Nedjelja, 16. lipnja 2024.

I ovog ljeta uživat ćemo u predstavama Kerekesh teatra u sklopu Ljeta na Šoderici

'Imamo iskustava s igranjem i pred tisuću i dvije tisuće ljudi, i možemo funkcionirati bez problema. Sve je stvar prilagodbe, veselja i radosti koju glumac naprosto mora u sebi imati i mora je kontinuirano održavati', rekao je Ljubomir Kerekeš

- Oglas -

‘Ljeto na Šoderici’ održat će se ove godine 10. puta, a i ovog ljeta imat ćemo priliku uživati u predstavama Kerekesh teatra.

Kazališni program na ‘podravskom moru’ najavljen je na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u prostorijama Koprivničko-križevačke županije.

– Kerekeshi su konstanta Ljeta na Šoderici, jedini program koji se sve ove godine održavao bez prekida – naglasila je Kristina Sočev, pomoćnica direktora Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije.

- Oglas -

Zbog poplave koja je lani pogodila Šodericu nakon izlijevanja rijeke Drave, za ovu godinu promijenjena je lokacija predstava te će se one održavati na košarkaškom igralištu kod Ronilačkog dom.

– Ulaznice će se moći kupiti u Foto Lenišću i Lucky Baru po cijeni od 10 eura, za predstavu Gruntovec po 8 eura. Predstave će se održavati s početkom u 20.30 sati, a u slučaju lošeg vremena neće biti na otvorenom, nego u Društvenom domu u Legradu – rekao je Tomislav Jurenec iz Udruge mladih Koprivnica koja pruža tehničku podršku.

Predstava 'Ja, trudnica' Kerekesh teatra
Predstava ‘Ja, trudnica’ Kerekesh teatra // Foto: Facebook Kerekesh Teatar

Jan Kerekeš kazao je kako su odlučili početi brendirati svoje predstave kao ”sunčanu manifestaciju s malo kiše”.

– Mi ni doma nemamo takvu podršku kao što je imamo od Turističke zajednice, Županije i Općine Legrad. Sretni smo da smo na Šoderici ugostili i druge izvođače, a ove godine nam dolazi Kazalište Moruzgva s Prekidom preko veze, kao i drugi gosti. Nikad nije to mačak u vreću, želimo da se publika dobro zabavi, da bude što više vedrog vremena i da vratimo smijeh na Šodericu – poručio je Jan Kerekeš.

Njegov otac Ljubomir je dodao:

- Oglas -

– Najviše me raduje odnos kojeg smo izgradili. Ne samo da se osjećamo svi kao doma, nego smo okruženi dragim ljudima a to je rijetkost. Počašćen sam zbog toga, sretan kao čovjek i glumac. Izvodit ćemo Babinjak, Pod hitno na hitnu, kao i antologijsku predstavu Dimnjačar kojoj malo nedostaje do 1400. izvedbe te je najizvođenija predstava svih vremena u Hrvatskoj.

Načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić istaknuo je kako je Ljeto na Šoderici krenulo u nedjelju oldtimer skupom.

– Poplava nas je bacila nekoliko koraka unatrag glede razvoja i perspektive. Pokrpane su rupe, uređena je plaža, ljudima će biti drago vratiti se na Šodericu. Nažalost, šetnica je prekinuta, ali obnovljeno je 130 kvadrata ispred kampa. Pozivam sve da se i ovog ljeta zabave na Šoderici, a predstave Kerekesh teatra su i dalje najatraktivnije – kazao je Sabolić.

Foto: GČM

Župan Darko Koren istaknuo je važnost emocionalne komponente ove priče i suradnje.

– Ne mogu si zamisliti Ljeto na Šoderici bez vašeg programa. Zahvaljujem organizatorima koji se trude dati doprinos uspješnosti događaja, a ne sumnjam da će predstave dati nemjerljivu vrijednost. S Općinom Legrad imamo dobar odnos, nastojimo zajedno Šodericu učiniti atraktivnom, zanimljivom i perspektivnom i za razne druge sadržaje – izjavio je Koren.

Kerekeši su odgovorili i na pitanje kakav je osjećaj nastupati na otvorenom.

– Mislim da smo broj jedan što se tiče intenziteta igranja pod tim uvjetima. Puno je takvih ljeta koje provodimo radeći, nismo jedini, ali smo najaktivniji. Iz godine u godinu je to seljenje van svojevrsna igra živaca, s obzirom na vremenske prilike. To je malo psihičko opterećenje za sve nas, no uz dobru tehničku pripremu za nas nema nikakvih problema. Imamo iskustava s igranjem i pred tisuću i dvije tisuće ljudi, i možemo funkcionirati bez problema. Sve je stvar prilagodbe, veselja i radosti koju glumac naprosto mora u sebi imati i mora je kontinuirano održavati. Postoji svojevrsna tradicija igranja na otvorenom još od prapovijesti, to je zapravo kazalište – rekao je Ljubomir Kerekeš.

Jan Kerekeš je kazao kako postoje kolege koje ne žele igrati na otvorenom.

– U subotu smo igrali predstavu u Bedekovčini, i kad smo sve postavili, pala je kiša. Brzo smo sve pokrivali, kostimi su nam se namočili. Ostatak suhih kostima preselili smo u kombi u kojem smo se presvlačili. Predstava je prošla super, opet smo se presvlačili u kombiju, i vjerujem da 90 posto naših kolega to ne može raditi jer nemaju želudac ili srca za to, a nama to nije bio niti će nam ikad biti problem. Mislim da je Kerekesh teatar po tome drugačije kazalište od svih drugih 220 u Hrvatskoj – zaključio je Jan.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti