međimurskom romskom naselju Piškorovcu javni red i mir narušavao je 40-godišnji mještanin tako što je puštao glasnu glazbu...

Općina Legrad aktivno sudjelovala u akciji ‘Zasadi stablo, ne budi panj!’

Općina Legrad i ove je godine sudjelovala je u akciji 'Zasadi stablo, ne budi panj!'. Naselja općine Legrad uređena su s preko 50 novih sadnica...

Nepopravljiv: ponovno vozio mrtav pijan, a nema ni vozačku, policija mu je oduzela automobil

Sinoć, u 1 sat nakon ponoći, u Vukovarskoj ulici u Čakovcu međimurski interventni policajci zaustavili su Seat Cordobu, čakovečkih registarskih oznaka, kojom je upravljao...

Učenici OŠ Koprivnički Ivanec prikupili 216 kilograma prehrambenih namirnica za koprivničku Socijalnu samoposlugu

U petak, 20. studenog, u sklopu projekta Mali humanitarko Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, u OŠ Koprivnički Ivanec organizirana je akcija prikupljanja donacija prehrambenih...

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) izdao je upute za provedbu državne mature tijekom epidemije koronavirusa u ljetnom roku u kojima preporučuje da se pisanje A i B razine ispita odvoji u zasebne dane kako bi se smanjio broj pristupnika u istom terminu u ustanovi.

Također, HZJZ predlaže da se veći ispiti organiziraju tako da se u jednom danu održava jedan ispit ili dio ispita kako bi se mogla provesti primjerena higijena prostorija i provjetravanje te osigurati dovoljno vremena za ulazak i izlazak pristupnika iz ustanove uz održavanje razmaka od dva metra.

Kao i u drugim dosadašnjim preporukama u školstvu, HZJZ ističe da na ispite državne mature ne dolaze pristupnici koji pokazuju znakove akutne respiratorne bolesti, kao ni oni kojima je utvrđena zaraza COVID-19. Takvi mogu polagati ispite državne mature u drugom, jesenskom terminu prema uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja.

HZJZ napominje da o ovim uputama pristupnike treba obavijestiti na primjeren način te da njihova posebna izjava vezana uz upute nije potrebna.

Svim pristupnicima i djelatnicima i pomoćnicima uključenim u provedbu ispita državne mature preporučuje se da se pridržavaju pravila koja smanjuju mogućnost zaraze.

Kandidat koji u razdoblju u kojem polaže ispite državne mature razvije respiratorne simptome ili povišenu tjelesnu temperaturu dužan je o tome telefonom obavijestiti liječnika obiteljske medicine. Učenik o navedenom obavještava liječnika obiteljske medicine i školskog liječnika, kaže se i dodaje da u slučaju da se nakon pisanja ispita državne mature utvrdi da je kod nekog sudionika utvrđena zaraza sa SARS-CoV2, postupa se sukladno uputama epidemiološke službe.

Mjesto održavanja državne mature i pripadajuće prostorije potrebno je prije prvog ispita te na kraju svakog radnog dana temeljito oprati i dezinficirati u okviru rutinskog uobičajenog čišćenja, a učenici se ne bi smjeli grupirati pri dolasku. Nakon dezinfekcije ruku na ulazu u ustanovu, pristupnik zatim nastavlja ravno prema ispitnoj prostoriji u kojoj piše ispit.

Pisani ispit provodi se u dovoljno velikoj prostoriji iza zatvorenih vrata u koju pristupnici ulaze jedan po jedan i sjedaju na svoje ispitno mjesto prema rasporedu koji se nalazi na ulazu u prostoriju. Razmak među pristupnicima, dežurnim nastavnicima i voditeljima u ispitnoj prostoriji treba biti dva metra, kaže se.

Pristupnici tijekom pisanja ispita na radnome stolu smiju imati samo osobnu iskaznicu, pribor za pisanje propisan ispitnim katalogom za svaki predmet, vlastitu kemijsku olovku, bočicu s vodom i ispitne materijale.

Po završetku pisanja ispita pristupnik odlaže ispitni materijal na rub stola i dizanjem ruke obavještava dežurnog nastavnika da je završio, odnosi sa sobom sve što je donio i napušta ispitnu prostoriju. Pri izlasku iz ustanove pristupnici dezinficiraju ruke, te drže razmak i ne zadržavaju se u grupama.

