Četvrtak, 29. veljače 2024.

Nacional objavio sporne ugovore bivšeg predsjednika Podravkine uprave Zvonimira Mršića s konzultantima

Ti ugovori bude sumnju da je Zvonimir Mršić (SDP) oštetio Podravku, u vrijeme kada joj je bio na čelu, ali i državni proračun. On pak tvrdi da je za sve ugovore znao i Nadzorni odbor i da mu podmeću protivnici kojima smeta njegov ponovni politički angažman

- Oglas -

Intrigantni konzultantski ugovori do kojih je došao tjednik Nacional bude sumnju da je Zvonimir Mršić (SDP) oštetio Podravku, u vrijeme kada joj je bio na čelu, ali i državni proračun.

On pak tvrdi da je za sve ugovore znao i Nadzorni odbor i da mu podmeću protivnici kojima smeta njegov ponovni politički angažman.

S obzirom na to da su ugovori potpisivani prije šest godina, očito su opet aktualizirani nakon što se Mršić vratio u politiku te postao dio SDP-ova gospodarskog tima i kandidat za Vladu, prenosi Danica.hr.

- Oglas -

Tjednik Nacional, dakle, u najnovijem broju donosi priču o konzultantskom ugovoru koji je Mršić sredinom 2014. potpisao s bivšim članom Podravkine uprave, Dancem Jornom Pedersenom.

Pedersen je u srpnju iste godine otišao iz Podravke sporazumno raskinuvši ugovor te se time odrekao prava na otpremninu u visini 12 bruto plaća. Mogao je dobiti gotovo milijun kuna bruto.

No, Nacionalovi izvori tvrde kako je, umjesto toga, njegovoj tvrtki Pedersen consulting Mršić omogućio 1,17 milijuna kuna plus PDV za konzultantske usluge, odnosno 97.500 kuna plus PDV mjesečno.

Izvori tvrde kako je takvim postupanjem državni proračun oštećen za pola milijuna kuna poreza i doprinosa koji bi bili isplaćeni kroz Pedersenovu otpremninu.

Nacional dalje navodi kako je na to Podravku upozorila i ugledna revizorska kuća Ernst & Young koja je naglasila kako bi kompanija zbog toga mogla imati problema s Poreznom upravom.

- Oglas -

Drugi sporni ugovor je onaj s konzultantom Damirom Sertićem, odnosno njegovom tvrtkom Supera koja je u tri godine od Podravke i Belupa dobila oko 2,2 milijuna kuna.

Ugovor je potpisan potkraj 2013. godine, a Nacional navodi kako je tada Sertićeva tvrtka imala blokiran račun. Zanimljivo je kako Mršić i članica uprave Olivija Jakupec nakon odlaska iz Podravke postaju suvlasnici Sertićeve tvrtke Supera moć koja je trebala proizvoditi energetske napitke.

Ipak, Supera moć nije uspjela prikupiti dovoljno kapitala na tržištu pa je ta priča s napitcima sa smanjenim udjelom šećera pala u vodu.

Mršić za Nacional tumači kako je u tim poslovnim odnosima s Pedersenovom i Sertićevom konzultantskom tvrtkom sve čisto, a s ugovorima je, kaže, bio je upoznat i Nadzorni odbor.

Mršić je uvjeren kako je riječ o političkom obračunu s obzirom na to da je on jedan od ključnih SDP-ovih gospodarskih stratega.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti