Subota, 23. listopada 2021.

HZJZ: na svadbama smiju plesati samo mladenci i roditelji, a nakon toga ples nije dopušten

Dezinficijens mora biti dostupan na više mjesta u prostoru i to najmanje 1 doza od 500 ml na svakih 10 osoba, a preporučljivo na svakom stolu

Preporučujemo

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove preporuke za sprječavanje infekcije u kafićima i restoranima te u ugostiteljskim objektima u smještajnim kapacitetima.

Preporuke se odnose i na obiteljska poljoprivredna gospodarstva koje u sklopu svojeg rada nude usluge smještaja, organizacije poslova, poslužuju hranu, piće i napitke.

Također, nova pravila vrijede i za svadbe.

U prostoru ugostiteljskog objekta dopušta se onoliko osoba koliko ih objekt može primiti tako da korisna površina objekta ima 4 m2 površine po svakom gostu.

Ulazak gostiju regulira se tako da sljedeći posjetitelj ili skupina posjetitelja može ući tek kad prethodna skupina posjetitelja napusti prostor objekta. Fizički razmak između pojedinih grupa posjetitelja mora biti najmanje 1,5 m.

Preporučuje se da radno vrijeme objekta završi do ponoći.

Okupljanja bilo koje vrste i sadržaja, koja uključuju više od 50 sudionika, moraju imati COVID-redara na svakih 50 okupljenih osoba.

Maske za lice. U ugostiteljskoj djelatnosti nose ih svi zaposlenici dok ih gosti nose samo kada ne sjede za stolom ili ne konzumiraju hranu, piće i napitke.

Nema stajaćih mjesta niti visokih stolova ako se za visokim stolovima omogućuje jedino stajanje gostiju oko stola. Za šankom (barsko posluživanje pića) postoje samo sjedeća mjesta i stajanje je zabranjeno izuzev u vrlo malim ugostiteljskim objektima.

Gosti su dužni unaprijed online rezervirati mjesto u ugostiteljskom objektu tipa noćni bar ili klub.

Dezinficijens mora biti dostupan na više mjesta u prostoru i to najmanje 1 doza od 500 ml na svakih 10 osoba, a preporučljivo na svakom stolu.

Preporučuje se vođenje evidencije sudionika i zaposlenih zbog lakšeg praćenja kontakata u slučaju eventualne pojave zaraze.

Više detalja na linku.

Što se pak svadba tiče, jedna od novih mjera koja vrijedi za svadbe je zabrana plesa. Plesati smiju jedino mladenci i njihovi roditelji (skrbnici) ili uži članovi obitelji na samom početku slavlja. Ples nakon toga nije dopušten.

Preporučuje se da sve osobe, organizator skupa kao i izvođači u posljednjih 14 dana nisu boravili u inozemstvu prethodno provedbi svadbenog slavlja.

Radi čim manjeg grupiranja uzvanika oko šanka ili švedskog stola preporučuje se posluživanje hrane, pića i napitaka isključivo na stolove ispred gosta.

Preporučuje se da svadbeno slavlje završi do ponoći što je ujedno i kraj radnog vremena objekta u kojem je ono organizirano.

Više detalja za mjere za svadbe pročitajte ovdje.

Najnovije objave