Ako se provedba ispita može organizirati na opisani način, nošenje maski ili drugih pokrivala za usta i nos nije nužno ali se preporučuje, navodi se u uputama. Međutim, nošenje maski je obavezno u specifičnim situacijama kao što su polaganje učenika s kroničnim bolestima koje možebitno predstavljaju veći rizik za zarazu i razvoj težih oblika bolesti COVID-19, ako zdravstveno stanje učenika dozvoljava nošenje maske. Tada se preporučuje osigurati medicinsku (kiruršku) masku za navedenog učenika te fizički razmak od drugih učenika od najmanje dva metra i ako je moguće da nešto manji broj osoba u istom prostoru.

Ako zdravstveno stanje učenika ne dozvoljava nošenje maske, preporučuje se polaganje ispita u izdvojenom prostoru; pritom svi djelatnici koji moraju biti prisutni u istoj prostoriji koriste medicinsku masku, kaže se uz ostalo.

U pogledu prilagodbe ispitne tehnologije na ispitima državne mature HZJZ ističe da pristupnicima kojima je odobreno produljeno vrijeme pisanja ispita u rasporedu sjedenja treba osigurati najudaljenije mjesto u prostoriji kako bi po završetku redovnog vremena trajanja ispita mogli nastaviti pisati ispit u prostoriji.

Glede polaganje ispita u izdvojenom prostoru, dežurni nastavnici održavaju razmak od pristupnika od najmanje dva metra, dok u prostoriju ulaze samo osobe koje su nužne za provedbu ispita.

Ako je pristupniku odobrena stručna podrška pomoćnika na ispitu državne mature, ispit se provodi u izdvojenom prostoru i osobni pomoćnik nosi medicinsku masku, predlaže se.

Pristupnik kojemu je neophodna podrška roditelja ili osobnog asistenta izvan prostorije u kojoj polaže ispit (kod odlaska na toalet i sl.) ima pravo na takvu pomoć tako da roditelj/osobni asistent poštuje sve navedene obaveze za osobe uključene u provedbu ispita državne mature.

Pristupnici s teškoćama ili težim zdravstvenim smetnjama koji koriste neku drugu vrstu opreme ili pomagala imaju je pravo donijeti i odnijeti sa sobom, ako nije drugačije dogovoreno.

Kod polaganja ispita državne mature kod kuće, dežurni nastavnici koji dolaze u kuću pristupnika nose kirurške maske te dezinficijense za ruke. Rukavice nisu neophodne ali se mogu staviti kod ulaska u kućanstvo te skinuti nakon izlaska iz njega, kaže se u uputama HZJZ-a za provođenje državne mature.

Najnovije objave

Križevci najbolji eko grad u Hrvatskoj, Rajn: I dalje ćemo čuvati naš grad za našu djecu i buduće generacije

Prema istraživanju i natječaju Jutarnjeg lista, portala Gradonacelnik.hr i agencije Apsolon, Grad Križevci dobitnik je nagrade najbolji Eco City u 2020. - Energetski neovisan i...

Na području općine Legrad obnovljena dječja igrališta

Općina Legrad ove je godine investirala u sanaciju postojećih te dopremu i montažu novih dječjih igrala na području općine. Izvođač radova bio je Parklife, a...

Nesreća na radu: krivo u kafiću stao na drvenu paletu i teško se ozlijedio

Policija je izvijestila javnost o još jednoj nesreći na radu na zagrebačkom području. Naime, u utorak oko 7.10 sati na području Trešnjevke u ugostiteljskom objektu 38-godišnji...

Drama u romskom naselju: sa sjekirom u ruci dočekao policajce, umjesto da stiša pijan je još pojačavao glazbu

U srijedu u 4.08 sati u međimurskom romskom naselju Piškorovcu javni red i mir narušavao je 40-godišnji mještanin tako što je puštao glasnu glazbu...

Općina Legrad aktivno sudjelovala u akciji ‘Zasadi stablo, ne budi panj!’

Općina Legrad i ove je godine sudjelovala je u akciji 'Zasadi stablo, ne budi panj!'. Naselja općine Legrad uređena su s preko 50 novih sadnica...